J. Mačiulį primins širdies formos akmuo ir giraitė

  • Teksto dydis:

Tai buvo žmogus, kuris pasiaukojamai tarnavo Lietuvai, Kauno rajonui ir jo žmonėms. Tikėjo laisvės idealais ir juos nuoširdžiai gynė. Toks Jonas Mačiulis liks žmonių širdyse. Tokį jį primins Karmėlavos parke Kovo 11-ąją atidengtas širdies formos paminklinis akmuo. Šis parkas buvo viena iš daugelio Jono idėjų.

Atidavė nedvejodami

„Jonas inicijavo, kad atsirastų šis parkas, prisidėjo finansiškai, organizavo plenerus. Ir tą akmenį į kiemą jis pats parsivežė, juokaudamas: mamuk, aš tau širdį atvežu. Tas akmuo išties yra širdies formos. Kai sužinojome apie idėją įamžinti Jono atminimą, atidavėme akmenį nedvejodami“, – pasakojo Marytė Mačiulienė.

Daug gražių žodžių pernai netikėtai mirusiam Kauno rajono tarybos nariui išsakė vicemeras Antanas Nesteckis, Karmėlavos seniūnė Violeta Armolaitienė, klebonas Virginijus Veprauskas, bendruomenės nariai.

Ašaras sunkiai tramdė ne tik velionio našlė Marytė, sūnus Jonas, dukra Jūratė, keturi anūkai, bet ir daugelis susirinkusių į bendruomenės šviesuolio pagerbimo iškilmes.

Apdovanojo garbės ženklu

Nepriklausomybės atkūrimo dienos išvakarėse Kauno rajono meras Valerijus Makūnas J.Mačiulį po mirties apdovanojo pirmo lygio Kauno rajono savivaldybės garbės ženklu.

Jonas Mačiulis buvo aukštos vidinės kultūros žmogus. Tapęs tarybos nariu jis buvo tikras savo bendruomenės atstovas – nepraleido nė vieno posėdžio, neatstūmė nė vieno žmogaus. Sodinti medelius, vežti labdarą nepasiturinčioms šeimoms, organizuoti bendruomenės renginius, kelti su vaikais inkilus jam buvo didžiausias malonumas.

Karmėlavos bendruomenėje, seniūnaičių sueigose, savivaldybės taryboje, Lietuvos miškininkų sąjungoje – visur Jonas buvo moralinis autoritetas. Tai, kad J.Mačiulis – išskirtinė asmenybė, patvirtina ir LR Seimo medalis „Tarnaukite Lietuvai“, skiriamas žmonėms už filantropinę veiklą, pilietiškumą ir savanorystę. J.Mačiulis ne kartą pabrėždavo, kad jam didžiausia laimė – būti kartu su žmonėmis ir matyti, kaip keičiasi jų gyvenimas.

Humanistinę veiklą tęsia Mačiulių šeima, neseniai priglaudusi karo pabėgėlių iš Ukrainos šeimas.

Pasodins giraitę

„Kai išplatinome žinią apie netektį, prašėme nenešti gėlių, o paaukoti ąžuoliukui. Jau tada žinojome, kad sodinsime atminimo giraitę. Sūnus Jonas neseniai apžiūrėjo plotą, kuriame sodinsime giraitę“, – sakė M.Mačiulienė.

„Turiu tokią viziją: sodinsime 39 didesnius ąžuoliukus, nes tiek savo gyvenimo metų J.Mačiulis atidavė šiai girininkijai. Kol kas schemutės nebraižiau popieriuje, bet ąžuoliukus sodinsime pramaišiui su liepaitėmis, – sakė Karmėlavos girininkijos girininkas Kęstutis Bacvinka. – Tam netoli Karmėlavos kapinių, kur amžinojo poilsio atgulė politikas ir žinomas miškininkas, Valstybinių miškų urėdijos Dubravos regioninio padalinio Karmėlavos girininkijos teritorijoje paruoštas 0,5 ha plotas.

Giraitė J.Mačiuliui atminti bus pradėta sodinti, kai tik bus tinkami orai ir laikas. „Manau, kad tai bus po šv.Velykų (jos šiemet – balandžio 17 d. – red.past.). Ketinome sodinti anksčiau, bet kol kas žiema nesitraukia. Bendraujame su jo žmona Maryte ir sūnumi Jonu, manau, kad sodinimui jie pasikvies giminaičius ir draugus, o aš iš savo pusės pakviesiu tuos miškininkus, kurie su Jonu dirbo“, – pasakojo K.Bacvinka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių