Ką iš kėdės išvers naujas meras?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Naujai išrinktas Kauno meras Visvaldas Matijošaitis nežada atsisakyti planų atidžiai peržiūrėti dirbančiųjų Kauno savivaldybės bendrovėse sąrašus. Kaip jaučiasi įmonių vadovai laukdami, mero pažadėtų permainų?

Naujai išrinktas Kauno meras Visvaldas Matijošaitis nežada atsisakyti planų atidžiai peržiūrėti dirbančiųjų Kauno savivaldybės bendrovėse sąrašus. Kaip jaučiasi įmonių vadovai laukdami, mero pažadėtų permainų?

Planai nesikeičia

"Kaip jau ne kartą sakiau, specialistus į visas pareigas rinksime pagal kvalifikaciją. Jeigu matysime, kad įmonės direktoriaus  kvalifikacija netinkama, keisime vadovą", – "Kauno dienai" yra sakęs V.Matijošaitis.

Naujojo mero dešinioji ranka Povilas Mačiulis patvirtino, kad šių planų neatsisakoma. "Susitikome jau su daugumos įmonių direktoriais. Negali vadovo vertinti pagal išvaizdą. Jiems užduota klausimų ir laukiame atsakymų", – pirmuosius žygius į įmones patvirtino P.Mačiulis.

Tiesa, "Kauno dienos" kalbinti direktoriai neigė, kad buvo  susitikę su naująja valdžia.

P.Mačiulis priminė, kad dar 2011 m., tiesa neilgai,  "Vieningas Kaunas" turėjo įtakos Kauno savivaldybės administracijoje. Dalis šiuo metu dar dirbančių vadovų buvo gavę užduočių, ką  turi padaryti.

"Pasižiūrėsime, ar jiems pasisekė tas užduotis atlikti. Jei nepadarė, turėsime gauti argumentuotus atsakymus, kodėl tai nebuvo padaryta", – dėstė P.Mačiulis.

Sutiko staiga

Bene naujausias Kauno savivaldybei priklausančios įmonės generalinis direktorius yra Mindaugas Grigelis, praėjusią savaitę stojęs prie "Kauno autobusų" vairo. Jis pakeitė netikėtai atsistatydinusį Kęstutį Derliūną.

Viešai buvo neigiama, kad K.Derliūnas atsistatydino dėl V.Matijošaičio pasisakymų apie galimus pasikeitimus. K.Derliūnas buvo įtrauktas į konservatorių rinkimų sąrašus, tačiau į tarybą nepateko. Po atsistatydinimo jis paskirtas "Kauno autobusų" technikos tarnybos vadovu.

M.Grigelis iki bendrovių "Kauno autobusai" ir "Autrolis" sujungimo keturiolika metų vadovavo "Kauno autobusams", o paskui šioje įmonėje dirbo administracijos ir personalo departamento vadovu.

"Aš nelabai turiu ką pasakyti. Čia taip staiga. Sutikau tik dėl to, kad esu anksčiau dirbęs ir žinau virtuvę", – aiškino M.Grigelis. Jis tvirtino esąs pasirengęs permainoms. Generaliniu direktoriumi jį paskyrė šiuo metu veikianti "Kauno autobusų" valdyba, tačiau keisis jos sudėtis, todėl gali būti ir daugiau pokyčių.

Pastaraisiais metais M.Grigelis nevadovavo bendrovei, tačiau tebėra valdybos narys, dalyvavo priimant strateginius sprendimus. "Kauno autobusų" ir "Autrolio" sujungimas jau duoda vaisių. Bendrovės planai sudaryti iki 2020 m. Tęsiame darbą", – nuo prognozių apie galimus pokyčius susilaikė M.Grigelis.

Didžiuojasi specialybe

Dar viena savivaldybės įmonė "Kauno švara" ne vienus metus buvo laikoma Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos lizdeliu. "Kauno švaros" direktorius Dalius Tumynas – taip pat konservatorių iš Suvalkijos pasikviestas žmogus.

"Aš nesu politikas ir į politiką nesiveliu, jokiai partijai nepriklausau", – aiškino D.Tumynas. 2000-aisiais Seimo rinkimuose jis buvo Nuosaikiųjų konservatorių sąjungos kandidatas į Seimo narius.

Pagal išsilavinimą "Kauno švaros" direktorius yra veterinarijos gydytojas. "Šia specialybe aš labai didžiuojuosi, nes ji yra daug platesnė nei atliekų tvarkymas. Visi biologiniai procesai, kurie vyksta žaliose atliekose, maisto atliekose, – veterinarijos moksle sudaro tik lašą. Struktūriniai aplinkosaugos klausimai irgi susiję. Įmonės vadovas yra administratorius. Nemanau, kad aukštasis išsilavinimas turėtų trukdyti įmonės veiklai, jis tik padeda ir praplečia gebėjimus", – įsitikinęs D.Tumynas.

Jis neabejoja, kad vadovo išsilavinimas ir patirtis, be jokios abejonės, yra svarbūs dalykai. Tačiau priminė, kad nėra nė vienos kalvės, kuri ruošia vadovus. "Jeigu visi dirba Kaunui, tai nuomonės turėtų sutapti ir neturėtų gimti kažkokie nauji reikalavimai", – pareiškė "Kauno švaros" direktorius.

D.Tumynas sako esantis ramus, nes "Kauno švara" – pelninga įmonė, nors socialinė ir nelabai orientuota į pelną. Pelnas, pasak generalinio direktoriaus, įmonėje yra skiriamas investicijoms.

Nuo komentrų susilaiko

"Permainos tikrai ateis. Šildymo sezoną pavasarį baigsime. O naujo mero ketinimų aš negaliu komentuoti. Nauja valdžia žino, ką daro. Žmonės pasitikėjo, išrinko, jie žino, ką daro. Tikrai nenoriu komentuoti", – lakoniškai atsakė "Kauno energijos" generalinis direktorius Rimantas Bakas.

"Kauno energijai" technikos mokslų daktaras R.Bakas vadovauja nuo 2008 m. lapkričio. Apdovanotas Lietuvos energetikų garbės ženklu. Jis taip pat yra Pasaulio energetikos tarybos Lietuvos komiteto patvirtintas PET Lietuvos komiteto energetikos ekspertas. Iki paskiriant generaliniu direktoriumi, R.Bakas ne vienus metus "Kauno energijoje" ėjo žemesnes pareigas.

"Kauno energija" tiekia šilumą 117 tūkst. gyventojų ir 3,6 tūkst. įmonių bei organizacijų Kauno mieste ir rajone. Pernai bendrovė fiksavo 65 proc. išaugusį pelną, bet dėl mažesnių pardavimų ir žemesnės vidutinės parduodamos šilumos kainos pajamos sumažėjo.

Įmonės duomenimis, iš viso pernai gauta beveik 76 mln. eurų pajamų. Palyginti su 2013 m., kai jos siekė beveik 94 mln. eurų, pajamos sumažėjo maždaug 23 proc. Viena iš tokio pokyčio priežasčių – sumažėjusi šilumos pardavimo kaina.

Giriasi pelnu

Ramiai naujai išrinkto mero tikina laukiantis ir "Kauno vandenų" generalinis direktorius Linas Baltrėnas. "Kainos mažiausios, pelnas rekordinis, o darbuotojų atlyginimo vidurkis viršija darbo užmokesčio vidurkį Respublikoje. Tai, ką planavau padaryti per penkerius metus, atlikau per trejus", – tiek pat metų vadovaujantis įmonei pabrėžė L.Batrėnas.

Pasak "Kauno vandenų" vadovo, vandens kaina Kaune mažiausia Lietuvoje, įmonės pelnas praėjusiais metais siekė 8,2 mln. litų – tokio esą nebūta per visą bendrovės gyvavimą.

Tiesa, kur kas labiau kauniečiams "Kauno vandenys" įsiminė ne savo pelnu, o korupcijos skandalu. Byla iki šiol teismo  nepasiekė.

Nesiryžo generalinis direktorius svarstyti, ar jo pasiekimai turės įtakos naujajam merui svarstant apie "Kauno vandenų" kapitono personą. "Žinote aš tos kėdės nesilaikau įsikibęs. Jeigu ras geresnį už mane, tai tegu", – pareiškė L.Baltrėnas.

Nepolitizavo L.Baltrėnas ir dėl partijų pasiskirstymo savivaldybės įmonėmis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

gefas

gefas portretas
Kauno miesto gyventojai nekantriai laukia pradedant darbą naujo mero. Tikime ,duoti pažadai virs tikrovę, kad bus sumažinta tarnautojų ,jų padėjėjų skaičius Kauno miesto savivaldybėje . Tai būtinas ir svarbus sprendimas, vardan miesto gerovės , taip pat laukiame kada Kauno miesto savivaldybė bus atidaryta ir prieinama visiems Kauno miesto gyventojams-rinkėjams.Laikas parodys , kam dirba naujas meras...

YES

YES portretas
Įdomu bus pamatyti kaip mėtys iš kėdžių, tikiu, kad iki pirmų teismų. Paskui Krabas sulįs į savo kiautą ir lindės, čia jam ne krabų lazdelės, o valstybinė įstaiga. Po pusmečio džiaugsmas baigsis.

Jo

Jo portretas
suvalkus pakeis Kėdainių agurkiniai
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių