Pereiti į pagrindinį turinį

Kai aplinka graži, ir skauda mažiau

2014-12-23 10:15

Renovuotos buvusio Traumatologijos punkto patalpos, kaip ir patobulinta čia teikiamų paslaugų tvarka,  prilygsta papildomiems nuskausminantiems vaistams. Tokią dovaną gavo kauniečiai, kurių vėl tyko grįžtančiai žiemai ir artėjančių švenčių šurmuliui būdingų nelaimių gausa.

Renovuotos buvusio Traumatologijos punkto patalpos, kaip ir patobulinta čia teikiamų paslaugų tvarka,  prilygsta papildomiems nuskausminantiems vaistams. Tokią dovaną gavo kauniečiai, kurių vėl tyko grįžtančiai žiemai ir artėjančių švenčių šurmuliui būdingų nelaimių gausa.

Rezultatas akivaizdus

„Eilių pas mus jau nebėra!” – pradeda savo pasakojimą apie buvusio Traumatologijos punkto, įsikūrusio šimtmetį gyvuojančioje istorinėje ligoninėje, renovavimo naudą Kauno klinikinės ligoninės direktoriaus pavaduotojas intervencinei medicinai Kastytis Grigonis.

Tai konstatuota, tepraėjus pusantro mėnesio, kai simbolinę modernizuotų patalpų atidarymo juostą perkirpo sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Projekto „VšĮ Kauno klinikinės ligoninės infrastruktūros modernizavimas ir medicinos paslaugų plėtra“, kuriam panaudoti beveik keturi milijonai litų iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, esmė ir buvo, kuo greičiau suteikti skubią ir kvalifikuotą pagalbą tiems, kuriems jos reikia.

„Įgyvendinus šį projektą, pagerėjo teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų kokybė,“ – linkęs konstatuoti Priėmimo, skubios pagalbos ir traumų skyriaus vedėjas Raimondas Kunickas.

Pacientai diferencijuojami

Šiuo projektu ne tik modernizuotos buvusio Traumatologijos punkto patalpos, bet ir į vieną padalinį sujungti Traumatologijos punktas ir buvęs Vidaus ligų priėmimo skyrius.
Naujasis padalinys pervardintas į Priėmimo, skubios pagalbos ir traumų skyrių. Nuo šiol čia, prireikus skubios pagalbos, galės kreiptis ir patyrusieji lūžius, ir tie, kuriems, pavyzdžiui, sunegalavo širdis. Tačiau projekto autoriai iš anksto užbėgo už akių galimoms eilėms, pagausėjus skyriaus pacientų skaičiui. Kaip ir anksčiau, kauniečiams bei aplinkinių rajonų gyventojams pagalba čia teikiama visą parą. 

„Anksčiau laukti eilėje nereikėjo tik atvežtiesiems greitosios medicinos pagalbos automobiliu, o atvykusieji patys ar su šeimos gydytojo siuntimu turėjo stovėti bendroje ilgoje eilėje. Dabar įrengtos dvi registratūros. Viena – tiems, kuriems reikia skubios pagalbos. Kita – atvykusiems planinei konsultacijai,“ – aiškino patobulintą paslaugų teikimo tvarką K.Grigonis. Pasak pašnekovo, sutrumpėjus eilėms, ir pacientams kyla mažiau rūpesčių. Tie, kuriems atsitiko nelaimė, trumpiau priversti kęsti skausmą. Sugaišta mažiau laiko ir tie, kurie atsiprašė iš darbo tik planinei antrinio lygio specialistų konsultacijai.

Naujovių netrūksta

Diferencijuotos ir naujojo skyriaus pacientams būtinos paslaugos. Įrengti atskiri radiologijos kabinetai tiems, kuriems reikia skubios pagalbos, ir tiems, kuriems tereikia kontrolinės nuotraukos planinei konsultacijai.

„Dabar, esant reikalui, iš karto sprendžiamas ir paciento guldymo į ligoninę klausimas – nebereikia jo vežti į kitą korpusą,“ – antrino K.Grigoniui renovuoto skyriaus ortopedas-traumatologas Saulius Noreika.

Turėta galvoje modernizuota skyriaus intensyvios terapijos patalpa bei įrengtos net dvi pacientų stebėjimo palatos, ko anksčiau čia nebuvo. Dabar, apžiūrėjus pacientą ir konstatavus, kad jį būtina stebėti, jis gali būti paguldytas čia parai, - nebereikia tokiais atvejais, kaip anksčiau, iš karto guldyti į ligoninę.

Sunku atpažinti

Atnaujintos ir dvi šio skyriaus dienos chirurgijos operacinės, kuriose atliekamos planinės operacijos.  Tiek pačios jų patalpos, tiek jų operacinė įranga.

„Sausio 1-ąją bus 30 metų, kai čia dirbu, tačiau iki šiol jokios generalinės renovacijos nebuvau matęs,“ – konstatavo S.Noreika, turėdamas galvoje pagerėjusias sąlygas ne tik pacientams, bet ir čia dirbantiems medikams – erdvius šviesius kabinetus, apstatytus naujais baldais, bei įrengtą oro kondicionavimo ir vėdinimo sistemą.

„Kai aplinka graži, ir skauda mažiau,“ – reziumavo pašnekovas, vėl grįždamas prie pacientų, dėl kurių visa tai ir buvo daroma.

Anot S.Noreikos, nelaimėliai, kuriems prireikia jų pagalbos po kelerių metų, tiesiog nebeatpažįsta ankstesnių slogius prisiminimus kėlusių Traumatologijos punkto patalpų. Ir tas susižavėjimas trumpam užgožia problemas, su kuriomis jie čia atvyksta.

Pasirūpinta ir neįgaliaisiais

K.Grigonis, kalbėdamas apie maksimalius naujų patalpų patogumus, akcentavo ir rūpinimąsi neįgaliaisiais. Iš Gedimino gatvės jiems įrengtas specialus keltas.

Nepamiršti ir kolegos iš Greitosios medicinos pagalbos stoties. Įrengta rampa jų automobiliams įvažiuoti.

Naują greitosios pagalbos automobilį iš šio projekto lėšų įsigijo ir pati ligoninė. Kartu su vežimėliais ligoniams pervežti, funkcinėmis lovomis, operacijoms reikalingais instrumentais bei kita modernia medicinine įranga.

Pernai Kauno klinikinės ligoninės Priėmimo, skubios pagalbos ir traumų skyrius, dar vadinęsis  Traumatologijos punktu, suteikė skubią pagalbą beveik 33 tūkst. nelaimėlių, o jo gydytojai konsultavo apie 65 tūkst. pacientų.

Šiame skyriuje skubi pagalba operatyviai teikiama ir vaikams. Susižeidus ar patyrus traumą, juos konsultuoja vaikų ortopedai-traumatologai. Vaikų specialistas budi ir naktį.

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų