Kaip Kaunas taupys elektrą?

Į neregėtas aukštumas šokusi elektros kaina verčia ieškoti būdų, kaip taupyti. Mažinti elektros energijos vartojimą rengiasi ir Kauno miestas. Planuojama parkuose išjungti apšvietimą.

Išmanusis apšvietimas

Kol Energetikos ministerija rengia patarimus gyventojams, kaip jie gali taupyti elektros energiją. „Kauno diena“ pasidomėjo, kokių priemonių imsis pats miestas, kad elektros suvartojimas viešosiose erdvėse gerokai sumažėtų.

Savivaldybės atstovai aiškino, kad taupymo planas pradėtas įgyvendinti dar prieš kelerius metus. Dabar, tvarkant gatves, atnaujinamas ir apšvietimas, kuris taip pat leidžia taupyti.

Per pastaruosius metus atlikome tam tikrus namų darbus.

„Per pastaruosius metus atlikome tam tikrus namų darbus. Į LED pakeisti visi šviestuvai miesto gatvėse, sutaupantys apie 60 proc. elektros energijos, palyginti su senaisiais natrio įrenginiais. Nauja gatvių apšvietimo sistema leidžia pritemdyti šviesas miesto gatvėse nuo 22 iki 4 val. ryte. Taip vairuotojo akims beveik nepastebimas apšviestumo pokytis sutaupo dar apie 50 proc. elektros energijos kas valandą“, – nurodė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

Svarstomas ir dar vienas būdas, kaip mažinti elektros suvartojimą. Miestas ketina naktimis parkuose išjungti šviesą.

„Parkuose ir miškuose pastatų apšvietimą svarstoma išjungti tik naktį, šaltuoju metų laiku, t.y. ramybės valandomis, kai gyventojai ilsisi ir nesilanko atokesnėse nuo miesto Centro teritorijose, pavyzdžiui, Panemunės šile“, – kol kas tik apie planuojamą taupymą parkuose, užsiminė specialistas.

Siūlymas: miestas svarsto naktimis parkuose išjungti šviesą. Evaldo Šemioto nuotr.

Naudojasi parama

P.Kero teigimu,  savivaldybė nemažai investuoja į atsinaujinančiosios energijos šaltinius, kurie leis ne tik mažinti elektros sąskaitas, bet ir mažiau mokėti už šildymą.

„Šiuo metu, naudojant APVA (Aplinkos projektų valdymo agentūra – red. past.) skirtą paramą, sparčiai plėtojamas saulės elektrinių tinklas ant miestui priklausančių viešųjų statinių – mokyklų ir kitų įstaigų, kurių bendra instaliuota galia greitu metu pasieks 5 198 kWh.

Pagamintą elektros energiją naudos pačios įstaigos. Jose diegiamos išmaniosios valdymo sistemos, leidžiančios savaitgaliais ir moksleivių atostogų metu reguliuoti naudojamos šilumos kiekį pagal poreikį“, – dar vieną taupymo būdą įvardijo P.Keras.

Troleibusų neatsisakys

Pakilus elektros kainoms kauniečiai pradėjo svarstyti, galbūt labiau apsimokėtų į miesto gatves paleisti daugiau autobusų, o troleibusams, kurie varomi vien elektra, leisti pailsėti garaže. Tačiau savivaldybės atstovai su tokiais siūlymais nesutinka ir troleibusų atsisakyti neketina.

„Šiandien vis dar pigiau važiuoti elektra ir, atsižvelgiant į ekologijos ir taršos rodiklius, kol kas viešojo transporto pokyčiai neplanuojami“, – nurodė P.Keras.

Administracijos direktoriaus pavaduotojas „Kauno dienai“ aiškino, kad šiuo metu miesto elektros energijos sunaudojamas svyruoja dėl daugelio aplinkybių. Tačiau Kauno miesto, neskaitant gyventojų, maksimalus energijos sunaudojimas neviršija 96,7 mln. kWh per mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

saulės elektrinės

saulės elektrinės portretas
vistiek jų pagamintą energiją reikia į bendrą tinklą atiduoti, pats sau nei rajonas nei miestas negali pasilikti. Pardavimo kaina viena, o pirkimo gerai užraitota. Apie viską pagalvota.

Taupumas?

Taupumas? portretas
Tas LED apšvietimas ne stebuklas - gatvę gal ir apšviečia, bet šaligatviai, transporto stotelės lieka skendėt tamsoje. Ir keistai kartais taupoma - teko matyt, kai plieskia saulė ir plieskia gatvės šviestuvai...

tam cha cha

tam cha cha portretas
eik tu ir gyvenk prie to ruso, glauskis ko čia badziojiesi
VISI KOMENTARAI 45

Galerijos

Daugiau straipsnių