Kauną per kultūrą atverti pasauliui ir sau patiems (Metų kaunietės rinkimai)

  • Teksto dydis:

Skubame pristatyti dar dvi kandidates į Metų kaunietės titulą.

03. Daiva MORKŪNAITĖ – trijų nuostabių dukrų mama, profesionali renginių organizatorė. Jos pastangomis ir idėjomis valstybinės šventės Kaune ėmė skleisti nepakartojamą patriotinę ir uždegančią atmosferą, pritraukiančią minias žmonių. Be to, Daiva – didžiulės širdies ir neaprėpiamo gerumo ambasadorė. Aktyviai savanoriauja, rūpinasi ir lietuviais, ir daugiau kaip 500 Kaune apsistojusių ukrainiečių.

„Ji tiesiog spinduliuoja ramybe ir gėriu, kurio šiais nelengvais laikais mums visiems taip trūksta. Kiekvieną sutiktą žmogų apgaubia šiluma ir rūpesčiu“, – taip D. Morkūnaitę apibūdina bičiuliai.

Ir nedidelių, ir masinių miesto renginių organizatorė dėl originalių ir įtraukiančių idėjų Kauno miesto šventėse tūkstančiams miestiečių dovanojo daugybę džiaugsmo ir pasididžiavimo akimirkų.

Daug širdies įdeda ir rūpindamasi 500 Kaune apsigyvenusių ukrainiečių, kuriems padeda spręsti pačius įvairiausius klausimus – nuo neįgalių vaikų gydymo galimybių iki dokumentų tvarkymo ar šiltų batų paieškos.

Įkvėpimo ir energijos semiasi šeimoje – augina tris puikias dukras, su kuriomis mėgsta ir jaukiai vakaroti prie židinio, ir leistis į beprotiškiausius nuotykius.

„Dainų dainelės“ laureatė, J. Naujalio muzikos gimnazijos moksleivė, chorvedė, kultūros vadybininkė. „Pradėjusi dirbti su vaikų kolektyvais supratau, kad man to maža – galvoje sukosi idėjos, norėjau, kad jos džiugintų kuo daugiau žmonių. Tai mane atvedė į Kauno miesto savivaldybės Kultūros skyrių, kur galutinai pasinėriau į renginių pasaulį, šiuo metu šį kelią tęsiu koncertinėje įstaigoje „Kauno santaka“, – pasakojo D. Morkūnaitė.

Renginių organizavimas ją žavi savo netikėtumais, iššūkiais, pateikiamais galvosūkiais, kurių sprendimas atskleidžia ir leidžia ir apie save sužinoti vis ką nors naujo. „Džiaugsmą, kurį pajuntu pasibaigus kiekvienam renginiui, galiu palyginti su kūdikio gimimu – užsimezga idėja, kurią brandini, paskui įgyvendini ir džiaugiesi rezultatu – tai man adrenalinas“, – teigė kaunietė.

Ji tiesiog spinduliuoja ramybe ir gėriu, kurio šiais nelengvais laikais mums visiems taip trūksta.

Jos įgyvendintų idėjų kraitelėje – sukurta daina „Labas“, su kuria pamokose pasisveikina ir atsisveikina veik visų Kauno mokyklų mokiniai, Sakurų alėja Nemuno saloje, metaliniai paukščiai VDU Botanikos sode, skulptūros Panemunės šile, šventinių Kauno Kalėdų eglių įžiebimo, valstybinių švenčių siautulio su trispalvėmis akcijomis koncepcijos, Europos vyrų krepšinio čempionato kultūrinė programa, miesto parkų atidarymai ir daugybė kitų renginių.

D. Morkūnaitė pasakojo, kad veiklos su ukrainiečiais jai pačiai, ko gero, reikėjo ne mažiau nei jiems. „Prasidėjus karui neradau sau vietos, baimė dėl trijų dukrų saugumo tiesiog paralyžiavo – negalėjau susikoncentruoti, mąstyti. Supratau, kad turiu kažko imtis – nepraėjus nė savaitei pasisiūliau savanoriauti fonde „Saulės smiltys“. Veikla mane nuramino, leido vėl pajusti žemę po kojomis. Kita vertus, jaučiu, kad tai yra visų mūsų karas, ir džiaugiuosi galėdama prisidėti prie pergalės“, – dėstė pašnekovė, kuri savo laimės receptą nusakė taip: šeima, Dievas, kūryba ir supantys žmonės.

19. Virginija VITKIENĖ – menotyros mokslų daktarė, tarptautinių meno ir mokslo projektų vadovė ir parodų kuratorė, dešimtmečio projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“, tebegarsinančio Kauną ir Lietuvą visame pasaulyje, sukūrusio platformą šalies menininkams bendradarbiauti tarpusavyje ir su kitomis organizacijomis, burtis ir skleisti kūrybines idėjas, paraiškos ir įgyvendinimo vadovė.

„Pagrindinė mano užduotis buvo suburti komandą, didinti žmonių, tikinčių šio projekto jėga, ratą“, – kalbėjo V. Vitkienė, kuriai su komanda pavyko išjudinti įsisenėjusius stereotipus, įtikinti nemažai skeptikų, kad kultūra pati savaime gali atnešti didžiulių pokyčių.

Labiausiai jai širdį glosto, kad projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ renginiai, iniciatyvos pritraukė ne tik gausybę lankytojų, bet ir dalyvių į kūrybinį, organizacinį procesą. Tai buvo labai ryšku Bendruomenių programoje.

„Labai gera, kad visi suprato, jog tai ne nupirktas ir atvežtas iš užsienio šou. Programos renginiuose sugulė labai daug gyventojų istorijų iš įvairių miestelių, gyvenviečių, mikrorajonų. Tokia galimybė ir programos tikslas žmonėms paliko didelį įspūdį. Tai atsispindi visose apklausose“, – atkreipė dėmesį V. Vitkienė.

Po projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ skėčiu surengta daugiau nei 3 tūkst. renginių, kuriuos aplankė per 2 mln. žiūrovų ir lankytojų. Skaičiuojamas trečdaliu išaugęs muziejų ir galerijų lankomumas, pagausėję turistų srautai. Projektas pritraukė užsienio šalių žiniasklaidos dėmesį.

V. Vitkienės vertinimu, Kauno kultūrinis gyvenimas pernai susilygino su pirmaujančių pasaulio sostinių. Neabejojama, kad projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ poveikis Kaunui ir Lietuvai bus ilgalaikis. Taps postūmiu.

Man, kaip kultūros profesionalei, labai svarbu buvo paskatinti tarpusavyje bendradarbiauti kultūros įstaigas, kad užsimegztų ilgalaikės partnerystės su vietinėmis ir užsienio organizacijomis.

„Man, kaip kultūros profesionalei, labai svarbu buvo paskatinti tarpusavyje bendradarbiauti kultūros įstaigas, kad užsimegztų ilgalaikės partnerystės su vietinėmis ir užsienio organizacijomis. Tai leidžia tęsti ir plėtoti pradėtas kultūros iniciatyvas, festivalius“, – džiaugėsi V. Vitkienė.

Per dešimtmetį, kai buvo pradėta rengti projekto paraiška, kauniečiai užsiaugino smalsumo sparnus, išaugo poreikis kokybiškiems kultūros ir meno renginiams, jų įvairovei. Projektas padėjo išsigryninti, ką turime išskirtiniausio. Pradėjome tai labiau vertinti, saugoti ir puoselėti.

V. Vitkienė paskirta Lietuvos kultūros sezono Prancūzijoje 2024 m. komisare, kuriai patikėta koordinuoti organizacinius klausimus ir programą, skirtą Lietuvos ir Prancūzijos kultūrinis ryšiams stiprinti, padėti Prancūzijai geriau pažinti Lietuvos kultūrą, mūsų pasaulėžiūrą.


BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite ir užpildykite lapelį ir siųskite adresu: „Metų kaunietė“, „Kauno dienos“ redakcija,  I.Kanto 18 g. 44296, Kaunas;

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g.18, Kaunas.

! Esant galimybei dienraščio iškarpas prašome į redakciją siųsti paštu.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1679 su tekstu „MKA XX“.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 Eur.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų

PORTALAS

Portale kauno.diena.lt, rubrikoje „Metų kaunietė“. Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Mano būstas“, pagrindiniams rėmėjams „Vikonda grupė“, „Kauno tiltai“, „Bosca/be alkoholio“, rėmėjams „Heiga“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „SDG“, „Mega“, partneriams „Centro kredito unijai“, „Etapas Group“, „lgiausi limuzinai“, „Hegelmann Group“, „Jaukūs namai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ar

Ar portretas
Kaunas visas nupušęs? Metú kaunietė - Vitkienė, tikras anekdotas. Nebent spalviai jà išrinktú, bet tokiú nėra daug

ale kokios striosnos abi

ale kokios striosnos abi portretas
aik tu peklon-gal ir duociau tamsoj,bet reiktu feisa laikrasciu uzdengt

Kolūkiečių konkursas

Kolūkiečių konkursas portretas
Durnių laivas šitas konkursas. Trijų vaikų mama. Nu ir kas? Dainelę parašė :)))))))) Lygis kai kandidatės per pažystamus prašinėja, kad už jas balsuoti. Va taip ir perkami balsai - išsiubagaujami
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių