Miestas pasikeitė: „Sukilimu“ sutrypė butaforiją, paleido ir medžiojo Kauno Žvėrį

Kaunas iš laikinosios sostinės žengė į modernią – „Sukilimu“ sutrypė butaforiją, paleido Žvėrį, po miestą išbarstė ženklus, o centrą paskandino muzikoje ir šviesoje.

Medžiojo Kauno Žvėrį

„Su kiekviena pabaiga prasideda kažkoks naujas etapas“, – butaforinę „Britaniką“ stačiusio  prancūzų skulptoriaus, performansų meistro Olivier Grossetête žodžiai buvo pranašingi.

„Žalgirio“ arenos prieigose pasibaigus „Sukilimui“,  linksmybės Europos kultūros sostinės vėliavą iškėlusiame mieste nesibaigė. Savanoriams trypiant kartoninio viešbučio detales, šiuolaikinio mito trilogijos pirmojo veiksmo žiūrovai leidosi į  Kauno Žvėries medžioklę.

Tiems, kurie neturėjo virtualių, iškart po „Sukilimo“ renginio pagalbininkai dalijo popierinius žemėlapius. Juose žaidėjai rado taškais sužymėtus „Kaunas 2022“ atidarymo savaitgalio renginius, ir raidėmis sužymėtas  Žvėries žaidimo detales. Nuotykio užduotis – sujungti dvi dideles „Kaunas 2022“ atidarymo dalis, patį šou ir kitus mieste vykstančius renginius taip, kad kiekvienas dalyvis pasirinktų individualų šeštadienio maršrutą – išsuktų iš pagrindinio kelio, koją įkeltų į nematytą skersgatvį ir čia atrastų išnyrančius simbolius, kurių padedamas iššifruotų žinutę nuo Kauno Žvėries.

Laimučio Brundzos nuotr.

„Susidomėjote? Tuomet imkite lankstinuką ir gerai praleiskite laiką“, – miestiečiams ir Kauno svečiams sulėtinusiems žingsnį prie „Kaunas 2022“ biuro Laisvės alėjoje, besišypsanti savanorė dalijo žemėlapius ir kvietė atidžiai sekti instrukcijas. Raidėmis žymėtas vietas, kuriose Kauno Žvėris paliko pėdsakus, surasti iš rombų sujungtus ženklus ir juos pažymėti žemėlapyje prie atitinkamos raidės.

Jei nespėsite visko iki 23 val., nesikrimskite. Ženklai kabės dar du mėnesius, todėl galėsite iššifruoti žinutę ir atsiimti savo prizą.

Šokiai aplink skulptūras

Pagauti azarto, atidarymo renginių dalyviai, regis, nematė kas dedasi aplink – rankose gniauždami žemėlapius tarėsi, kaip greičiau surasti visus taškus, iššifruoti žinutę ir atsiimti prizus. Pastarieji buvo pažymėti tūkstančiui pirmųjų žaidėjų, išpildžiusių visas sąlygas.

„Jei nespėsite visko iki 23 val., nesikrimskite. Ženklai kabės dar du mėnesius, todėl galėsite iššifruoti žinutę ir atsiimti savo prizą“, – prie „Kaunas 2022“ biuro stovėjusi savanorė praeivius kvietė ne tik pasinerti į žaidimo linksmybes, bet ir stabtelėti kultūrinėse stotelėse, išsibarsčiusiose po visą centrą.

Antai, jau ilgą laiką lankytojų nematęs Centrinis paštas šeštadienio vakarą ir vėl atvėrė duris. Net ant laiptų nusidriekusi eilė vidun virto pasižiūrėti parodos, miniatiūriniais maketais pasakojančios apie modernizmą mieste. Šviesos instaliacijos gyvybės įpūtė „Pieno centro“ pastatui, o šalia „Romuvos“ ir visai neseniai čia iškilusios skulptūros-miesto akcento „Pirmas filmas“, praeivius viliojo ant sienos vienas kitą keičiančios juodai baltos kino juostų ištraukos. Kauno technologijos universiteto II rūmų kiemą užliejus muzikai, o „Akropolį“ – akrobatams, Nepriklausomybės aikštėje nuo smalsuolių žvilgsnių tirpo ledo skulptūros. Kauno Žvėries žaidimo dalyviai keliose jų rado įšaldytus specialius ženklus, mažiau azartiški atidarymo dalyviai tiesiog smagiai kvatojo žiūrėdami į   lede sustingusias lėles, palmių lapus ir akinius nuo saulės. Netrukus tarp ledo luitų ėmė suktis baltai apsirengę šokėjai.

Laimučio Brundzos nuotr.

Vitrinose skambėjo muzika

Šeštadienio vakarą nestigo ne tik judesio, bet ir muzikos. Kauno valstybinio muzikinio teatro sodelyje specialiai atidarymui sukurta iškilminga misterija – vienos valandos trukmės muzikos ir šviesų renginys, atspindintis teatro puoselėjamus muzikinės scenos žanrus. Tai režisuotas ir projektą „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ sveikinantis operų, operečių, miuziklų muzikos koliažas, sintezuotas su šventine šviesos ir spalvų instaliacija ant Muzikinio teatro fasado. „Meet & taste“ restorane pro vitrininius langus skambėjo styginių muzika, iš „101 kepyklėlės“ į Laisvės alėją veržėsi choristų balsai. Viešbutyje „Kaunas“ esančiame restorane „55“ prie lango įsitaisė ir operinį balsą demonstravo Rafailis Karpis. Po mini koncertų Laisvės alėjoje, minios traukė į Vienybės aikštę, kurią organizatoriai įvardijo kaip pusiaukelę  iki Prisikėlimo bazilikos ir paskutinę pirmosios trilogijos dalies kelionės stotelę.

„Miesto žaidimas jau beveik nueitas, tad čia – ideali vieta atsipūsti, sušilti, pasistiprinti“, – „Kaunas 2022“ komanda kvietė pasimėgauti perkusijų, kariliono garsais, Lietuvos muzikos atlikėjų pasirodymais ir šildančiomis ugnies instaliacijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

BBD tie kauniečiai

BBD tie kauniečiai portretas
o projektėlis liuks : vykdytojai ir kontroliuotojai- ta pati chebra, pinigų upės plaukia žinoma kryptimi.

? ________ ?

? ________ ? portretas
Vekti norisi pamačius tokį renginį. Ir nors jau seniai įprasta švaistyti kauniečių pinigus į dešinę ir į kairę, čia buvo peržengtos jau visos ribos. Ne piniguose problemos - pabrangins mero parankiniai parkavimą miesto gatvėse, apmokestins visas Kauno gatves ir bus tų pinigų. Ašaros byra net ne dėl tų šimtų tūkstančių... Kaip reikia nekęsti savo miesto žmonių, kad sukviesti juos į tokį absurdą ir teigti, kad tai buvo lygis..?

Komentatoriui 'Už Lietuva kovojo'

Komentatoriui 'Už Lietuva kovojo' portretas
Gerai sakai, jie ten rūmuose užsidarę nuo pašalinių akių, kaukes nusėmę "Stumbro" žvėrį gaudė. O lauke sušalėliai jautėsi taip apkvailinti, kad net žodžių nėra tam nusakyti. ___ ___ Miesto valdžia taip grubiai tikrino ar dar Kaune mąstančių ir susivokiančių žmonių likę? Ko gero taip.
VISI KOMENTARAI 44

Galerijos

Daugiau straipsnių