Kaune – didžiulė policijos šventė: pasitiko pramogų gausa

Po šešių metų pertraukos Lietuvos policija vėl surengė šventę Kaune. Pareigūnai ne tik išrikiavo savo techniką, bet ir pakvietė iš arčiau susipažinti su policijos darbu, o juo ypač susidomėjo mažiausieji.

Sveikinimo žinutės

Policija pabūti su visuomene turi net kelias progas – spalio 1-ąją Kelių policija švenčia 90-metį. Būtent Kaune ir buvo įkurtas šis Lietuvos policijos padalinys. O spalio 2-ąją minima profesinė policijos pareigūnų diena, kitaip vadinama Angelų sargų diena, todėl tradiciškai policija šia proga rengia susitikimus su visuomene.

„Ši šventė yra galimybė susitikti, pamatyti, pasidžiaugti mūsų pareigūnų darbu ir pasakyti jiems „Ačiū“. Šį kartą policijos ir visuomenės diena yra kitokia, nes kartu švenčiam ir Kelių policijos įkūrimo jubiliejų. Galime pasidžiaugti, jog esame vienintelė Europos Sąjungos šalis, kuri nuo 2011 metų žuvusiųjų keliuose skaičių sumažinome perpus. Taip pat auga pasitikėjimas policija, mes jau pasiekėme Skandinavijos šalis. Kažkada pareigūnai sieti su baime ir baudomis, o dabar – su žmonėmis, kurie mus gina, saugo ir padeda“, – sveikino vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Prieš 90 metų buvo labai reikalingos visuomenei funkcijos pradžia. Didžiuojuosi kiekvienu pareigūnų. Norisi kreiptis ir į visuomenę, kad švęstumėme kartu, nes tai visų mūsų šventė. Kiekvienas esame kažkam angelas sargas, kažką mes mylime ar rūpinamės, saugome ir giname“, – šventės metu kalbėjo ir Lietuvos policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

V. Šulinsko nuotr.

Miesto ir rajono savivaldybių atstovai linkėjo ir toliau ateityje bendradarbiauti ir užtikrinti saugų gyvenimą. „Po šiuo solidžiu jubiliejumi telpa labai daug nuveiktų darbų, patirtų iššūkių ir išgelbėtų gyvybių. Savo atsidavimu pareigūnai rodo pavyzdį kitiems, nuolat bendradarbiauja, investuoja į saugumą. Džiaugiamės, kad sklandų darbą padeda užtikrinti neseniai savivaldybės policijai padovanotas bepilotis orlaivis, triukšmo matuokliai, elektriniai paspirtukai. Tačiau net ir pačios patogiausios priemonės yra nieko vertos be paties pareigūno, todėl norisi padėkoti, kad rūpinatės Kauno ir visos Lietuvos saugumu“, – pasisakė Kauno vicemeras Mantas Jurgutis.

Didžiuojuosi kiekvienu pareigūnų. Norisi kreiptis ir į visuomenę, kad švęstumėme kartu, nes tai visų mūsų šventė.

Nuo parado iki avarijos

Policijos ir visuomenės dieną pradėjo iškilmingas pareigūnų paradas, jaunųjų kursantų priesaika. Tačiau pareigūnai paruošė ir visą puokštę veiklų, kurios atskleidžia jų darbo subtilybes.

Štai vienoje vietoje inscenizuota avarija ir žiūrovams demonstruota, kaip vaduojami sužeistieji. Kitoje vietoje manekenas žymėjo nusikaltimo vietą, kurioje palikta daugybė įkalčių.

Pastatytoje policijos palapinėje pareigūnas aiškino, kaip vienas aparatas gali nuskenuoti aplinką, užfiksuoti net mažiausius objektus. Tada viskas susisteminama ir padaromas 3D vaizdas, tad pareigūnas gali atidžiai peržiūrėti nusikaltimo vietą, užfiksuoti tai, ko galbūt pirminės apžiūros metu nepavyko pastebėti. Tokia technika leidžia geriau suprasti, kaip įvyko nusikaltimas ir atskleisti tiesą, o kaltuosius – sugauti.

„Išbandžiau, kaip veikia saugos diržai. Pavartė mane tam automobilyje, pakabojau ant diržų. Tikrai gera prevencija, kad reikia visada užsisegti saugos diržus“, – savo emocijomis pasidalijo Darius, tik išlipęs iš automobilio, kurį specialiai varto tam, kad žmonės pajaustų, ką reiškia būti prisisegus diržus ir kaip jie gali saugoti avarijos atveju.

Išbandžiau, kaip veikia saugos diržai. Pavartė mane tam automobilyje, pakabojau ant diržų. Tikrai gera prevencija.

Dar kiti praeiviai vis sustodavo prie palapinės, kuriose policija demonstravo padirbtus eurus. Iš pirmo žvilgsnio banknotai atrodo tikri, tačiau pareigūnai atkreipdavo dėmesį, jog tai – kokybiškos klastotės, kurias pavyko perimti iš nusikaltėlių. Tad viename banknote nėra hologramos, kitame – skaičiaus spalvos nesiskiria.

„Aš visada pinigus tikrinu pagal garsą“, – sakė vienas vyriškis, tačiau pareigūnas jam iš karto įdavė padirbą pinigą į rankas, kuris šlama kaip tikras. Policininkas aiškino, kad garsas tikrai nėra pati patikimiausia priemonė žiūrėti, ar pinigai tikri. Tai geriau daryti būtent kreipiant dėmesį į įvairius saugos ženklus, kurių yra gausu ant kiekvieno banknoto.

Mažųjų smalsuolių džiaugsmas

Policijos švente labiausiai džiaugėsi mažieji kauniečiai. Jiems emocijas kėlė ir kinologai bei jų keturkojai pareigūnai, ir raitoji policija, užsukusi pasilabinti.

Vienas keturmetis prie palapinės noriai nusivilko striukę, išsirinko kamuolio formos atšvaitą, o pareigūnės jį specialiu aparatu priklijavo ant rankovės. Vaikas neslėpė susižavėjimo, kad mažas akcentas ant jo striukės švies tamsoje.

Nemažai smalsuolių traukė palapinės, kuriose buvo galima pamatyti, kaip atrodo pirštų, delnų antspaudai. Pareigūnai mažiausius sodino ir į motociklus, leido užsivilkti neperšaunamas liemenes ar pajausti spyglių, kurie tiesiami ant kelio, kad bėglio automobilio padangos būtų pradurtos, aštrumą. Žinoma, pareigūnai apruošė ir gausybę dovanų, tad net jei ir kuris vaikas į šventę atėjo prastos nuotaikos, gavęs balioną ar atšvaitą, kaip mat veidą papuošė šypsenomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš portretas
O išskyrus policininkus ir jų šeimų narius dar kas nors šventė tą dieną?

Lauris .R

Lauris .R  portretas
Taip pasitikėjimas policija žemiau nulio . Jie ne policija o rotveilinei š...s

Darius

Darius portretas
Pasitikėjimas policija žemiau nulio kai reikia pagalbos jos nėra. Pasileisk muziką po19h. grasinimas protokolais.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių