Kaune prasideda litvakų kultūros forumas

  • Teksto dydis:

Kaune, Vytauto Didžiojo universitete (VDU), prasideda litvakų kultūros forumas.

„Holokausto tragedija ne tik sunaikino 90 procentų mūsų kaimynų – žydų. Ji paliko tokį trauminį pėdsaką mūsų kolektyvinėje sąmonėje, kurio dar iki galo nesuvokiame, juk buvo sunaikinta dalis mūsų tapatybės, mūsų istorijos. Todėl kalbėti apie litvakus pirmiausia yra svarbu mums, norintiems geriau suprasti savo istoriją ir save pačius joje“, – VDU pranešime cituojama universiteto dėstytoja, menotyrininkė, „Kaunas 2022“ programos „Atminties biuras“ ir Litvakų kultūros forumo kuratorė Daiva Price (Daiva Prais) .

Pasak organizatorių, renginys pakvies aptarti ne tik litvakiškosios tapatybės bruožus, bet ir meno vaidmenį kalbant apie istoriją. Sudėtingos temos, siejamos su litvakais, bus nagrinėjamos pasitelkiant meną.

Pasak Daivos Price, forumas vainikuos ilgamečius „Atminties biuro“ darbus, skirtus atkreipti dėmesį į tai, kad Kaunas visada buvo daugiatautis miestas.

„Beveik trečdalis kauniečių buvo žydai. Tai tikrai didelė bendruomenė, įnešusi nepaprastai reikšmingą indėlį į miesto kultūrą, mediciną, pramonę, architektūrą, sportą. Kauno žydai mylėjo savo miestą, aktyviai prisidėjo prie jo augimo, modernėjimo, kūrė čia savo ateitį“, – cituojama menotyrininkė.

Forume lankysis pasaulio litvakai, tarp jų menininkai Williamas Kentridgas (Viljamas Kentridžas), Jenny Kagan (Dženi Kagan), Philipas Milleris (Filipas Milieris), Marilia Destot (Marilija Destot), taip pat akademikai Peteris Salovey (Piteris Solovėjus), Antony Polonsky (Entonis Polonskis).

Per Antrąjį pasaulinį karą naciai Lietuvoje, dažnai padedami lietuvių kolaborantų, išžudė per 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų. Už žydų gelbėjimą Pasaulio teisuoliais yra pripažinti per 800 lietuvių. Lietuvoje šiuo metu gyvena apie 5 tūkst. žydų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:)))

:))) portretas
tai kad tas forumas patiem litvakam visai neidomus...

tapke lanzbergovicius

tapke lanzbergovicius portretas
banderovcai ir zydsaudziai neveltui sparciausiai nykstancios tautos velniai zudikai..

lipo zydas

lipo zydas portretas
kopeciom ir nukrito netyciom-imkit vaikai pagaliuka ir toliau pyyypt
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių