Pereiti į pagrindinį turinį

Kaune prasideda postų dalybos

2015-03-17 03:00

Paaiškėjus, kad prie Kauno vairo stos nauja valdžia, savivaldybė dūzgia kaip avilys: politikai jau bando tyliai dalytis postus, o savivaldybės administracija su nerimu laukia, kaip ir ką šluos naujoji valdžios šluota.

Paaiškėjus, kad prie Kauno vairo stos nauja valdžia, savivaldybė dūzgia kaip avilys: politikai jau bando tyliai dalytis postus, o savivaldybės administracija su nerimu laukia, kaip ir ką šluos naujoji valdžios šluota.

Nedirbs su vienu

"Vieningas Kaunas", socialdemokratai, Liberalų sąjūdis ir "Kaunas – kitokia Lietuva" – šios kauniečių į miesto tarybą išrinktos jėgos gali suremti pečius ir dirbti valdančiojoje daugumoje artimiausius ketverius metus. Nors jokių oficialių susitarimų dar nepasirašyta, tokie valdančiosios koalicijos kontūrai ryškėja rinkimų naktį paaiškėjus, kad mero postą kauniečiai patikėjo visuomeninio judėjimo "Vieningas Kaunas" lyderiui Visvaldui Matijošaičiui.

"Esame pasiruošę dirbti su visais, išskyrus vieną", – paaiškėjus rinkimų rezultatams vėlų sekmadienio vakarą pareiškė V.Matijošaitis, ne kartą teigęs, kad nori suvienyti visus tarybos narius dirbti Kaunui be opozicijos.

Po pirmojo mero rinkimų turo meras Andrius Kupčinskas sakė neketinantis iš karto nerti į opoziciją, tačiau antrasis rinkimų turas iniciatyvos teisę formuoti valdančiąją daugumą vis dėlto suteikė V.Matijošaičiui. Per pastarąsias dvi savaites pakilusi įtampa tarp kandidatų tik dar labiau sustiprino nuojautą, kad konservatoriai prie valdžios vairo nebus prileisti. "Galima dirbti ir nepasiskelbus opozicija", – šyptelėjo A.Kupčinskas.

Vilioja vicemero kėdė

Kartu su "Vieningo Kauno" komanda antrojo mero rinkimų turo rezultatų laukę socialdemokratai kol kas neatskleidžia visų kortų, tačiau akivaizdu, kad jie jaučiasi drąsiausiai. "Norėtume išlaikyti tokias pat pozicijas kaip ir iki šiol", – aiškiai įvardijo keturias vietas taryboje turinčių Kauno socialdemokratų lyderė Orinta Leiputė.

Ji priminė viešai deklaruotą socialdemokratų paramą V.Matijošaičiui antrajame mero rinkimų ture ir tikino jau sulaukusi jo kvietimo dirbti valdančiojoje koalicijoje.

Besibaigiančios kadencijos taryboje socialdemokratai turėjo vicemero postą ir du administracijos direktoriaus pavaduotojus. Jiems buvo patikėtos tarybos sekretoriaus ir dviejų komitetų pirmininkų pozicijos. Šios partijos įtakoje buvo ir savivaldybės kontroliuojama bendrovė "Kauno vandenys", tik kol kas neaišku, ar toks apetitas nepasirodys per didelis kitiems koalicijos partneriams.

Po pirmojo rinkimų turo O.Leiputė tikino atsisakysianti tarybos nario mandato ir liksianti dirbti Seime, tačiau iki šiol to nepadarė. Neoficialiomis žiniomis, ją vilioja ir Kauno vicemero postas.

"Tarybos nario mandato neatsisakiau, dar svarstau. Greičiausiai atsisakysiu. Apsispręsiu šią savaitę", – žadėjo O.Leiputė.

Postai nerūpi?

"Nugalėtojai aiškūs, buvo pokalbiai apie galimybes dirbti bendrai, bet kol kas nėra ko daugiau pasakyti", – nebuvo linkęs atvirauti Liberalų sąjūdžio lyderis Kaune Rimantas Mikaitis. Keturis mandatus gavę liberalai neneigia matantys galimybę dirbti kartu su "Vieningo Kauno" vedama valdančiąja dauguma, tačiau neskuba atskleisti, kokie politinio pasitikėjimo postai juos domina.

"Pirmiausia derėsimės, kad būtų skaidrinamas savivaldybės įmonių valdymas, taip pat sieksime palankesnės mokestinės aplinkos verslui. Postai – kitas etapas", – dėstė R.Mikaitis.

"Kaip reikės, taip ir dirbsime. Tai pokyčių pradžia", – optimistiškai nusiteikęs Kęstutis Pūkas, į tarybą su dviem savo bendražygiais išrinktas kaip visuomeninio judėjimo "Kaunas – kitokia Lietuva" atstovai. Nei apie koaliciją, nei apie postus jis teigė dar negalvojęs.

Krypsta jaunimo link

Portalui kaunodiena.lt V.Matijošaitis atskleidė, kad savo pavaduotojų gretose norėtų matyti trisdešimtmečių, kurie galėtų vėliau stoti prie miesto vairo. Amžiaus kriterijų atitinkantys kandidatai į vicemerus galėtų būti V.Matijošaičio bendražygis Povilas Mačiulis, pusmetį jau ragavęs vicemero duonos po rinkimų 2011 m., liberalas Simonas Kairys ir socialdemokratas Darius Razmislevičius. Tik neaišku, ar pozicijas norės užleisti patyrę politikos vilkai.

Iki balandžio vidurio valdantieji taip pat turės surasti kandidatus į administracijos direktoriaus ir trijų jo pavaduotojų pareigas, susitarti dėl tarybos sekretoriaus ir tarybos komitetų pirmininkų postų.

Zuikių sukilimų nebus?

Kauno taryboje ne kartą buvo rengtos interpeliacijos merams, tačiau dabar tai padaryti bus kur kas sunkiau.

"Nuversti tiesiogiai išrinktą merą bus labai sudėtinga ir net sunkiai įgyvendinama. Mero nuvertimas dabar gali prilygti interpeliacijai Prezidentei. Galimas daiktas, kad šita valdžia ir bus visai kadencijai – ketveriems metams", – prognozuoja Vytauto Didžiojo universiteto profesorius politologas Lauras Bielinis.

Anot jo, V.Matijošaitis ne tik kaip meras surinko daugiausia balsų, bet ir jo komanda bus dominuojanti miesto taryboje. "Nepaisant to, su kuo formuos koaliciją, jie vis tiek diktuos sąlygas. Viena vertus, tai leis lengviau priimti racionalius sprendimus, nes bus mažiau diskusijų, kita vertus, tas diskusijų trūkumas gali atvesti prie diktato. Šioje situacijoje bus labai svarbus visuomenės ir žiniasklaidos balsas", – įžvelgė politologas.

"Nepasitikėjimą meru turi pareikšti absoliuti dauguma(2/3 balsų + 1) tarybos narių, tačiau meras turi vieną labai svarbų instrumentą: skelbiant išankstinius mero rinkimus, gali būti paleista ir miesto taryba. Nebūtinai kiekvienu atveju toks instrumentas būtų naudojamas, bet tai yra tikrai labai stiprus priešnuodis prieš zuikių sukilimus savivaldybių tarybose", – pastebėjo Kauno technologijos universiteto profesorius politologas Algis Krupavičius.

Anot jo, meras ir jį palaikanti frakcija turėtų itin susikompromituoti, kad būtų galima galvoti apie kokią nors kitą daugumą. "Anksčiau interpeliacijos Kaune buvo populiarios, tai dabar nuversti merą galimybių bus labai nedaug. Politikai turės elgtis atsakingai prieš imdamiesi vienokių ar kitokių žygių, nes savivaldybės tarybai grės pirmalaikiai rinkimai", – įspėjo politologas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų