Pereiti į pagrindinį turinį

Kaune žydi bebaimiai hamameliai

2009-03-17 14:17
Kaune žydi bebaimiai hamameliai
Kaune žydi bebaimiai hamameliai / Valerijos Baronienės nuotr.

Užklydusieji į VDU Kauno botanikos sodo ar Dubravos eksperimentinės - mokomosios miškų urėdijos Arboretumo (specializuotas botanikos sodas) valdas, apstulbsta išvydę ryškiai geltonais ar rusvais žiedais apsipylusius augalotus krūmus, kurie šitaip žydi nuo... vasario pabaigos.

Pasak Arboretumo viršininkės dendrologės Valerijos Baronienės, tai hamameliai - vieni iš originaliausių augalų Lietuvoje.

Subtilūs, įmantrius nėrinius primenantys hamamelių žiedai išsiskleidžia vėlyvą rudenį, žiemos pradžioje arba žiemai besibaigiant. Dvi metų laikus ignoruojančios šių krūmų rūšys paplitusios Šiaurės Amerikoje ir dvi - Rytų Azijoje, kur klimatas gana panašus į mūsiškį.

Daugiausiai nuostabos kelia sodinis hamamelis (Hamamelis virginiana L.), kurio tėvynė - Šiaurės Amerikos rytinė dalis. Šis aukštas (2-4 m), tvirtas krūmas gausiais geltonais žiedais sušvyti spalio, lapkričio ir net gruodžio mėnesiais. Žydi gana ilgai - mėnesį ar porą. Švelnučiai hamamelių žiedai ištveria net iki 10 laipsnių šaltį!

Kita Šiaurės Amerikos hamamelių rūšis - pavasarinis (Hamamelis mollis Sarg.) natūraliai paplitęs keliose vidurio JAV valstijose. Lietuvoje pavasariniai hamameliai pražysta skirtingomis spalvomis pirmomis kovo dienomis. Japoninis hamamelis (Hamamelis japonica Sieb. et Zucc.) labai panašus į amerikietiškąjį, bet žydi ne rudenį, o labai ankstyvą pavasarį (jei žiema švelni ir neilga - žiedais galima gėrėtis jau sausio pabaigoje).

Kinijoje natūraliai paplitusi kita hamamelio rūšis - švelnusis (Hamamelis mollis Oliv.). Tokį vardą šis krūmas gavo dėl minkštais pūkeliais pasidengusių jaunų šakelių ir lapų. Žydi ankstyvą pavasarį  sodriai geltonais, o kartais ir rusvais ar tamsiai oranžiniais žiedais.

Anot V.Baronienės, hamamelius nesunku auginti, jie atsparūs ligoms, kenkėjams, lietuviškoms žiemoms, jų nereikia genėti, tačiau labai sunkiai dauginami. Įvairių rūšių hamamelių sodinukų galima įsigyti specializuotose parduotuvėse, o sodinio hamamelio - Raudondvario medelyne.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų