Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno geto košmaro liudytoja

2015-09-08 18:34
DMN inf.

Kauno žydų religinė bendruomenė išleido atvirukų komplektą "Gyvoji liudytoja". Atvirukai – tai unikalūs piešiniai, kurių autorė – dailininkė Esther Lurie 1941–1944 m. kalėjo Kauno gete. Savo piešiniuose ji pavaizdavo Kauno geto kasdienybę.

Šiuos Kauno geto piešinius E.Lurie piešė sudėtingiausiu, be galo dramatišku savo gyvenimo periodu: apimta nevilties, praradusi tikėjimą ir bijodama mirties. Sugebėjimas kurti tokiu metu –  ypatingas žygdarbis. Esther sugebėjo pakilti virš ją supančio siaubo.

"Šios geto gyvenimo scenos ir jų atitiktis tam periodui nėra, kaip tikiu, ir neturėtų būti traktuojami tik kaip baisūs praeities košmarų įrašai, kuriuos geriau būtų pamiršti. Jie verti būti išsaugoti kaip dokumentai, kaip šventi atsiminimai, geriausiai pasakojantys apie praeitį ateinančioms kartoms" (iš įvado į albumą "Gyvoji liudytoja", publikuota Dvir Moshe Sharett, Jerusalem, liepa 1958 m.).

Lietuvoje jau yra literatūros apie holokaustą, tačiau vis dar pasigendama autentiškos medžiagos holokausto ir žydų kultūros palikimo tema. Naujai išleisti atvirukų komplektai bus puiki papildoma medžiaga žydų kultūros tema pamokoms, paskaitoms, seminarams.

Atvirukų komplektą "Gyvoji liudytoja" sudaro originalūs dailininkės E.Lurie ofortai (piešiniai). Kauno žydų religinės bendruomenės muziejuje yra saugomas originalus devintasis aplankas. Jame – dešimt originalių E.Lurie ofortų.

Niurnbergo procese, teisiant nacių nusikaltėlius, E.Lurie piešiniai buvo pripažinti gyvaisiais liudytojais.

Rugsėjo 10-ąją 17.30 val. Kauno choralinėje sinagogoje "Ohel Jakov" vyks atvirukų komplekto "Gyvoji liudytoja. Esther Lurie" pristatymas. Renginio metu atvirukų komplektai bus dalijami Lietuvoje veikiantiems Tolerancijos ugdymo centrams, mokytojams, nagrinėjantiems holokausto ir žydų paveldo temas.

Renginyje dalyvaus Lietuvos žydų kultūros tyrinėtoja Asia Gutermanaitė, gros Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos gimnazistai Natanas Bairakas (fortepijonas) ir Stasys Makštutis (klarnetas).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų