Kauno LEZ iškils daugiafunkcinis pastatų kompleksas „LEZ verslo parkas“

  • Teksto dydis:

Kauno laisvosios ekonominės zonos (LEZ) Ryternos gatvėje netrukus iškils nauji pardavimui ir nuomai skirti pastatai: 0,62 ha ploto sklype pradedamas statyti penkių statinių kompleksas. Kiekviename iš jų įsikurs nuo vienos iki dviejų įmonių, kurioms reikalingos nedidelės sandėliavimo arba gamybos patalpos, ekspozicijos salė ir biuras.

Kaip sako projektą vykdanti nekilnojamojo turto vystymo bendrovė „REES“, idėja statyti tokius verslo objektus gimė atsižvelgiant į šiandienos rinkos situaciją ir poreikį.

„Jau daugiau kaip penkiolika metų dirbame nekilnojamojo turto srityje, o pastaruoju metu pastebėjome vis daugiau įmonių, ieškančių kelių šimtų kvadratinių metrų ploto, aukštesnio lygio patalpų, kuriose galėtų turėti ir biurą, ir prekybos, ir sandėliavimo ar gamybos patalpas. Jei įmonei reikia išsinuomoti ar įsigyti ~200–600 kv. m ploto reprezentatyvias, šiuolaikiškai įrengtas patalpas, tokių pasiūlymų praktiškai nėra – beveik visi plėtotojai orientuojasi į stambesnes įmones ir didesnius plotus. Pagaliau, verslui nusprendus reikiamą mažesnio ploto pastatą pasistatyti, susiduriama su iššūkiu rasti statybai reikalingą nedidelį, patogioje vietoje esantį sklypą su infrastruktūra. Taigi, kyla ištisa klausimų grandinė, kuriuos išspręsti ir atrasti geriausius variantus kainuoja ne tik daug laiko, bet ir lėšų, – pasakoja „REES“ vadovas Martynas Židonis. – Todėl nusprendėme rinkai pasiūlyti racionalų sprendimą – kokybiškai pastatytus reprezentatyvius pastatus strategiškai patogioje vietoje, kur būtų patogus susisiekimas ir išvystyta bei patikimai prižiūrima infrastruktūra. Šiuo požiūriu Kauno LEZ mums tobulai tiko. Negana to, čia galioja mokestinės lengvatos, patrauklumo suteikia ir šalia veikiančios garsios Lietuvos bei užsienio bendrovės“.

Į „LEZ verslo parko“ projektą bendrovė numačiusi investuoti 2,5 mln. Eur. Pradėjus statybas, bus pradėti ir konkretūs pokalbiai su klientais – naujųjų patalpų nuomininkais ar pirkėjais.

„Nors apie projektą kol kas komunikacijos sklaidos nevykdėme, tačiau jau sulaukėme susidomėjusio verslo užklausų“, – pastebi M. Židonis.

Šiuo metu „LEZ verslo parko“ teritorijoje pradėti žemės darbai, o artimiausiomis savaitėmis startuos statybos: iš viso iškils penki pastatai, kuriuose galės įsikurti po vieną arba dvi įmones – planuojama, kad parke veiks nuo 5 iki 9 įmonių. Joms bus pasiūlytos 300 arba 600 kv. m ploto patalpos. Pirmosios įkurtuvės įvyks jau šių metų rudenį.

Architektai „AG studija“ projektuodami pastatus itin daug dėmesio skyrė patalpų išplanavimui, pastatų integracijai į jau suformuotą aplinką bei jų eksterjerui. Vienas iš svarbių šių pastatų privalumų – daugiafunkciškumas. Bendras vieno pastato plotas ~600 kv. m, tačiau pastatas suplanuotas, kad būtų galima dalinti į du blokus – vieno bloko plotas ~300 kv. m. Sandėliavimui, gamybai skirta 170-230 kv. m, biurui, prekybai ir ekspozicijų salei – 60-105 kv. m, suplanuotos pagalbinės patalpos valgomajam, darbuotojų persirengimui, san. mazgams ir pan.

Atsižvelgdama į šio projekto patirtis ir bendras rinkos tendencijas, ateityje kompanija „REES“ planuoja tolimesnius verslui skirto NT turto plėtojimo Kauno LEZ teritorijoje etapus.

Kaip sako Kauno LEZ generalinis direktorius Vytautas Petružis, šiuo metu Kauno LEZ‘e galimi įvairūs įsikūrimo modeliai: vieni klientai savarankiškai statosi reikiamas patalpas, kiti bendradarbiauja su NT vystytojais – pastaruoju metu šis modelis LEZ teritorijoje tampa vis paklausesnis.

„Esama ir nuomos rinkos: šiuo metu Kauno LEZ teritorijoje vienokias ar kitokias patalpas nuomojasi apie 30 įmonių. Pavyzdžiui, vien „Eften Capital“ nuomai siūlo beveik 30 tūkstančių kv. m biuro ir sandėliavimo patalpų, kuriose įsikūrusios tokios kompanijos kaip „Itella“, „Colicare“ ar „ALG logistika“. Nuomos galimybė taip pat vilioja mažas bei vidutinio dydžio paslaugų ar komponentų tiekimo įmones, pavyzdžiui, tokios yra Kauno LEZ įsikūrusios „Voltas IT“ ir „Mobile Center“, – pastebi Vytautas Petružis. Tiesa, iki šiol dauguma nuoma užsiimančių investuotojų dažniausiai siūlė didelio ploto patalpas, orientuotas į logistikos veikla užsiimančias kompanijas, todėl naujasis „LEZ verslo parkas“ sukurs naują pasiūlos nišą, lanksčiai patenkindamas mažesnių plotų ieškančio verslo poreikius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Statybnioks

Statybnioks portretas
taigi čia yra sena schema , kaip nemokėti PVM?

hmm

hmm portretas
o kaip tai susiję su pačiu LEZ principu pritraukti stambius investuotojus?! čia juk gaunasi eilinė patalpų nuoma, o tokia veikla užsiimti LEZe tai visiškai nesuprantama..

Trajano kolona

Trajano kolona portretas
Džiūgu, kad žmonės stato, o ne griauna.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių