Kauno muzikinis teatras sugrįžta!

"Pažadus reikia tesėti. Gruodžio viduryje – "Makbetas", – Kauno valstybinio muzikinio teatro administracija laikinai stabdo scenos tvarkymo darbus. Jie bus tęsiami po sezono pabaigos.

Reikėjo keisti senieną

Praėjus vos keliems mėnesiams nuo Kauno valstybinio muzikinio teatro uždarymo kovą, pasipylė miestiečių klausimai, kada gi šis vėl atvers duris.

"Turime vilties iki gruodžio viską sutvarkyti. Taip, kiti analogiškus darbus vykdo aštuoniolika mėnesių, o mes bandysime spėti per dvigubai trumpesnį laiką", – pavasarį Kauno valstybinio muzikinio teatro vadovo pavaduotojas Rimantas Lekavičius operų, operečių ir miuziklų gerbėjus belaukiančius teatro scenos virsmo, ragino apsišarvuoti kantrybe ir luktelėti iki Naujųjų metų.

Per pastaruosius dešimtį metų teatre atlikta daugybė darbų. Praplėstos dailininkų patalpos, siuvykla, butaforijos sandėliai, Baltoji salė ir administracijos erdvės. Įrengta moderni baleto studija su amortizuojančiomis keturių lygių grindimis ir specialia linoleumo danga, ventiliacija ir priešgaisrine signalizacija, atnaujinta šildymo sistema, kanalizacijos tinklai. 2016-aisiais restauruoti teatro vestibiuliai, sutvarkytos laiptinės, pakeistos žiūrovų salės kėdės ir trečiojo aukšto ložių išdėstymas. Šiemet pradėti teatro scenos modernizavimo darbai. Tai padaryti buvo būtina dėl mechaninių pultų, trosų ir keliamųjų mechanizmų ilgaamžiškumo. Specialios priežiūros reikalaujantys, sunkūs ir nepatogūs įrenginiai čia skaičiavo jau ne vieną dešimtį metų. Seniausia – priešgaisrinė uždanga. Teatre ji buvo nuo 1934-ųjų.

"Nemažai teatrų skambiai pristato savo šimtuosius sezonus, tačiau tiek suskaičiuotų tik Kauno valstybinis muzikinis teatras. 2022-aisiais minėsime 130 metų sukaktį. Ta proga teatrui dovanosime naują apdarą – visiškai sutvarkytą sceną", – paskutinį kartą, anot R.Lekavičiaus, tai buvo daryta tik 1980–1984 m. vykusio remonto metu.

Atnaujinta scena, anot R.Lekavičiaus, bus daug patogesnė teatralams ir režisieriams.

Radiniai keitė planus

Prieš pradedant griovimo darbus, reikėjo demontuoti senąją rankinę kėlimo įrangą.

Nemažai teatrų skambiai pristato savo šimtuosius sezonus, tačiau tiek suskaičiuotų tik Kauno valstybinis muzikinis teatras.

Tuomet nutiko tai, ko dar pavasarį labiausiai baiminosi ir R.Lekavičius, ir konkursą darbams vykdyti laimėjusi bendrovė "Audiotonas" – pastato ertmėse, kurios iki tol buvo uždengtos, laukė netikėtumai, maždaug mėnesiui atitolinę darbų baigtį. Atvėrus grindis paaiškėjo, kad keliolikos centimetrų perdangos su tarpais, o scenos stogo lubos vietomis neapšiltintos.

"Dirbti su šimtamečiu pastatu ir prie jo pritaikyti naują įrangą – nemenkas iššūkis", – bendrovės "Audiotonas" projektų vadovas Česlovas Čepkauskas vylėsi, kad kelių dešimčių žmonių komanda su užduotimi susidorojo tinkamai.

Daugiau nei per pusmetį specialistai pakeitė visas metalines galerijas, senuosius kėlimo mechanizmus, dalį scenos apšvietimo ir garso įrangos.

"Teatre pakeisti ne tik mechanizmai, bet ir atnaujintos periferinės zonos. Jos itin svarbios teatro pastatymuose", – projektų vadovas džiaugėsi, kad sudėliojus visus taškus, scenos infrastruktūra bus kur kas patogesnė, o ankstesnius vargus primins tik rankinio kėlimo mechanizmo fragmentas scenos dešinėje.

Naujoji įranga bus valdoma kompiuteriu, veiks greičiau ir tyliau.

Dar metų pradžioje tokių čia buvo maždaug keturios dešimtys. Panaikinus juos visus, atsirado kur kas daugiau erdvės.

Toliau tęs darbus

"Ne tik daugiau erdvės!", – ratus aplink dūzgiančius darbininkus suko R.Lekavičius.

Scenoje, anot jo, jau sumontuoti kėlimo mechanizmai. Prieš savaitę vykusių mokymų metu teatro darbuotojai mokėsi juos valdyti. Trečiadienį į Kauną atvykę olandai kauniečiams padėjo prisijaukinti modernią, kompiuterizuotą scenos kėlimo įrangą. Scenoje režisieriai galės daryti stebuklus?

"Tikrai ne, tačiau užprogramavus naująją įrangą, ji be žmogaus pagalbos į krištolines taures galės supilstyti, kad ir šampaną", – šyptelėjo direktoriaus pavaduotojas.

Butelį putojančio gėrimo netrukus galės šauti ir ištikimiausi teatro gerbėjai – gruodžio 1-ąją stabdomi didieji scenos atnaujinimo darbai, o lygiai po dviejų savaičių, gruodžio 14-ąją teatre, įvyks Giuseppes Verdi "Makbeto" premjera. Opera yra labai sudėtinga, Kaune statoma pirmą kartą. Jos metu bus panaudota ir dalis naujosios įrangos.

"Savo pažadus žiūrovams juk reikia tesėti", – džiugia žinia dalijosi R.Lekavičius.

Atslūgus premjeros emocijoms, toliau bus tvarkoma galinės scenos mechanizacija, modernizuojama priešgaisrinė uždanga ir scenos liftai.

Orkestro ložė jau dabar bus kilnojama ir suteiks galimybę sceną pratęsti iki 2 metrų. Sezono pabaigoje scenoje atsiras ir specialūs, artistus kilnosiantys, režisierių fantazijai sparnus suteiksiantys liftai. Jiems grindyse numatytos net keturios šachtos.

Atnaujinti teatro scenos infrastruktūrai – scenos viršutinei ir apatinei mechanizacijai, garso ir meninio apšvietimo sistemoms ir teatro edukacinės veiklos priemonėms – skirta 4,799 mln. eurų. Projektas finansuojamas ES lėšomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam ar tai lukaa

tam ar tai lukaa portretas
nenueisi kartą kitą į naktibarį, nenusipirksi šmutkių akropolyje ir galėsi pasimėgaut geru spektakliu. gali ir ne parteryje pirmose eilėse sėdėt, o balkone - ten bilietai kone už dyką. Tik nepamiršk - čia ne cinamonas ar forum cinemas kur gali semkes gliaudyt ir aplinką teršt

Lukaa

Lukaa portretas
Vajei kaip nustebau, pasirodo yra žmonių kurie gali sau leisti pastoviai lankytis .... Jau 3 metus nebuvau,kainos kosminės.

Anonimas

Anonimas portretas
plovykla ne plovykla, bet jei atsinaujins teatras as noriu jame isgerti taure muzikos garsu ir parauti puoduka karstu ispudziu ... :D Tsss , kad tik Veryga neisgirstu...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių