Kauno taryba pritarė gatvės Lampėdžiuose pratęsimui

Kauno miesto savivaldybės taryba antradienį pritarė Lampėdžiuose esančios Zūbiškių gatvės pratęsimui.

Šis sprendimas sulaukė vietos bendruomenės kritikos, kad taip sprendžiamos vieno privataus sklypo savininkų problemos.

„Gatvės ašinė linija užlipo ant svetimų sklypų, todėl mes Miesto tvarkymo skyriaus ir piliečių prašymu tą pataisėme ir pateikiame geografines charakteristikas“, – posėdyje apie sprendimo priežastis sakė Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius.

„Visas gatves anksčiau ar vėliau, jeigu bus neteisingai padarytos, taisysime“, – pridūrė jis.

N. Valatkevičius sakė, jog šiuo metu gatvė į draustinį nepatenka ir yra pratęsta iki jo ribos.

Lampėdžių bendruomenės centro pirmininkė Dalia Akramienė per tarybos posėdį teigė, kad neaiškus pratęsimo tikslas, bei svarstė, jog ten nėra pakankamo ploto, kad gatvėje saugiai išsitektų ir pėstieji, ir vairuotojai.

„Šiuo metu ten yra pėsčiųjų takas. Kaip įsivaizduojama, kad pėstieji prasilenks su mašinomis, važiuojančiomis tuo taku?“ – klausė ji.

D. Akramienė pasakojo, kad į bendruomenę yra kreipusis sklypą šalia planuojamos ilginti gatvės valdanti viešoji įstaiga „Naujasis ekocentras“, prašydama leisti ten įrengti įvažiavimą.

„Šiuo metu ten pradėti statyti namai, ir statybos sustabdytos, nes nėra servituto, įvažiavimo į tuos namus. Jie kreipėsi į bendruomenę su prašymu leisti įrengti įvažiavimą tuo pėsčiųjų taku, bet mes to negalėjome dalyti, nes tai neatitiktų nei draustinių, nei gatvių reikalavimų“, – sakė ji.

Opozicinės Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnė Edita Gudišauskienė tvirtino, kad priimamas sprendimas skirtas būtent šio objekto problemoms spręsti.

„Šiuo sprendimu siekiamas esminis dalykas: pratęsti ir sutapatinti atkarpą su pėsčiųjų ir dviračių takų ir iš esmės spręsti Vytauto gatvės 22 klausimą. Ir kada pranešėjas sako, kad inicijavome, tai ne jūs inicijavote – kreipėsi į savivaldybę viešoji įstaiga „Naujasis ekocentras“ ir pateikė prašymą“, – sakė E. Gudišauskienė.

Zūbiškių gatvė išsidėsčiusi vaizdingoje Lampėdžių gyvenvietėje, iš vienos pusės apsuptoje ežero, iš kitos – Nemuno upės.

Visas gatves anksčiau ar vėliau, jeigu bus neteisingai padarytos, taisysime.

Anot savivaldybės, gatvė pratęsiama pagal naujai atliktus kadastrinius matavimus.

Šių metų pradžioje taryba priėmė sprendimą keisti Nemuno ir Nevėžio santakos kraštovaizdžio draustinio specialųjį planą, apimantį ir Lampėdžio miško parką.

Opozicija kritikavo sprendimą, nes jame nebuvo nurodoma, ką tiksliai planuojama pakeisti ir todėl gali kilti pavojus draustiniams.

Savivaldybė pabrėžė, kad priimtas tik principinis sprendimas dėl keitimo, o procese galės dalyvauti ir visuomenė.

LRT Tyrimų skyrius yra skelbęs, jog Kauno draustinių planų koregavimas galėjo būti susijęs su mero Visvaldo Matijošaičio verslo interesais. Meras tokias prielaidas vadino absurdiškomis.

Dėl šio sprendimo buvo kreiptasi į prokuratūrą, prašant taikyti viešojo intereso gynimo priemones, tačiau prokuratūra tai daryti atsisakė, motyvuodama, jog savivaldybė turi teisę rengti, keisti ar koreguoti kraštovaizdžio draustinių specialiuosius planus.

Bendruomenės ragina tartis priimant sprendimus

„Iš miesto politikų ir administracijos reikalaujame nuosekliai planuoti miesto plėtros procesus, skaidriai vykdyti visas planavimo ir projektavimo procedūras, laiku informuoti bendruomenę apie visus numatomus projektus, bendradarbiauti su bendruomene visuose miestui svarbiuose projektuose“, – į tarybos narius kreipėsi deklaraciją atnešusi kaunietė Elena Vanagaitė.

Pasak jos, šią deklaraciją 18 Kauno bendruomenių pasirašė gegužės viduryje minint Pilietinio pasipriešinimo dieną, tačiau taip ir neturėjo progos jos įteikti miesto vadovams.

„Labai gaila, kad mes balandžio 30 dieną pateikę prašymą pateikti pas miesto valdžią, atsakymo iki šiol negavome, todėl esame priversti pateikti šią deklaraciją tokiu būdu“, – sakė kaunietė.

Ją atlydėjo keliolika juodai apsirengusių bendruomenių atstovų, jie prieš posėdį būriavosi prie savivaldybės.

Susirinkusieji teigė nepritariantys miestui svarbių sprendimų priėmimui už uždarų savivaldybės durų.

E. Vanagaitė yra viena iš Šančių mikrorajono bendruomenės, aktyviai besipriešinančios naujos gatvės tiesimui vaizdingoje Nemuno krantinėje, atstovų.

Gatvės statyboms besipriešinantys gyventojai teigia, jog jos įrengimas su vietos bendruomene nebuvo derintas ir yra nereikalingas.

Savivaldybė tikina, jog gatvė reikalinga privažiuoti prie planuojamo paplūdimio ir palengvins susisiekimą šiame mikrorajone. Anot valdžios atstovų, gatvė šioje vietoje suplanuota nuo seno.

Savivaldybė skelbia, kad prie upės tarp Kranto 13-osios ir M. Sederavičiaus gatvių planuojama įrengti rekreacinę zoną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mikė

Mikė portretas
VRK deklaracijos: EDITA GUDIŠAUSKIENĖ Ryšys su juridiniu asmeniu: Vadovas, pirmininkas (kt. vienasmenis juridinio asmens valdymo organas) LAMPĖDŽIŲ BENDRUOMENĖS CENTRAS Ryšio pradžios data: 2012-12-12 Kažin, ar ponia Edita nusišalino svarstant šitą klausimą? Nes interesai, dideli dideli, kaip zuikio ausys, kyšo...

Jei miesto valdžia šoktų

Jei miesto valdžia šoktų portretas
pagal kiekvienos bendruomenės nukvakėlių pageidavimus, tai grįžtume į akmens amžių. Miestas privalo vystytis ir būt patogus visiems gyventojams. Norit draustinių, rezervatų ir t. t., kelkitės gyvent į rajoną. Lampėdžiai ne išimtis p.Gudišauskiene, tad baikit spekuliuot visokiais kurortiniais statusais.

tas pats padalaižys uždarbiautojas ?

tas pats padalaižys uždarbiautojas ? portretas
"Manau, Kasandra, Nuomonė..." Negabus rašinėtojas ?
VISI KOMENTARAI 42

Galerijos

Daugiau straipsnių