Kur slypi Kauno rajono stiprybė?

Atsakymą į šį klausimą padiktavo verslininkų pagerbimo vakaras Raudondvario menų inkubatoriuje: paskelbus aštuonias nominacijas, į šventinę sceną kilo net 22 nominantai. Dalį jų komisijai rekomendavo seniūnai: įmonių vadovai padeda spręsti socialines problemas, remia kultūros renginius, paslaugas priartina arčiau žmogaus ir siekia dialogo su bendruomene.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas visuomet pabrėžia, kad verslas Kauno rajono savivaldybei yra labai svarbus. Tai ne tik deklaracija: teikiamos įvairių mokesčių lengvatos, naujai besikuriančioms įmonėms savivaldybėje dokumentai sutvarkomi greitai, nedarant biurokratinių kliūčių.

„Suprantame, kad tai – darbo vietų kūrimas, su verslu susijusi žmonių gyvenimo kokybė. Galime pasidžiaugti, kad pakaunėje yra penkios zonos, kuriose gerai jaučiasi verslas, vyksta gyvenamojo sektoriaus plėtra: gyventojai čia taip pat gerai jaučiasi. Paslaugų teikimas, darna leidžia eiti sėkmės keliu. Labiausiai džiaugiamės verslu, kuris ateina ne tik į Laisvąją ekonominę zoną (LEZ), bet ir į Garliavą, Sitkūnų kadastrinę vietovę“, – pabrėžė V. Makūnas.

Mero žodžius paliudijo ir vietovės, į kurias iškeliavo sėkmingiausių 2022 m. verslo įmonių apdovanojimai: trys į Zapyškio, po du – į Vilkijos, Raudondvario ir Lapių, po vieną – į Užliedžių, Garliavos apylinkių, Vandžiogalos, Domeikavos, Akademijos, Ringaudų, Rokų, Karmėlavos ir Kačerginės seniūnijas.

Geranoriški pagalbininkai

Nominacijos „Už bendruomeniškumą“ apdovanojimai įteikti net keturių įmonių vadovams.

Beveik 30 metų Domeikavoje veikianti nedidelė, vienuolika darbuotojų turinti bendrovė „Irona“ projektuoja ir gamina įvairius metalo gaminius. Seniūnė Lina Mišeikienė pabrėžė: Pauliaus Butkaus vadovaujama bendrovė remia seniūnijos renginius, visuomet finansiškai prisideda prie Domeikavos kaimo bendruomenės centro įgyvendinamų projektų ir Ramučių kultūros centro Voškonių laisvalaikio salės organizuojamų renginių.

Justinos Lasauskaitės nuotr. 

„Jonio agroservisas“, esantis Vandžiogalos seniūnijoje, skaičiuoja jau 27 veiklos metus, sėkmingai vysto žemės ūkio produkcijos, grūdininkystės kryptį, klientams teikia birių ir skystų produktų logistikos paslaugas. Pasak seniūno Jurgio Bukausko, jei darbams atlikti reikia žemės ūkio technikos, įmonės vadovas Arūnas Jonas Plančiūnas visuomet geranoriškai padeda.

Garliavos seniūnė Nijolė Tarvydienė už pagalbą gražių žodžių negailėjo Garliavos apylinkių seniūnijoje, Ilgakiemyje, registruotos kelių tiesimo, remonto, tiltų, inžinerinių tinklų, statybos įmonės „Radė“ vadovui Albertui Cikanavičiui.

Šios nominacijos apdovanojimas skirtas ir Vidmantui Salminui, bendrovės „Tigrasa“ vadovui. Tikriausiai rastume negirdėjusių apie šią įmonę, bet apie legendinius didžiuosius cepelinus žino visi, dažnas yra jų ragavęs. Pernai erdves pagyvino ir užsukti kviečia Karmėlavoje atsiradusi skraidančio cepelino skulptūra. „Tigrasa“ – nuolatinė Ramučių kultūros centro ir bendruomenės renginių rėmėja.

Socialiai atsakingo verslo nominacijai kandidatus taip pat pasiūlė seniūnai. Pauliaus Rapkausko vadovaujama bendrovė „Durpeta“, pasak Raudondvario seniūnės Daivos Bulotienės, socialiai remtinas šeimas aprūpina durpių briketais. „Technogajos“ direktorius Ramūnas Katkevičius, Rokų seniūnės Dalės Žėkienės teigimu, geranoriškai prisideda prie visuomeninės veiklos, priima į darbą net tuos, kurie neturi išsilavinimo, bet jiems labai reikalingas antras šansas. Viktorija Abramavičienė, „Rugnetos“ vadovė, Lapių seniūno Rimanto Stankaus žodžiais, labai aktyviai dalyvauja bendruomenės veikloje, remia įvairius miestelio renginius, rūpinasi seniūnijos gyventojais – pandemijos metu atveždavo maisto ir kitų reikmenų.

Priartino paslaugas

Vilkijoje atidaryta pirmoji privati odontologijos klinika suteikė galimybę miestelio gyventojams gauti paslaugą arčiau namų. „Viladentos“ vadovas Kęstutis Kepežinskas iš karto pareiškė: „Noriu prisidėti prie bendruomenės, kurioje vystau savo verslą.“ Šiuo metu jis – didžiausias Vilkijos seniūnijos organizuojamų renginių rėmėjas.

Verslas Kauno rajono savivaldybei yra labai svarbus. Tai ne tik deklaracija: teikiamos įvairių mokesčių lengvatos, naujai besikuriančioms įmonėms savivaldybėje dokumentai sutvarkomi greitai, nedarant biurokratinių kliūčių.

Gintarė Šiugždienė, taip pat pelniusi nominacijos „Už paslaugas arčiau namų“ apdovanojimą, irgi nėra miestelio senbuvė. Save ji vadina vilniete, ramybę ir laimę atradusia Vilkijoje. Bendrovės „Aduva“ direktorė franšizės pagrindu čia turi dvi parduotuves – „Aibę“ ir „Senukus“, dosniai prisideda prie kalėdinių norų pildymo nepasiturinčioms šeimoms ir Vilkijoje organizuojamų renginių.

Dar vienas apdovanojimas šioje kategorijoje įteiktas Rūtai Čepšienei, Raudondvario klinikos direktorei.

Tradicinės ir naujos

Nominacija „Už indėlį į biudžetą“ – tradicinė, kasmet minima verslininkų pagerbimo vakare. Šiemet neįprasta tai, kad apdovanotos dvi įmonės: „Medvita“ (Babtų seniūnija) ir „Celsis“ (Užliedžių seniūnija). Arūno Zaleckio vadovaujama „Medvita“ pagal 2022 m. pardavimus buvo penkiolikta Kauno rajone, o „Celsis“ (generalinis direktorius Jonas Gurskis) – šešiolikta.

Kitos tradicinės nominacijos „Jaunas verslas“ skulptūrėlės įteiktos trims veiklioms ir įkvepiančioms moterims: Aistei Venskutonienei, Gintarei Ramanauskienei ir Astai Teresevičienei.

A. Venskutonienė – pernai Zapyškyje duris atvėrusio restorano „Scena“, G. Ramanauskienė – panašiu metu lankytojus pakvietusio „Piliakalnio kiemelio“ savininkės, o A. Teresevičienė, savo verslą pradėjusi būdama trečiose motinystės atostogose, kuria, gamina ir internetu prekiauja sveikais užkandžiais.

Gražia gamta, rūpestingai prižiūrimo ir tvarkomo kultūros paveldo ir turizmo paslaugų gausa garsėjančią pakaunę jau seniai atrado ir pamėgo turistai. Kauno rajono vadovai ne tik patys skiria didelį dėmesį šiai sričiai, bet ir vertina tuos, kurie stengiasi pritraukti kuo daugiau keliautojų.

Justinos Lasauskaitės nuotr. 

Dvi nominacijos „Už turizmo skatinimą“ skulptūrėlės iš Raudondvario iškeliavo į Zapyškio seniūniją. Daiva Vaišnorienė Kūrybos ir užimtumo stuboje rengia poilsio ir laisvalaikio užsiėmimus įvairaus amžiaus žmonėms: kūrybines dirbtuves, įvairias paskaitas, edukacijas, popamokinę veiklą vaikams, o Skirmantas Paukštys, bendrovės „Expedicija“ direktorius, organizuoja renginius ir komandos formavimo projektus, bendradarbiauja su darbuotojų mokymo ir konsultavimo apie žmogiškuosius išteklius įmonėmis.

Šiemet apdovanota ir „Camino Lituano“, vadovaujama Evaldo Karaliaus, kuri nėra Kauno rajono viešoji įstaiga. To paties pavadinimo kultūros kelias – pirmas ir vienintelis savarankiškai keliauti paruoštas 500 km šiuolaikinis piligrimų kelias, besidriekiantis per visą Lietuvą ir apimantis daug pakaunės turizmo objektų.

Nominacija „Originalus verslas“ – nauja. Apdovanojimų atsiimti, lydimos plojimų, kilo dvi moterys: Giedrė Vokietytė-Vilėniškė ir Jolanta Barysienė. Giedrė šiuo metu yra vienintelė arklių veterinarė-osteopatė Lietuvoje. Pastebėjusi žirgų reabilitacinio gydymo poreikį, ji Akademijos miestelyje įkūrė „Equus Sanus“, teikiančią žirgų kineziterapijos paslaugą. J. Barysienė, įmonės „Margas lukštas“ vadovė, ketveri metai vysto gurmaniškų produktų – marinų putpelių kiaušinių – gamybą.

Pastarųjų metų įvykiai padiktavo dar vieną naują nominaciją: „Už pagalbą Ukrainai“. Ringauduose veikianti „Vetmarket“, vadovaujama Andriaus Juciaus (jei Jucius?), už savo laisvę kovojančią šalį parėmė maisto produktais ir medicinos priemonėmis už 3 900 eurų, o Babtų seniūnijos ūkininkas Romas Majauskas perdavė žiūronus su termovizoriumi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kotryna

Kotryna portretas
Kauno r. meras p. Makunas irgi melagis. Deklaravo,kad kituose rinkimuose nedalyvaus, se tau, reklama ant kiekvieno kampo. Sunku palikt silta vietele. Taigi, padekim p. merui palikt sia vieta, nepakeiciamu nera.

Vardan tiesos

Vardan tiesos portretas
Darbo partijos kandidate i Kauno raj.MERUS ir rajono tarybą AUŠRA DEGUTYTĖ deklaruoja,kad gyvena rajone. Tai MELAS. AUŠRA DEGUTYTE gyvena Kaune ir su gyvenimu raj. nieko bendro neturi.Žmones nebalsuokite uz melagius,balsuokite už merą MAKŪNĄ. O kauno dienos žurnalistai galėtų šį faktą paviešinti plačiajai visuomenei

Raimondas B.

Raimondas B. portretas
Kauno rajone gyventi gera. Garantuota.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių