Obelynėje apsigyveno beržinukai

  • Teksto dydis:

Kauno rajono muziejaus filiale, Tado Ivanausko Obelynės sodyboje, atidaryta Nacionalinės kultūros premijos laureato Leono Striogos (1930–2022) medinių skulptūrų galerija po atviru dangumi. Už galimybę eksponuoti unikalius meno kūrinius Kauno rajono savivaldybė dėkinga aktyviam kūrybinio proceso dalyviui, skulptoriaus sūnui Aidui Striogai.

Raudondvario dvaro parką puošia granitinis L. Striogos „Krivis“, todėl iš pradžių būta minčių skulptūras įkurdinti pilies bokšte, tačiau vėliau šios idėjos atsisakyta.

Ši jau meno galerija po atviru dangumi – antra šiais metais atidaryta Kauno rajone. Rugsėjį didelio atgarsio sulaukė kito Nacionalinės premijos laureato, fotografijos klasiko Antano Sutkaus galerijos atidarymas gimtajame Kluoniškių kaime, Zapyškio seniūnijoje.

„Galiu tik pasveikinti Kauno rajono vadovus ir visą bendruomenę su tokiais sprendimais. Esate šaunuoliai!“ – kalbėjo renginyje dalyvavęs kultūros viceministras Rimantas Mikaitis.

L. Strioga yra sukūręs daugiau nei 1 tūkst. įvairių darbų – nuo viešosioms erdvėms skirtų granito kompozicijų iki kamerinių skulptūrų. Menininkas mokėjo prakalbinti įvairias medžiagas: akmenį, metalą, medį. Noriai bendradarbiavo su architektais.

L. Striogos skulptūros išgrynintos formos paprastumu primena tradicinį liaudies meno stilių, tačiau menotyrininkai jose pastebi ir modernistinių tendencijų. Menininkas į pasaulį žvelgė su švelniu liūdesiu, tačiau nestokojo ir optimizmo. Labiausiai vertino sąžiningumą, meilę, atjautą.

L. Striogos darbų yra įsigiję ne tik Lietuvos, bet ir JAV, Lenkijos, Danijos, Vokietijos, Prancūzijos, Italijos, kitų šalių muziejai, privatūs kolekcininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių