LGBT atstovų eitynėms Kaune leidimas kol kas nesuteiktas – tam yra priežastis

  • Teksto dydis:

Savaitgalį paviešintas manifestas ir kvietimas į LBGTQ+ atstovų Kaune organizuojamas eitynes. Kauno miesto savivaldybės atstovai trečiadienį ryte portalui kauno.diena.lt patvirtino, kad prašymas surengti eitynes rugsėjo 4 d. gautas, bet leidimas nesuteiktas.

„Gegužės 1-osios profesinė sąjunga prašė savivaldybės išduoti leidimą rengti eitynes rugsėjo 4 dieną, kurios prasidėtų Rotušės aikštėje ir tęstųsi iki Nepriklausomybės aikštės. Pranešime nurodytas planuotas dalyvių skaičius – 3000 žmonių. Kauno miesto savivaldybė informavo organizatorius, kad toks maršrutas neįmanomas fiziškai dėl tuo metu numatytų kapitalinio remonto darbų Vilniaus gatvėje, kuri bus uždaryta“, – komentavo Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

Apie eitynes „Mes esame visur“ paskelbę feisbuko paskyros „Kaunas Pride“ atstovai portalui kauno.diena.lt atrašė, kad savivaldybės leidimo prašoma jų organizuojamoms eitynėms.

Gegužės 1-osios profesinės sąjungos pirmininkas Jurgis Valiukevičius portalui kauno.diena.lt patvirtino, kad kreiptasi į savivaldybę informuojant ją apie būsimas eitynes.

Eitynių organizatoriai yra bendruomeninės organizacijos, atskiri aktyvistai, kurių bent keli yra profesinės sąjungos nariai, todėl palaikydama tokią iniciatyvą profsąjunga įsitraukė ir kaip juridinis vienetas.

Mums nusibodo girdėti iš žmonių, kurie mūsų nepažįsta, kad esame ligoniai.

„Taip, gavome atsakymą iš savivaldybės. Planų neatsisakome, tik keisim maršrutą. Tai nėra leidimas, tik pranešimas savivaldybei. Kalbų apie tai, kad nebus apskritai to leidimo, negali būti. Šiandien rinksis organizacinė grupė ir spręs dėl naujo maršruto“, – sakė J.Valiukevičius.

Jis pridūrė, kad profsąjunga visąlaik buvo tos nuomonės, kad žmonės turi turėti lygias teises. „Daug žmonių – tuo pačiu yra ir darbuotojai, ir LGBT bendruomenės nariai, – dalyvauja profsąjungos dėl darbuotojų teisių rengiamuose protestuose“, – apie solidarumą kalbėjo pirmininkas. 

Jis minėjo, kad jau prieš porą metų buvo kalbų dėl tokių eitynių Kaune tam, kad būtų parodyta, jog visur yra LGBTQ+ žmonių, ne tik sostinėje.  

Profsąjungos interneto puslapyje nurodoma, kad organizacija „išaugo iš judėjimo „Gyvenimas per brangus“, pagarsėjusio protestais prieš naująjį Darbo kodeksą ir nesumokėtas algas“. Organizacija prisistato kaip kairioji profsąjunga, kurios siekis – užpildyti „darbuotojų judėjimo nišas, kuriose Lietuvos profsąjungos veikia silpnai arba iš viso neegzistuoja“.

„Kaunas Pride“ feisbuko paskyroje, iš kurios paskelbta apie eitynes, visų pirma primenama apie Tarptautinę kovos su homofobija, bifobija ir transfobija dieną.

Asociatyvi freepik nuotr.

„Šiemet, atrodo, itin svarbu jos nepamiršti. Šia proga norime priminti valdžios institucijoms, verslams ir organizacijoms, kad ši diena nėra apie „toleranciją“ – tai diena prieš homofobiją, bifobiją ir transfobiją – tad prieš toleranciją neapykantai ir priešiškam nusistatymui. Neapykantos kalba ir kurstymas nėra *nuomonė* – tai turi realių ir skausmingų padarinių mūsų gyvenimams ir saugumui. Todėl turime stengtis ne „sutilpti“ visi ir gerbti „visas“ „nuomones“, o aktyviai kovoti ir pasmerkti homofobijos, bifobijos ir transfobijos apraiškas“, – rašo aktyvistai.

„Mums nusibodo girdėti, kad esame ligoniai“

Kartu paskelbtas ir „Kaunas Pride manifestas“, kuriame pateiktas LGBT bendruomenės reikalavimų sąrašas, pradedamas šūkiu „Mes esame visur“. Manifeste rašoma apie lytinio švietimo, įsivaikinimo, transseksualių asmenų teisių ir neapykantos kalbos reglamentavimo poreikį.

Manifeste akcentuojamas pagarbos asmeniniam gyvenimui užtikrinimas, todėl tarp pateikiamų reikalavimų rašoma, kad švietimas turi būti užtikrinamas remiantis mokslu.

Reikalaujame, kad teisė į santuoką, partnerystę ir įvaikinimą būtų užtikrinta, nepaisant partnerio lyties.

„Norime mokyklose, kolegijose ir universitetuose mokytis apie LGBTQ+ bendruomenę ir skirtingas orientacijas, lytines tapatybes ir išraiškas. Norime mokytis apie LGBTQ+ bendruomenės istoriją, kultūrą ir kovą už lygias teises“, – rašoma feisbuke paskelbtame manifeste, taip pat minint ir teisę į įsivaikinimą.

„Reikalaujame, kad teisė į santuoką, partnerystę ir įvaikinimą būtų užtikrinta, nepaisant partnerio lyties“, – skelbiama manifeste.

Tarp reikalavimų taip pat pateikiama teisė į socialinę apsaugą ir psichologinę pagalbą, atkreipiant dėmesį į diskriminaciją, kuri patiriama psichologinių konsultacijų metu.

„Norime kompetentingos psichologinės pagalbos iš visų psichikos sveikatos specialistų, o ne tik palankių LGBTQ+ bendruomenei. Mums nusibodo girdėti iš žmonių, kurie mūsų nepažįsta, kad esame ligoniai“, – rašoma „Kaunas Pride“ paskyroje.

Taip pat atkreipiamas dėmesys į transseksualių asmenų problemas, kylančias dėl lyties keitimo operacijų reglamentavimo bei lytinę tapatybę neatitinkančių asmens dokumentų.

„Nenorime pasakoti savo gyvenimo istorijos, kaskart pateikdami asmens dokumentą. Reikalaujame, kad nereikėtų kreiptis į teismą, kad gautume asmens dokumentus, atitinkančius mūsų lytinę tapatybę“, – skelbia LGBT aktyvistai, taip pat reikalaudami reglamentuoti neapykantos kalbą.

„Nebepakęsime neapykantos dangstymo „žodžio laisve“. Laisvai žodžiais keistis gali lygiavertėse pozicijose esantys žmonės. Kol nebus apsaugoti visi LGBTQ+ asmenys, tol daugumos nuomonės apie mūsų egzistavimą bus galios demonstravimas. Noras tildyti žmones, kurie patiria smurtą ir patyčias, noras mus paversti priešais, kai reikalaujame elementarios pagarbos, yra dar viena smurto išraiška, neleidžianti mums gyventi oriai“, – tvirtinama manifeste.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Šlykštu žiūrėti į juos , kaip jie elgiasi savo eitynėse - pusnuogiai , elgesys VUGARUS teisingai elgiasi savivaldybė , kai galima tokius toleruoti .

Rimas

Rimas portretas
Savivaldybė,būkite tvirti kitaip ir jūs užtrauks !

Simas

Simas portretas
Nuo 24 val. Laisvės alėjoje, tai tik mano nuomonė.....
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių