Iš mažųjų konditerių rankų – saldi dovana mamai

Sekmadienį visi gražiausi žiedai, žodžiai, stipriausi apkabinimai bus skirti motinoms ir močiutėms. Savo mamas sveikins ir restorano "Medžiotojų užeiga" darbuotojų vaikai –  vaišins pačių iškeptu skanėstu.

"Man ši diena labai svarbi. Mama – šventas žmogus, deja, jau ketveri metai jos neturiu, tad širdyje branginu visus su mama susijusius prisiminimus, – sako restorano "Medžiotojų užeiga" virtuvės šefas Arūnas Bansevičius. – Gėlės – visomis progomis deranti dovana, bet mama – ypatingas žmogus, todėl verta pasistengti ją nustebinti, pasveikinti originaliau. Vieni nupieš piešinį ar padarys kokį rankdarbį, kiti su tėčiu, broliu ar sese sugalvos pramogą. Nuostabi šventinė staigmena – pačių iškeptas pyragas, jis suburs šeimą prie vaišių stalo."

Pasiūlius šią idėją, vaikų ilgai įkalbinėti nereikėjo: į prieššventines kulinarines dirbtuvėles susirinko dvylika restorano "Medžiotojų užeiga" darbuotojų vaikų: mažiausiam – penkeri, vyriausiam – šešiolika. Nuostabiausia tai, kad didesnė dalis – berniukų.

Pasiūlius šią idėją, vaikų ilgai įkalbinėti nereikėjo: į prieššventines kulinarines dirbtuvėles susirinko dvylika restorano "Medžiotojų užeiga" darbuotojų vaikų: mažiausiam – penkeri, vyriausiam – šešiolika.

Pasipuošę baltomis šefų kepurėmis, pasirišę prijuostes vaikai triūsė itin susikaupę – atidžiai klausė A.Bansevičiaus nurodymų, stengėsi juos kuo tiksliau vykdyti: tešlos lakštus tepė lydytu sviestu, lygino obuolių sluoksnį, per sietelį barstė milteliniu cukrumi ir cinamonu, bandė susukti kietą ritinėlį. Ne bėda, jei iš pirmo karto kam nors kažkas nepavyko, – dirbtuvėlių dalyviai vienas kitam noriai pagelbėjo. Abejingi neliko ir šį smagų šurmulį stebėję suaugusieji.

"Niekada nekepiau pyrago, bet buvo labai smagu", "Kaip paprasta, nesudėtinga", "Papasakosiu draugams", – įspūdžiais dalijosi vaikai. O kol saldžios staigmenos kepė orkaitėje, vaikai trumpam iš kulinarų virto dailininkais – maistiniais dažais meniškai dekoravo lėkštes.

"Patiekti pyragėlius neįprastai – dar viena staigmena: jie bus įkomponuoti į vaikų piešinius", – džiaugiasi neįprastu sumanymu A.Bansevičius. Virtuvės šefas pastebi, kad piešimas ant lėkščių – pakiliomis emocijomis lydima atrakcija, kurią vaikams restoranas organizuoja kiekvieną sekmadienį šeimos pietų metu.

Kol vieni dirbtuvėlių dalyviai iškeptus ir kiek atvėsusius trapios tešlos bokštelius dėliojo lėkštėse, kiti juos jau puošė braškėmis bei mėtos lapeliais, o sparčiausieji noriai papasakojo, kokios jų mamos geros ir gražios.

Vaidingas Vasiliauskas (8,5 metų)

Man smagiausia, kai mama būna gražiai pasidažiusi ir apsirengusi, linksma, geros nuotaikos. Ji labai retai kada pyksta, dažniausiai dėl to, kad mušamės su broliu. Man patinka leisti laiką kartu su mama: kai tik gali, ji su mumis žaidžia, leidžia kartu su ja miegoti ir pakaso nugarą... Man labai patinka. Šventės proga mamai dovanų jau nupiešiau piešinį, kuriame pavaizdavau visą mūsų šeimą. Būtinai stipriai apkabinsiu ir pabučiuosiu.

Aironas Vasiliauskas (8,5 metų)

Mano mama – geriausia ir nuostabiausia, ji niekada nepyksta ir visada būna geros nuotaikos. Mane ir brolį ji dažnai palepina: leidžia žaisti kompiuteriu, nuperka ledų, nusiveda į parką. Labiausia linkiu jai sveikatos, džiaugsmo ir meilės. Pažadu būti geresnis, nekalbėti per pamokas ir dar daugiau skaityti.

Marija Černytė (7 metų)

Mano mama – geriausia mano draugė. Su ja dalijuosi visomis savo paslaptimis, išsipasakoju. Ji labai labai gera, niekada nepyksta ir mane labai myli. Man patinka, kai ji su manimi žaidžia. Mes prisigalvojame visokių žaidimų, pavyzdžiui, žaidžiame policininkus arba "pataikyk į lūpas" – vienam reikia neleisti, o kitam stengtis pabučiuoti tiesiai į lūpas. Penktadienį darželyje vyko Mamos dienai skirta šventė. Parengėme programą mamoms: deklamavome eilėraščius, dainavome, šokome. Dalyvavo ir mano mama. Rytoj su broliu mamai dovanosime gėlių puokštę, aš jai dar padariau ir sveikinimo atviruką.

Vytas Vaitulionis (9 metų)

Mes su broliu labai mylime savo mamą. Ji mums pati geriausia, aišku, labai mylime ir močiutę. Ji mus ir atvežė iš Marijampolės, kad išmoktume kepti pyragą Mamos dienai, dėl to net treniruotę praleidome...

Kai mama paprašo, visada jai padedame: aš dažniausiai išsiurbiu kambarius, o brolis nuvalo dulkes. Būna, kad mamos neklausome, bet ji gera – pabara ir atleidžia. Man ir broliui patinka leisti laiką su mama: važinėjame dviračiais, maudomės tvenkinyje, vakarais kartu žiūrime televizorių, o jeigu užsnūstame, mama mums leidžia miegoti visiems kartu. Linkiu jai būti laimingai.

Benita Ribikauskaitė (12 metų)

Visada švenčiame Mamos dieną: su tėčiu nuperkame dovaną, važiuojame visi kur nors skaniai papietauti. Nesu nei mamos, nei tėčio vaikas – abu man jie lygūs, myliu vienodai. Tačiau su mama man labai smagu – ji prisigalvoja įvairių linksmų staigmenų: tai važiuojame pasivažinėti, tai apsipirkti. Mano mama ypatinga: ji labai draugiška, protinga, rūpestinga, jei tik mato, kad kažkam reikia pagalbos ir gali padėti, visada padės. Jei padarau kažką blogo, pameluoju, deja, nutinka ir taip, mama visada pradžioje išsiaiškina, kodėl taip pasielgiau, pabara ir atleidžia. Labai ja didžiuojuosi – mama daug pasiekė darbe, nuostabiai gražiai piešia – tikra menininkė. Linkiu savo mamai laimės, džiaugsmo ir sėkmės, nesvarbu, ką ji darytų.

Ana Bansevičiūtė (16 metų)

Mamos dieną kiekvienais metais švenčiame kitaip, bet visada aš arba tėtis, arba abu kartu kepame pyragą. Mano mama linksma ir išradinga – moka mus nustebinti įvairiomis smulkmenomis, prajuokina, labai mus visus myli. Man labai patinka šeimos vakaronės. Kas vakarą visi susirenkame žiūrėti kokį nors filmą, tuomet aš įsitaisau mamai ant kelių, ji mane glosto arba stipriai apsikabina. Mama – tas žmogus, kuriam galiu išsipasakoti, paprašyti patarimo bet kokiu klausimu. Su ja gera būti ir bendrauti. Prisimenu, kartą abi pasiklydome miške ir niekaip negalėjome rasti automobilio. Buvo ir labai baisu, ir labai smagu – daug prisijuokėme, nuoširdžiai pasikalbėjome tarsi būtume vienmetės, mama atsivėrė – pasidalijo savo išgyvenimais, rūpesčiais. Šis nuotykis man giliai įstrigo, aš labai vertinu jos atvirumą. Mamos dienos proga mamai noriu palinkėti mažiau nervintis. Ji užima atsakingas pareigas, pasitaiko, kad grįžta blogos nuotaikos, suirzusi. Linkiu jai daugiau gerų emocijų, tikėjimo ir pasitikėjimo savimi, neslėpti, kokia nuostabi ir graži ji yra, mažiau abejonių... Pažadu mamai padėti, kuo galiu, patarti ir daugiau būti kartu.

Urtė Dindaitė (14 metų)

Mamos dieną švenčiame pas senelius – sveikiname ir močiutę, ir mamą. Dovanų niekada neperku, visada paruošiu kokią savo rankų darbo smulkmenėlę – atviruką su staigmena, nedidelį mezginį, iš audinio pasiūtą širdelę. Aš galvoju, kad rankdarbis – geresnė dovana už pirktą daiktą. Kai buvau šešerių, dovana mamai buvo mano naujai išmokta daina. Mano mama labai gera ir graži – net ir supykusi. Labiausia vertinu mamos linksmą būdą, visur ji pirmiausia ieško geros pusės ir savo nuotaika užkrečia kitus. Ji nuoširdžiai bendrauja ir visada visiems stengiasi būti teisinga. Man patinka leisti laiką su mama – kai tėtis negali ar pritingi, mes susigalvojame papramogauti, einame pasivaikščioti, į parduotuves. Noriu, kad mama niekada neprarastų savo optimizmo ir stebuklingo gebėjimo visus sutaikyti, matyti ir kitiems parodyti įvykių teigiamas puses.

Filo tešlos bokšteliai su obuoliais

3 filo tešlos lakštai,

150 g sviesto,

4 obuoliai,

2–3 šaukštai miltelinio cukraus,

cinamono,

vanilinio padažo,

braškių.

Filo tešlą atšildykite kambario temperatūroje. Du jos sluoksnius gausiai patepkite lydytu ir vos šiltu sviestu. Vieną išteptą sviestu sluoksnį uždėkite ant kito. Ant viršaus tolygiai paskirstykite nuluptus ir burokine tarka sutarkuotus obuolius. Obuolius pabarstykite milteliniu cukrumi. Cinamonas kepiniui suteiks subtilų gurmanišką prieskonį. Jo berkite savo nuožiūra – daugiau ar mažiau. Ant viršaus uždėkite ir stipriai prispauskite trečią, sviestu nesuteptą tešlos sluoksnį.

Visus sluoksnius stipriai susukite į standų ritinėlį, viršų aptepkite sviestu. Ritinėlį supjaustykite 3–4 cm ilgio gabaliukais. Pjūviu žemyn bokštelius tarsi sušių gabaliukus sustatykite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, viršų pabarstykite milteliniu cukrumi.

Bokštelius kepkite 15 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.

Į lėkštę dėkite po kelis bokštelius, užpilkite šilto vanilinio padažo, ant viršaus uždėkite kubeliais supjaustytas braškes, po mėtos lapelį, pabarstykite milteliniu cukrumi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Orai
  • TV
    programa
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Facebook
  • Twitter
  • RSS

Galerijos

Daugiau straipsnių