„Mokslo salos“ ekspozicijoje – taršos tema ir galimybė pamatyti sprendimų įtaką aplinkai

Trečiadienį Kaune pasirašyta sutartis dėl mokslo populiarinimo centro „Mokslo sala“ ekspozicijos kūrimo: joje paliečiama taršos tema, be to, lankytojai turės galimybę pamatyti, kaip jų priimami sprendimai veikia aplinką.

5 mln. eurų vertės sutartį trečiadienį pasirašė centrą valdysiantis Mokslo ir inovacijų sklaidos centras bei Lenkijos bendrovė „Trias Avi“.

Pasak Mokslo ir inovacijų sklaidos centro vadovės Aistės Lukaševičiūtės, ekspoziciją sudarys septynios temos: energija, transportas, kūnas, sveikata, gamta, aplinka ir tarša.

„Labai svarbu tai, kad ekspozicijoje mes turime atliekas ir taršą – tokius klausimus, kurie įprastai nėra mokslo centruose nagrinėjami“, – žurnalistams sakė centro vadovė.

Pasak jos, paprastai tokiuose centruose susitelkiama į technologinius klausimus – „kodėl ir kaip dalykai veikia“.

„Mes dar norime adresuoti ir tokį moralinį klausimą, ką mes darome, kad vyktų taip arba kitaip ir ką gali mokslas padaryti, kad vyktų geriau“, – sakė ji.

Aistė Lukaševičiūtė/Justinos Lasauskaitės nuotr.

11,5 tūkst. kv. metrų „Mokslo saloje“ bus 3 tūkst. kv. metrų pagrindinė ekspozicijų erdvė, kuriai Lenkijos bendrovė sukurs 140 eksponatų, taip pat laikinoji ekspozicijų erdvė, keturios STEM laboratorijos, planetariumas, techninės patalpos.

Pasak A. Lukaševičiūtės, centro tikslas – kad žmonės „įsimylėtų mokslą“ ir toliau domėtųsi bei norėtų nagrinėti, kaip tam tikri matyti procesai veikia. Jis pirmiausia orientuotas į moksleivius, tačiau čia bus erdvė ir mažiesiems lankytojams iki šešerių metų.

„Trias Avi“ viceprezidentas Marcinas Wojczynskis (Marcinas Voičinskis) pabrėžė, jog šis centras nuo muziejaus skirsis tuo, jog jame bus galima „paliesti ir patirti, ne tik stebėti“.

Labai svarbu tai, kad ekspozicijoje mes turime atliekas ir taršą.

Pasak jo, lankytojai galės išbandyti, kaip sunku gali būti uždegti elektros lemputę ir išlaikyti ją šviečiančią, susipažins su mokslo klausimais, susijusiais su transportu, žmogaus kūnu ir sveikata.

Stebėdami eksponatus lankytojai galės dalyvauti sprendimų priėmimo žaidime, kurio metu, pasak M. Wojczynskio, atsakinės į „įvairius įdomius klausimus apie sveikatą, gamtą, transportą ir energiją“.

Ekspozicijos centre bus projektuojama abstrakti figūra, kurios spalvą nulems centre esančių lankytojų priimti sprendimai.

„Visus mūsų sprendimus analizuos kompiuteris, ir šis daiktas, tai, kaip jis atrodys, priklausys nuo mūsų sprendimų. Kai priimsime sprendimus, kurie yra palankūs mūsų aplinkai, mūsų gyvenimo būdui, eksponatas taps žalias, tačiau jeigu mūsų sprendimai bus blogi, jis taps raudonas“, – pasakojo bendrovės vadovas.

Pasak jo, „Trias Avi“ turi 25-erių metų patirtį ir yra sukūrusi 50 ekspozicijų, daugiausia jų – Lenkijoje. Kauno mokslo centre jie dirbs 13 mėnesių.

„Mokslo saloje“ šiuo metu yra baigta apie 70 proc. darbų. Pasak Kauno vicemero Andriaus Palionio, tikimasi, jog visi darbai, įskaitant ekspoziciją, bus pabaigti kitų metų pabaigoje.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

„Konkrečios datos kalendoriuje įkalti nenorime, nes natūralu, kad statant, įrenginėjant tokį objektą tie terminai į vieną ir į kitą pusę stumdosi, bet kitų metų pabaigoje tikimės, kad visi galėsime išbandyti eksponatus ir kitas erdves“, – kalbėjo jis.

Ekspozicijos kūrimo konkurse buvo trys dalyviai, jame su lenkais taip pat varžėsi bendrovės iš Latvijos ir Olandijos.

Pasak A. Palionio, pačios ekspozicijos vertė yra kiek daugiau nei 5 mln. eurų, bendra centro įrengimo kaina siekia 10 mln. eurų. Su rangos darbais jis kainuos apie 35 mln. eurų – ši suma, lyginant su pradine, nepasikeitė.

„Projektas pradėtas įgyvendinti ir didžioji dalis brangiausių darbų buvo dar atlikta iki visų šitų amerikietiškų kalnelių statybos sektoriuje. Tai ir lėmė, kad pavyko suvaldyti šitą projektą“, – sakė A. Palionis.

Planuojama, kad per metus „Mokslo sala“ sulauks apie 300 tūkst. lankytojų.


Šiame straipsnyje: Mokslo salaekskursijatarša

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Puikus projektas. Saunuoliai!

Galbūt

Galbūt portretas
jau įprasta, kad greta to, kuo Kaunas gali didžiuotis, minimos ir aukštosios mokyklos. Tai kodėl jos nėra vertos įrengti mokslo muziejaus ekspoziciją, o nuspręsta tai patikėti lenkų firmai? Gal vietinės pajėgos ne tiek milijonų būtų užsiprašiusios kaip savivaldybės surasti užsieniečiai? Ir jeigu tai - komercinis objektas, ar paskaičiuota, per kiek metų atgal į biudžetą, kurį, beje, sudeda mokesčių mokėtojai, tam muziejui išleisti pinigai sugrįš?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių