Pereiti į pagrindinį turinį

Netyla ginčai dėl A.M.Brazausko elektrinės

2013-11-10 12:40
Sprendimas: Kauno hidroelektrinės pavadinimo keitimas buvo nuleistas iš viršaus. Sprendimas: Kauno hidroelektrinės pavadinimo keitimas buvo nuleistas iš viršaus. Sprendimas: Kauno hidroelektrinės pavadinimo keitimas buvo nuleistas iš viršaus.

Vyriausybė jau nusprendė Kauno hidroelektrinę pervadinti Algirdo Mykolo Brazausko vardu, tačiau kai kurie Kauno politikai nerimsta ir ieško būdų, kaip tam pasipriešinti.

Ėmė prieštarauti

Spalio pabaigoje posėdžiavusi Kauno savivaldybės Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo komisija išsakė priešingą nuomonę.

"Devynių ekspertų komisija mano, kad nereikėtų keisti Kauno hidroelektrinės pavadinimo. Atsižvelgėme į komisijos įstatus, taip pat gavome Kauno hidroelektrinę stačiusių inžinierių laišką, kuriame jie siūlo pavadinimo nekeisti", – aiškino Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo komisijos posėdžiui pirmininkavęs miesto tarybos narys konservatorius Gediminas Budnikas.

Pasak jo, nė viena elektrinė Lietuvoje neturi suasmenintų pavadinimų – visos vadinamos pagal vietovę. G.Budnikas taip pat atkreipė dėmesį į Kaune galiojančią tvarką mirusio žmogaus vardu vadinti objektus ne anksčiau kaip 10 metų po mirties, nebent asmuo buvo Kauno miesto garbės pilietis. A.M.Brazauskas tokio titulo neturėjo. Vis dėlto atrodo, kad visi argumentai taip ir liks neišgirsti.

"Neturime nieko prieš A.M.Brazauską, bet mūsų balsas gali būti tik patariamasis. Jei elektrinė bus pavadinta jo vardu, manau, kad kauniečiai labai nesupyks. Tiesiog tai yra Vyriausybės sprendimas", – konstatavo G.Budnikas.

Vicemeras pritaria

"Jeigu Vyriausybė taip nusprendė, taip ir bus. Oficialios Kauno pozicijos šiuo klausimu nėra", – išgirdęs apie kolegų svarstymus pareiškė  Kauno vicemeras socialdemokratas Vasilijus Popovas.

Pasak jo, Kauno hidroelektrinė nėra savivaldybės nuosavybė, tad ir lemiamo balso sprendžiant pervardijimo klausimą miesto valdžia negali turėti.

Kauno meras Andrius Kupčinskas viešai reiškė pasipiktinimą, kad Vyriausybė sprendimą nuleido iš viršaus.

V.Popovas prisipažino gerokai anksčiau domėjęsis galimybe A.M.Brazausko vardą suteikti Kauno hidroelektrinei.

"Buvau nuvykęs pas Elektrėnų elektrinės direktorių. Kalbėjome apie tai, kad pavadinti Kauno hidroelektrinę A.M.Brazausko vardu būtų per mažai, atsižvelgiant į visus šio žmogaus nuopelnus Lietuvai", – pasakojo V.Popovas.

Politinis sprendimas

Vyriausybės nutarimą Kauno hidroelektrinę pervardyti socialdemokrato, pirmojo nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos prezidento Algirdo Brazausko vardu rengė Vidaus reikalų ministerija. Teisingumo ministras Juozas Bernatonis viešai teigė, kad tai yra politinis apsisprendimas.

2010 m. po kovos su vėžiu miręs A.Brazauskas 1958–1962 m. dalyvavo statant Kauno hidroelektrinę. 1988–1990 m. A.M.Brazauskas vadovavo Lietuvos komunistų partijai. Lietuvos prezidento pareigas jis ėjo 1993–1998 m. 2001–2006 m. vadovavo Vyriausybei.

Kauno hidroelektrinę valdo elektros gamybos įmonių grupė "Lietuvos energijos gamyba".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų