O. Gustienė: genų nepakeisime, o visa kita – galime (Metų kaunietės finalas)

  • Teksto dydis:

6 OLIVIJA GUSTIENĖ – profesorė, gydytoja kardiologė, gydanti širdies ir kraujagyslių ligomis sergančius žmones, iš mirties nagų išplėšusi ne vieną pacientą ištikus širdies infarktui ir padedanti pastariesiems grįžti į visavertį gyvenimą.

Prasmingas projektas

"Toks didžiulis palaikymas maloniai nustebino", – sakė O.Gustienė, patekusi į Metų kaunietės rinkimų finalą kartu su dar penkiomis daugiausia kauniečių balsų sulaukusių moterų.

Medikė teigė, kad "Metų kaunietės" projektu ji žavisi, nes tai yra platforma, kurioje kalbama apie ilgalaikius dalykus, ilgalaikę naudą, kuri paveiks daugybę žmonių. "Šis projektas – labai gera galimybė pažinti žmones, kurie apie save garsiai nekalba, iki šiol buvo ne tokie pastebimi, nors jų veikla yra labai vertinga, prasminga, naudinga visuomenei", – kalbėjo medikė ir pridūrė, kad labai smagu, jog paviešinami geri darbai, nuoširdžios pastangos.

"Nesvarbu, kuri moteris laimės, didžiausia šio projekto vertė yra ta, kad atkreipiamas dėmesys į žmones, susitelkusius į savo veiklą, tikslus, kuriems reikia ir kantrybės, atsidavimo, daugybės juodo kasdienio darbo", – dėstė gydytoja.

Menas su netipiniais atvejais

Prisiminusi aplinkybes, kaip rinkosi profesiją, O.Gustienė teigė, kad ne veltui sakoma, jog, pasirinkęs gydytojos profesiją, renkiesi ir gyvenimo būdą. "Tai, manau, neišvengiama, nes tavo darbo valandos uždarius klinikos duris nesibaigia", – kalbėjo rinkimų "Metų kaunietė" finalo dalyvė.

Ji pasakojo, kad kardiologija patraukė labiausiai dėl dinamikos, įvairiapusiškumo, patiko, nes tai greitų ir didelės atsakomybės sprendimų sritis, ir, nori ar nenori, bet turi išmanyti ir gretutines, su širdies ir kraujagyslių ligomis siejamas patologijas.

Ypač tada, kai atrodo, kad vilties daug nelikę, o gydymą apvainikuoja geras rezultatas, jauti didelį pasitenkinimą savo darbu ir profesija.

Mediciną, kardiologiją ji vadino meno rūšimi. Tai ne fizika ar matematika, kaip neretai galvojama, nes kasdien reikia spręsti įvairius sudėtingus ir netipinius atvejus, dažnai skubius ir neatidėliotinus, ir tai daryti neretai netgi keičiant nelanksčios sistemos principus.

Apie didžiausią atlygį

"Džiaugiuosi, kad galiu dirbti ne tik klinikinį, bet ir pedagoginį darbą, dalytis žiniomis su studentais, jaunaisiais gydytojais ir gydytojais rezidentais. Su patirtimi ir metais ateina suvokimas, kad sudėtingus dalykus galima pateikti paprastai, kaip yra svarbu mokyti jaunus žmones, kurie kurs ateitį po tavęs", – dėstė pašnekovė.

Ji akcentavo, kad pats didžiausias atlygis yra išsaugota paciento sveikata, neretai – ir gyvybė. "Ypač tada, kai atrodo, kad vilties daug nelikę, o gydymą apvainikuoja geras rezultatas, jauti didelį pasitenkinimą savo darbu ir profesija", – atvirai prisipažino O.Gustienė.

Pašnekovė neslėpė, kad sunkiausia būna netekus paciento. "Klausimus, ką turėjau ar galėjau padaryti kitaip, sau užduodu vis iš naujo. Negalime pasiduoti arba nuleisti rankų priimdami sprendimą, nes gyvybė yra didžiausia vertybė", – kalbėjo gydytoja.

Dėmesys prevencijai

Pasak O.Gustienės, širdies ir kraujagyslių ligų prevencija – laikytis svarbiausių sveikos gyvensenos principų, tai yra pakankamai judėti, sveikai maitintis ir neturėti žalingų įpročių.

"Neretai jauni žmonės neskiria tinkamo dėmesio savo sveikatai, galvoja, kad širdies ligos jų dar nepalies, bet iš tiesų sveikos gyvensenos principus turime diegti jau vaikams. Tinkamas fizinis lavinimas, treniruočių ugdomas judėjimo ir sporto poreikis, racionali mityba ir, žinoma, nerūkymas, antsvorio koregavimas, laiku pradėtas kraujospūdžio gydymas medikamentais, cholesterolio mažinimas, efektyvus diabeto gydymas", – teigė O.Gustienė.

Anot jos, labai svarbu įvertinti paveldėjimo veiksnį. Jeigu šeimoje tarp pirmos eilės giminaičių buvo sirgusių širdies ligomis, miokardo infarktu ar buvo staigių mirčių (ypač moterų iki 65 metų, vyrų iki 55 metų), būtina iš anksto susirūpinti savo sveikata, atlikti išsamius sveikatos tyrimus. Esant padidėjusiai cholesterolio koncentracijai, būtina jį mažinti pagal gydytojo nurodymus, rekomendacijas. "Genų nepakeisime, o visa kita – galime", – pabrėžė medikė.

O.Gustienė neslėpė, kad jos darbo tempas ir atsakomybė – beprotiškai dideli, tad daug dėmesio ir pati skiria judėjimui, sportui. "Tenisas, kasdienis sportas, siekiu rasti laiko rytais pabėgioti, pamilau dviračius, žiemą – kalnų slidinėjimą. Tai yra tos sritys, kai galima atsipalaiduoti, pajudėti, pasisemti energijos", – vardijo pašnekovė.


Finalinis balsavimas tęsiasi iki kovo 5 d. Kovo 6–7 d. susumuosime rezultatus, o kovo 8 d. šventiniame renginyje, kuris vyks Kauno valstybiniame muzikiniame teatre, paskelbsime Metų kaunietę bei pagerbsime visas finalo dalyves.

BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite, užpildykite specialų kuponą ir siųskite jį adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas; arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g. 18, Kaunas. Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų. 

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis. Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu MKN XX.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio. SMS kaina – 1 euras. SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portale kauno.diena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
Didžiuojamės ir palaikome nuostabų Žmogų, Gydytoją, Mokytoją!

OLE

OLE portretas
Tai čia didelis nuopelnas Kaunui, kai dirbamas darbas pagal profesija. Ir ka čia ji viena tokia Kaune. Ką Ji nuveikė Kaunui ne kaip kardiologė?

jo

jo portretas
Frankenšteinas jau pakeliui...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių