Pereiti į pagrindinį turinį

Pirmosios kandidatės į Metų kaunietės titulą (balsuokite!)

2017-01-24 10:17
DMN inf.

Nuoširdų darbą ir pastangas dėl aplinkinių gerovės retai kada įmanoma įsprausti į laiko rėmus. Laisvalaikio, praleisto mažųjų kauniečių labui, neskaičiuoja abi šiandien pristatomos pirmosios kandidatės į Metų kaunietės titulą.

Rasa Tamelienė Rasa Tamelienė

22. Rasa Tamelienė

Kauno klinikų Neonatologijos klinikos vadovė, profesorė yra pirmojo Lietuvoje pernai Kauno klinikose atidaryto Donorinio motinos pieno banko iniciatorė.

"Mamos pienas yra pati sveikiausia pradžia vaikui. Kasdien matome mažus ligonius, kurie serga žarnyno uždegimais, kuriems paskui reikia operacijų. Vienas iš rizikos veiksnių yra maitinimas mišiniu, vietoje mamos pieno. Norėčiau, kad visi vaikai gautų gerą pradžią", – kalbėjo R.Tamelienė.

Mamos ne visada turi galimybę likti su Kauno klinikų Perinatologijos centre gydomais kūdikiais, o jeigu jos lieka, ne visada turi pieno. "Centre gydoma labai daug neišnešiotų naujagimių, tad Donorinio motinos pieno banko labai reikėjo", – pasakojo kandidatė į Metų kaunietės titulą.

Ji pabrėžė, kad banko įsteigimas – ne vien jos nuopelnas, tačiau idėjai įgyvendinti ji paaukojo daug savo laisvalaikio. "Ir nervų. Reikėjo paruošti daugybę dokumentų, tvarkos aprašų, rėmėjus rasti ir nebuvo lengva", – pasakojo medikė. Dalis lėšų skirta iš Lietuvos ir Šveicarijos projekto, Klinikos prisidėjo suremontuodamos patalpas.

Labai prisidėjo neišnešiotų naujagimių susilaukusias šeimas globojanti asociacija "Padedu augti", Čikagos lietuvių "Rotary klubas", UAB "Bosca", AB "Inter rao Lietuva" ir kt. rėmėjai. Iš viso pirmajam Lietuvos donoriniam motinos pieno bankui įsteigti skirta apie 150 tūkst. eurų.

Donorinio motinos pieno banko idėja klinikose sklandyti pradėjo dar prieš ketverius metus. Vis buvo apsilankoma Europos pieno bankuose, domėtasi, kaip viskas veikia.

Imtis realių darbų pradėta pernai. Daug jėgų įdėjo ir gydytoja Vilma Ivanauskienė, deleguota vadovauti Pieno bankui, ir slaugos koordinatorė Natalija Skorobogatova, laktacijos specialistė Onutė Botyrienė bei kt.

"Reikalinga suma pinigų buvo surinkta per pusmetį. Maniau, kad užtruks dar ilgiau, bet nebuvo lengva. Reikėjo parašyti daug laiškų", – prisiminė R.Tamelienė.

Lietuvoje anksčiau laiko gimsta apie 5 proc. mažylių. Kauno klinikose neišnešioti naujagimiai sudaro 15–16 proc. visų čia gimusių mažylių. Sveriančių mažiau kaip 1 kg būna apie 50–60 vaikučių per metus.

Klinika nuolat atnaujina, gerina turimą įrangą, pavyzdžiui, neseniai visų pastangomis įsigyta deguonies ir anglies deoksido įsotinimą matuojančių aparatų.

Gelbėdami mažylių gyvybes, juos gydydami medikai šioje klinikoje vykdo ir edukacines programas, pavyzdžiui, mokinius, studentus supažindina su neišnešiotų naujagimių specifika.

R.Tamelienė pasakojo, kad medicina ją traukė dar mokykloje, norėjo būti akių gydytoja. Pati turėjo bėdų dėl regėjimo, dažnai tekdavo lankytis pas gydytojus. Vėliau vis dėlto nusprendė būti akušere-ginekologe, bet pasuko į pediatriją, o po to – ir į neonatologiją.

"Darbas su vaikais yra labai mielas. Neįsivaizduoju savęs kitokioje srityje", – sakė gydytoja.

09. Eugenija Žilinskienė

Tai moteris, asmeniniu pavyzdžiu populiarinanti vaikų globos ir įsivaikinimo idėją, meile, švelnumu ir namų šiluma besidalijanti ne tik su jau išaugintais savo vaikais, bet ir šešiais, dar mažais globotiniais.

"Geriausios akimirkos – kai nė vienas iš vaikų neserga, kai visi būna laimingi", – pasakojo E.Žilinskienė. Širdžiai ypač mielas vakarinis ritualas, kai globotiniai ruošiasi miegoti. Visus reikia paglostyti, pamyluoti, šie atsako tuo pačiu švelnumu. Vaikai prie jos ir ši prie jų labai prisirišę. "Visi mes – savi", – neišskiria nė vieno moteris.

Prie anūko pagaminto didžiulio virtuvės stalo kasdien susėda net trylikos narių šeimyna: ponia Eugenija su vyru, dukra Sonata su vyru, dvi anūkės, anūkas ir tikrų tėvų atstumti anūkėliai – dvi poros dvynukų ir brolis su sese.

"Sunkumų su vaikais būna, bet tiesiog reikia juos mylėti", – teigė kaunietė. Globotiniai turi nemenkų sveikatos problemų, tačiau moteris ne peikia likimą, o dėkoja nuostabiai šeimos gydytojai ir kitiems, jų šeimą palaikantiems ir prireikus pagalbą suteikiantiems kauniečiams.

Bendromis jėgomis bus įveiktos ir mokymosi bėdos. E.Žilinskienė didžiuojasi, kad vyriausias iš globojamų vaikų yra pirmūnas, geriausiai klasėje rašo diktantus, nors vaikų globos namuose buvo nustatyta, kad jis gali mokytis tik pagal specialią programą.

"Be vaikų, neturėčiau ką veikti", – juokėsi E.Žilinskienė, nusprendusi ne nuobodžiauti, o imtis prasmingos veiklos – savo meilę, dėmesį, rūpestį ir laiką dovanoti tiems, kuriems to gyvybiškai reikia.

Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite bei užpildykite lapelį ir siųskite adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" redakcija, I.Kanto g. 18, 44296, Kaunas;

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g.18, Kaunas.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu MKA XX.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 euras.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portale kauno.diena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Jūsų balsų laukiame iki vasario 10 d. Į kitą etapą pateks dešimt kauniečių, sulaukusių didžiausio jūsų palaikymo.

Daugiau informacijos apie projektą "Metų kaunietė" rasite kauno.diena.lt/mk.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų