Paliktą broką gyventojai taisys už savo pinigus?

Vijūkuose esančių naujų kotedžų gyventojams grasinama, kad bus atjungtas vanduo. Problemų iškilo paaiškėjus, kad kvartalo vystytojai blogai įrengė vandens ir kanalizacijos sistemą.

Problemos dėl vandens

Į "Kauno dieną" kreipėsi Romainiuose esančios Šilagirio gatvės gyventojai. Kauniečiai pasakojo, kad prieš kelerius metus įsigijo naujos statybos kotedžus. Dabar visas naujas kvartalas gali likti be vandens, nes projekto vystytojai netinkamai įrengė vandens sistemas.

"Kai mes pirkome kotedžą, buvo pridėtas Registrų centro išrašas, kad yra visos komunikacijos. Tai realiai mums iki namų atvesti visi vamzdžiai ir mes galime naudotis vandeniu, tačiau "Kauno vandenys" negali įrengti skaitiklių, nes projektą vysčiusi bendrovė "Kanita" nėra atidavusi vertinti dokumentų. Paaiškėjo, kad visa ta sistema įrengta blogai. Dėl to ir kyla bėdų", – dienraščiui pasakojo vieno kotedžo savininkas Darius (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Pasak jo, gretimoje gatvėje yra pagrindinis vandens mazgas, kuris priklauso "Kanitai". Nuo jo vamzdynas išvedžiotas po naujus Šilagirio gatvės kotedžus. Tačiau pagal projektą kiekviename kieme turi būti šulinys, bet jais kvartalą vysčiusi bendrovė nepasirūpino.

Vystant Šilagirio gatvės kotedžų kvartalą nebuvo įrengti kanalizacijos šuliniai.

Be jų "Kauno vandenys" negali priimti projekto. Sklido kalbos, kad statant naują kvartalą buvo nesilaikyta saugumo reikalavimų ir vandens komunikacijos sudėliotos į vieną griovį kartu su elektros instaliacija. Tai dar vienas trikdis, dėl kurio negalima atiduoti vertinti projekto.

Negali įrengti skaitiklių

Kol dokumentai nesutvarkyti, naujojo Romainių kotedžo kvartalo gyventojai negali kreiptis į "Kauno vandenis", kad šie įrengtų skaitiklius.

Daugiau nei metus visi naujakuriai naudojosi vandeniu, kuris buvo leidžiamas per kvartalą vysčiusios bendrovės "Kanita" skaitiklį. Vietiniai tikino, kad normalu yra sumokėti už vandenį, kuriuo naudojiesi, tačiau mokestis turi būti apskaičiuojamas individualiai, o ne bendrai visam kvartalui.

"Kol neįrengti individualūs skaitikliai, "Kanita" leido naudotis vandeniu per jų bendrą skaitiklį. Tačiau jie susiduria su rimtomis finansinėmis problemomis, todėl kiemuose ir nebuvo įrengti reikalingi šuliniai. Dabar kotedžus antstoliai pardavinėja. "Kanita" nesumokėjo "Kauno vandenims", todėl dabar už skolas norima atjungti vandenį. Buvo susirinkimas, sutikome bendrai sumokėti skolą už vandenį, nes vis tiek mes jį naudojome. Tačiau visi supranta, kad taip toliau tęstis nebegali. Kiekvienas turime turėti savo skaitiklį ir mokėti tik už tai, kiek patys vandens sunaudojome", – teigė kita kvartalo gyventoja Julija (vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Gyventojai vieningai tikino, kad iš jų pusės buvo viskas tinkamai padaryta, nes ne kartą keliavo į "Kauno vandenis" ir rašė prašymą, kad būtų įrengti vandens skaitikliai. Tačiau kol "Kanita" nesutvarkė projekto, viskas toliau tęsiasi ir gyventojai tapo tarsi įkaitais – vamzdyno vystytojai nesutvarko, tačiau ir neleidžia toliau naudotis vandeniu, nes susikaupė skola.

Pagal projektą, kiekviename kieme turi būti šulinys, bet jais kvartalą vysčiusi bendrovė nepasirūpino.

Reikalauja sumokėti

Kadangi naujo kotedžų kvartalo vystytojas bendrovė "Kanita" ne pagal projektą vykdė vandentiekio tiesimo darbus, kai kuriems kotedžų savininkams kilo problemų bandant parduoti turtą. Kaip pasakojo kaimynai, dabar einama per butus ir vos ne reikalaujama, kad statytojų paliktas brokas būtų tvarkomas kiekvieno gyventojo lėšomis.

"Yra vienas žmogus, vardu Gediminas, kuriam priklauso keli kotedžai. Jis perėjo per visus gyventojus ir pareiškė, kad po savaitės visiems mums užsuks vandenį, nors mes jokio oficialaus rašto negavome, kad bus nutrauktas vandens tiekimas. Gyventojų susirinkime jis nurodė, kad dviem kiemams įrengti šulinius kainuos apie 25 tūkst. eurų. Iš pradžių tokią sumą žodžiu pasakė, po to pristatė sąmatą, kurią neva tai apskaičiavo tuos darbus daryti apsiimantis žmogus. Dabar atrodo daroma viskas, kad tik už "Kanitos" broką turėtų mokėti gyventojai, kurie jau nusipirkę kotedžus", – dėstė Darius.

"Kaip už dviejų šulinių įrengimą labai daug apskaičiuota. O į kainą net netrauktos išlaidos, kad reikės kieme perkloti trinkeles. Kiek aš domėjausi, galima gerokai pigiau padaryti", – pridūrė gyventojas.

Be to, dabar norima tvarkyti tik du kiemus, o jei kiti kvartalo gyventojai taip pat sumanys tvarkyti savo lėšomis, neatmetama tikimybė, kad teks dar kartą sumokėti, nes suma bus paskirstyta viso kvartalo gyventojams.

Darius pasakojo, kad tiek "Kanita", tiek kaimynas Gediminas norėjo su "Kauno vandenimis" pasirašyti laikiną sutartį. Pagal ją, gyventojams būtų pastatyti skaitikliai, tačiau jie savo lėšomis vis tiek turėtų sutvarkyti šulinius. Pradėjus domėtis šia istorija, "Kauno dieną" pasiekė dar vienas gyventojo skambutis, esą dabar reikalaujama laikiną sutartį pasirašyti iki kovo mėnesio, kitu atveju vanduo gyventojams bus užsuktas.

"Daromas toks spaudimas, kad vis tiek gyventojai viską tvarkytų savo lėšomis, o vystytojai nusiplautų rankas", – savo poziciją dėstė naujo kvartalo Vijūkuose naujakuriai.

Norėjo pajudinti ledus

Rinkliavą iš kitų gyventojų organizavęs Gediminas, taip pat turintis kelis kvartalo kotedžus, teigė, kad pasipelnyti iš žmonių tikrai nenori, jo tikslas – sutvarkyti tai, ko nepadarė kvartalo statytojai. Pasak jo, sąmatą skaičiavo ne jis, o darbus apsiimanti daryti įmonė.

"Ten yra ne pagal projektą patiestas kanalizacijos vamzdis. Tam, kad projektą būtų galima atiduoti vertinti, reikia ta vamzdį perkloti. Tą tikrai turėtų daryti kvartalo vystytojai, bet jų nelabai yra, nes, kiek girdėjome, bendrovei uždėtas areštas ir jos ten nelabai ir likę. Todėl ėmiausi iniciatyvos, kad būtų sutvarkyta. Suprantu, kad žmonėms, man taip pat, yra nuostolis, bet kito kelio nėra. Tai yra toks sukimasis iš padėties", – dienraščiui aiškino Gediminas.

Jis patvirtino, kad surado bendrovę, kuri sutinka tvarkyti paliktą vandentiekį. Iniciatorius nurodė, kad jo surasta įmonė su kiekvienu gyventoju ketina individualiai pasirašyti sutartį dėl apmokėjimo už darbus ir leis sumą sumokėti dalimis.

"Dabar buvo tartasi dėl dviejų kiemų, bet buvo atėję žmonės ir iš trečio, nes jų laukia toks pats likimas. Tai jei mes sutariame skirti po tam tikrą sumą, galima daryti šulinius visam kvartalui, kurį statė šie vystytojai. Preliminariai nuo kiekvieno buto išeitų apie 1,3 tūkst. eurų. Aš nesu statytojas ir nenusimanau, todėl ne aš pateikiau tokią sąmatą, o bendrovė, kuri imtųsi tvarkyti. Manome, kad, esant dabartinei situacijai, norint, kad visą vandens sistemą būtų galima atiduoti vertinti "Kauno vandenims", toks sprendimas yra logiškiausias ir pigiausias", – savo nuomonę sakė darbų iniciatorius Gediminas.

Tiekimo nenutrauks

Bendrovės "Kauno vandenys" atstovai dienraščiui teigė, kad problema Šilagirio gatvėje yra žinoma, tačiau deramasi dėl sprendimo būdų. Gyventojai taip pat raminami, kad vanduo nebus atjungtas.

"Bendrovė "Kauno vandenys" eksploatuoja ir prižiūri įmonės žinioje esančius vandentiekio ir nuotekų tinklus bei savo lėšomis įrengia apskaitos prietaisus. Nustačius, kad kvartalo Šilagirio gatvėje statytojas prie centralizuoto vandentiekio tinklo savo privatų tinklą yra prijungęs neteisėtai, tinklų savininkės bendovės "Kanita" pareikalauta pateikti reikiamus tinklų projektavimo ir statybos dokumentus – tinklų išbandymo ir prijungimo aktus. "Kanita" įsipareigojo pateikti visus reikalingus dokumentus artimiausiu metu", – komentavo Darius Gražys, atliekantis "Kauno vandenų" Technikos direktoriaus funkcijas.

Pagal projektą, kiekviename kieme turi būti šulinys, bet jais kvartalą vysčiusi bendrovė nepasirūpino.

Jis aiškino, kadangi bendrovė "Kanita" sutiko iš esmės spręsti problemą, todėl lygiagrečiai bus keliamas klausimas ir dėl apskaitos prietaisų įrengimo gyventojų būstuose. Pasak jo, bendrovė "Kauno vandenys" laikysis susitarimo ir vandens tiekimas gyventojams nebus nutrauktas.

"Gyventojai taip pat neturėtų nusišalinti nuo problemos sprendimo. Tikime, kad bendromis gyventojų ir bendrovės "Kauno vandenys" pastangomis pavyks išspręsti dėl privataus statytojo neatsakingumo iškilusi klausimą", – pažymėjo D.Gražys.

Vystytojų pozicija

Šilagirio gatvėje esantį kotedžų kvartalą vysčiusios bendrovės "Kanita" vadovas Paulius Mileris dienraščiui aiškino, kad už sunaudotą vandenį turi sumokėti visi gyventojai, o vandentiekio trasą esą netinkamai įrengė kita įmonė.

"Dėl vandens tiekimo problemų Šilagirio gatvėje nėra. Vanduo tiekiamas jau dvejus metus, o gyventojai už jį nemokėjo. Už sunaudotą vandenį reikia mokėti, – apie tai, kodėl grasinta gyventojams atjungti vandenį ir kodėl naujakuriai turi mokėti už kanalizacijos tvarkymo darbus iš savo kišenės, komentavo P.Mileris. – Gyventojai turi susimokėti savo lėšomis, nes daugelis jų yra skolingi pardavėjui. Keli butai pirkti iš antstolio. Šiems klientams "Kanita" neprivalo tiekti nei vandens."

"Samdyta įmonė blogai atliko savo darbus, tad dėl netinkamai įrengtos kanalizacijos trasos "Kauno vandenys" nepriėmė jos eksploatuoti ir negali su gyventojais sudaryti sutarčių. Tačiau šiuo metu su "Kauno vandenimis" vyksta derinimo darbai ir greitu metu bus leista pasirašyti sutartis", – pridūrė kvartalą Šilagirio gatvėje vysčiusios bendrovės "Kanita" vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Idomu?!?!

Idomu?!?! portretas
Kaip to vaflio snukis atrodo idomu?!! Imoniu kalna atdidares ir visos beveik garazuose registruotos..

As

As portretas
As manau kad pirkdami gyventojai zinojo kad ne viskas tvarkoj taciau norejo gaut pigiau. Taip ir gaunasi kad po to jau niekas nenori moketi. Kol kelis mwtus vandeni naudojo nemokamai tai buvo visai getai.

as

as portretas
Žiūrėkit kur patys gyvenat, koks Jūsų reikalas ką žmonės pirko, ir kur gyvena. Jūs bent skaitėt straipsnį apie ką rašo???? Apie vandenį, o ne architektūra.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių