Pereiti į pagrindinį turinį

Parlamentarė sėja paniką: Kaunas bus paskandintas!

2012-09-27 11:10
Parlamentarė sėja paniką: Kaunas bus paskandintas!
Parlamentarė sėja paniką: Kaunas bus paskandintas! / Kęstučio Vanago

Parlamentarė Birutė Vėsaitė trečiadienį išplatino grėsmingą pranešimą: neužilgo Kauno hidroelektrinės (KHE) pultas liks tuščias, todėl miestas gali būti paskandintas.

Socialdemokratė susirūpino, kad po 2013 m. sausio 1 d. Kauno hidroelektrinėje gali nelikti budinčiojo personalo, nes iš trisdešimties žmonių, kurie dabar aptarnauja elektrinę, esą dešimt bus perkelta į Kruonio hidroakumuliacinę elektrinę (KHAE).

„Lietuvos elektrinės vadovai nusprendė valdyti tokias elektrines kaip KHAE ir KHE iš vieno valdymo pulto. Jau planuojama, kad penki darbuotojai budės namuose, paliekant jiems tik po pusę dabartinio atlyginimo. Šiuo metu jie uždirba po 2 tūkst. litų, tai reiškia, kad planuojama mokėti tik tūkstantį“, – sakė B.Vėsaitė.

Parlamentarė skelbia, kad avarijos atveju dėl nepakankamos priežiūros Kaunas gali būti paskandintas.

„Idėją išvaikyti budintį personalą elektrinės vadovas parsivežė iš Liuksemburgo, bet pamiršo vieną aplinkybę – šalia Liuksemburgo hidroelektrinės nėra miesto, kuris avarijos atveju gali būti apsemtas ir paskandintas. Kaunas jau yra patyręs ne vieną didelį potvynį, todėl žinodama, kas gali įvykti KHE pakankamai jos neprižiūrint, darosi neramu dėl Kauno miesto. Raginu elektrinės vadovus susimąstyti ir nedaryti klaidų, kurios gali pakenkti miestiečių saugumui. Analogų jau matėme ir Rusijoje“, – teigė Seimo narė.

Politikė neabejoja, kad tokį pranešimą turėjo išplatinti dabar, nes po to esą gali būti per vėlu.

Tačiau tokius parlamentarės pareiškimus ilgametis KHE vadovas Juozas Bartlingas vadina nepagrįstais.

„Neseniai grįžau iš komandiruotės Švedijoje. Ten yra 19 elektrinių ir visos jos valdomos distanciniu būdu. Taip dirbama daugelyje Europos elektrinių“, – kritiką atrėmė J.Bartlingas.

Hidroelektrinės vadovas, atvirkščiai, džiaugėsi, kad modernizavus elektrinę galima mažinti aptarnaujančio personalo skaičių.

Be kita ko, parlamentarė suklydo. Šiuo metu elektrinėje dirba ne 30, o 20 darbuotojų. Prie valdymo pulto budi du žmonės.

J.Bartlingas tikino, kad iškilus nesklandumams namuose esantys darbuotojai, jų terminais kalbant, pervedami į budėjimo režimą.

„Toks elektrinės darbo optimizavimas yra priimtas įvertinus visas rizikas“, – garantavo J.Bartlingas.

Hidroelektrinės vadovas aiškino, kad dieną prie pulto liks dirbti du darbuotojai, o naktį elektrinė ir dabar veikia minimaliu režimu.

„Gyvename ne kalnuotoje teritorijoje, kur stichiniai gamtos reiškiniai sunkiai nuspėjami. Hidrometeorologų prognozes gauname prieš penkias dienas. Esant galimam pavojui ruošiamės iš anksto“, – ramino pašnekovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų