Pereiti į pagrindinį turinį

Partijos įvaizdį gerins medikai

2015-09-11 02:00

Pastaraisiais metais dėl skandalais garsėjančių, dažnai linksniuotų narių Kauno socialdemokratų gretas papildė du visuomenėje gerai žinomi profesoriai: iki šiol nepolitikavęs Rimantas Benetis ir ne vieną partiją pakeitęs Dainius Pavalkis.

D.Pavalkis D.Pavalkis

Pastaraisiais metais dėl skandalais garsėjančių, dažnai linksniuotų narių Kauno socialdemokratų gretas papildė du visuomenėje gerai žinomi profesoriai: iki šiol nepolitikavęs Rimantas Benetis ir ne vieną partiją pakeitęs Dainius Pavalkis.

Pradėjo ruoštis rinkimams

"R.Benetis savo pageidavimą įsilieti į mūsų gretas išreiškė dar vasaros pradžioje, o D.Pavalkis – vasarai baigiantis. Vasarą nevyko susirinkimai, todėl juos priėmėme per pirmąjį posėdį rugsėjo 8 d.", – patvirtino Lietuvos socialdemokratų partijos Kauno skyriaus pirmininkė Orinta Leiputė. Anot jos, skyrių kas mėnesį papildo nemenkas būrys naujokų.

"Jie abu turi idėjų. Tai žmonės, galintys diktuoti sveikatos politikai, o D.Pavalkis yra sukaupęs nemažai patirties ir švietimo srityje. Ruošiantis rinkimams tai neabejotinai gali praversti", – neslėpė O.Leiputė. Tačiau pasiteiravus, ar abu naujieji partijos bendražygiai kandidatuos į Seimą 2016 m. rudenį vyksiančiuose rinkimuose, Kauno socialdemokratų lyderė prikando liežuvį. "Sunku pasakyti, matysime. Viską lemia žmonių apsisprendimas", – nuo atsakymo išsisuko politikė.

Partijoje esanti tvarka šiems dviem naujiesiems socialdemokratams kelio į Seimą neužkirs. Pasak O.Leiputės, dėl partijos narių, kurių narystei dar nėra metų, dalyvavimo rinkimuose sprendimą priima partijos prezidiumas ir taryba. "Kaip tikriausiai pastebėjote, partijos rinkimų sąraše būna ir nepartinių kandidatų", – pridūrė Kauno socialdemokratų lyderė.

Gerina įvaizdį?

2015 m. kovo 1-ąją vykusiuose savivaldos rinkimuose Kaune negalėjo dalyvauti buvę miesto tarybos nariai Kęstutis Kriščiūnas ir Valys Venslovas. Anksčiau buvusiems įtakingiems socialdemokratams politinėje karjeroje koją pakišo teisėsaugos mesti kaltinimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir kyšininkavimo.

Ir K.Kriščiūnas, ir V.Venslovas yra sustabdę savo narystę partijoje, kurios mundurą jie nemenkai suteršė, tačiau ryšių su bendražygiais nenutraukė. Spėjama, kad ne be partijos kolegų užtarimo V.Venslovas šią vasarą gavo darbą savivaldybės kontroliuojamoje bendrovėje "Kauno autobusai".

Skandalingai išgarsėjo ir neblaivus darbe aptiktas praėjusią kadenciją socialdemokratų į Kauno vicemerus deleguotas Vasilijus Popovas, tačiau jis liko partijoje, o pasikeitus miesto valdžiai išsaugojo ir mero pavaduotojo pareigas.

Akivaizdu, kad D.Pavalkio ir R.Benečio įsiliejimas į Kauno socialdemokratų gretas yra ir bandymas taisyti pastaraisiais metais gerokai sumenkusį šio partijos padalinio įvaizdį. "Kompetentingi ir visuomenėje gerai žinomi žmonės visada kilsteli. Mes džiaugiamės jų atėjimu", – neslėpė O.Leiputė.

Žada klausyti partijos

D.Pavalkis nustebo išgirdęs, kad žinia, jog jis tapo socialdemokratu, jau pasklido. Politikas sakė Socialdemokratų partiją pasirinkęs dėl to, kad ji stabili ir kad socialdemokratų šūkiuose, veikloje ir sprendimuose gerokai mažiau populizmo negu kai kurių kitų partijų veikloje.

"Man priekaištavo dėl to, kad aš neužsiėmiau populizmu, ir apie aukštųjų mokyklų situaciją, stojimus, kalbėjau taip, kaip yra. Tas dvigubas standartas, kad nesakykime, jog karalius nuogas, nepatinka. Socialdemokratai šito turi mažiausiai", – su kartėliu atsistatydinimą iš švietimo ir mokslo ministro pareigų prisiminė politikas.

Apie tolesnę politinę karjerą naujoje partijoje D.Pavalkis neskubėjo atvirauti. "Į Seimą, ko gero, reikės kandidatuoti, tik klausima – ar vienmandatėje, ar daugiamandatėje apygardoje. Tie sprendimai ne tik nuo manęs, bet ir nuo socialdemokratų prezidiumo bei tarybos priklauso", – vis dėlto pripažino partijos naujokas.

Paklaustas, ar tikisi kilstelti pastaruoju metu neblizgančio Kauno socialdemokratų įvaizdžio kartelę, D.Pavalkis atsakė klausimu. "O kieno Kaune įvaizdis blizgantis?" – nusijuokė politikas. Jis tikino manąs, kad partijos populiarumas nelabai priklauso nuo to, kad keli žmonės yra įtariamieji arba teisiamieji, o socialdemokratų partiją labiausiai vertinantis pagal darbus nacionaliniu lygmeniu ir Europos Parlamente.

Nevadina savęs politiku

"Nežinau, ar aš galėčiau ir turėčiau tai komentuoti", – suabejojo R.Benetis, paklaustas apie įstojimą į partiją. Jis sakė jau daug metų bendraujantis su socialdemokratais, ir iš visų esamų partijų jam priimtiniausias yra būtent socialdemokratų požiūris, elgesys, darbai, ideologija.

"Nesu joks politikas, esu sveikatos profesionalas", – pabrėžė žinomas medikas, tačiau neatmetė galimybės kandidatuoti į Seimą.

"Svarstysime šitą dalyką. Aš nenorėčiau dalyvauti žaidimuose, kada imi kažkieno balsus. Iš pradžių noriu prisidėti darbais, kad Kauno socialdemokratai būtų stipresni ir daugiau matomi. Turint ryšius su centrine socialdemokratų valdžia, reikia siekti, kad į Kauną ateitų daugiau investicijų, rimtų projektų, kad Kauno valdžia taptų labiau gerbiama, nes Kaunas buvo skriaudžiamas nuolat, ir politiniai motyvai buvo ne paskutiniai. Artimai ateičiai ir palikime tai", – baigė pokalbį profesorius.

Skirtingos patirtys

D.Pavalkis savo politinę karjerą pradėjo Naujosios sąjungos (socialliberalų) partijoje. Su šia partija jis 2008 m. kandidatavo į Seimą, o po nesėkmingų rinkimų 2011 m. įsiliejo į Darbo partijos gretas. 2012–2015 m. A.Butkevičiaus Vyriausybėje D.Pavalkis ėjo švietimo ir mokslo ministro pareigas. Iš šių pareigų atsistatydino partijai apkaltinus jį prastu darbu.

Vasarą jis įsiliejo į Kauno mero Visvaldo Matijošaičio visuomeninių patarėjų gretas. Prof. dr. D.Pavalkis yra gydytojas chirurgas proktologas.

Prof. dr. R.Benetis – gydytojas kardiochirurgas – yra politikos naujokas, iki šiol nepriklausęs jokiai politinei partijai. Šiemet, kaip ir D.Pavalkis, jis tapo mero V.Matijošaičio visuomeniniu patarėju, o dabar – ir socialdemokratu.

Kauno klinikose besidarbuojantis R.Benetis vertinamas kaip ypač aukštos kvalifikacijos savo srities specialistas, atliekantis pačias sudėtingiausias operacijas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų