Plieniniai žirgai – danguje ir žemėje

Atidesni kauniečiai jau šeštadienį nuo ryto galėjo įtarti, kad kažkas danguje vyks. Kauno aviacijos šventę išdavė kartkartėmis pasigirstantis orlaivių variklių gausmas.

Dešimtys orlaivių pilotų, akrobatinių skrydžių asai ir būrys muzikantų vėl padovanojo įspūdingą šou padangėje ir ant žemės. Pasak aviatorių, šis nemokamas renginys – proga pasimėgauti į antrą šimtmetį įžengusia tradicija bei aplankyti atsinaujinusias erdves.

Aviacijos šventę pradėjo Marijampolės aeroklubo parašiutininkai. Jie leidosi su Lietuvos trispalve ir istorine vėliavomis, o du iš jų pademonstravo sudėtingą akrobatinį triuką, kai vienas parašiutininkas leidžiasi sėdėdamas ant kito parašiutininko parašiuto kupolo.

Aviatoriai suvienijo jėgas su baikeriais. Kaip ir kasmet, pajudėję iš Rotušės aikštės, baikeriai apjuosė miestą ir atriedėjo į S. Dariaus ir S. Girėno aerodromą.

Pakilimo taku riedančią motociklininkų koloną danguje lydėjo motorizuotų parasparnių eskadrilė ir skraidyklės.

Aviatoriai motorizuotus parasparnius juokais vadina karlsonais, o skraidyklės, tam tikra prasme, gali būti oro baikeriai.

Tikėtina, kad keliolika tūkstančių kauniečių ir miesto svečių šeštadienį leido akis pakėlę į dangų.

Patyrę šventės dalyviai buvo atitinkamai ir pasiruošę – turėjo savo kėdes, o šalia ir šaltkrepšius su užkandžiais ir gėrimais.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

„Buvome kartą tiesiog atėję į Aviacijos šventę, tai grįžome labai pavargę nuo karščio ir stovėjimo užvertus galvą. Šį kartą esame labai protingi. Sėdime, ilsimės ir gėrimės vaizdais danguje. Neprailgsta net ganėtinai ilgos pertraukos tarp pasirodymų“, – šypsojosi kaunietis Vytautas, jaukiai įkurdinęs visa šeimą.

Dar kitaip dalyvavimą renginyje sprendė dviračiais su sūnumi atvykęs Regimantas. „Pabūsime kokią valandą, tada minsime iki Marvelės krioklio, ten pailsėsime ir atvėsime nuo kaitros, o tada grįšime toliau stebėti akrobatinių pilotų pasirodymų“, – idėją kitiems pametėjo kaunietis.

Parašiutininkus, skraidykles, iš žemės valdomus aviamodelius keitė orlaivių pilotai demonstruodami akrobatinius triukus. Kvapą gniaužiantys skrydžiai buvo lydimi plojimais.

Renginio vedėjai akcentavo, kad Lietuva – sparnuota šalis, žinoma visame pasaulyje.

Sėdime, ilsimės ir gėrimės vaizdais danguje. Neprailgsta net ganėtinai ilgos pertraukos tarp pasirodymų.

„Nesu didelis aviacijos istorijos žinovas, bet kartą metuose pasigrožėti tuo, ką žmonės sugeba padaryti danguje, stengiuosi visada“, – nepaisydamas kaitros pilotų šou danguje stebėjo garbaus amžiaus Juozas.

Lietuvos akrobatinių skrydžių grupė ANBO žada sukurti filmo vertą istorijos pamoką pristatydami „Bellanca CH-300“ lėktuvą. Žiūrovai jį galėjo apžiūrėti iš arčiau. Šis modelis, geriau žinomas kaip „Lituanica“, pasaulinio dėmesio sulaukė Lietuvos didvyriams Steponui Dariui ir Stasiui Girėnui be sustojimo perskridus Atlantą ir tragiškai žuvus tuometinėje Vokietijoje, Soldino miške. Idėjai paremti šventės dalyviai už simbolinę kainą galėjo nusikaldinti monetą.

Aviacijos šventė vyko ne vien danguje, bet ir ant žemės. Scenoje žiūrovus džiugino  koncertinė programa. Skrydį su muzika dovanojo populiarumo aukštumose „skraidantis“ Justinas Jarutis. Žinomų roko kūrinių interpretacijas pristatė ir gaivališkam šėlsmui įkvėpė šiųmetė „Eurovizijos“ atrankos finalininkė Augustė Vedrickaitė su projektu „Rock Me Good“.

„Hiperbolės“ legenda Igoris Berinas ir grupė „Huge soul“ susirinkusius grąžino į sentimentalią praeitį. Netrūko ir gėrimų, ir užkandžių. Pramogomis vaikams taip pat buvo pasirūpinta.

O norintys dar stipriau pajusti aviacijos platybes, galėjo paskraidyti. Kaip juokavo renginio vedėjai, oro taksi į dangų pakelia nemokamai, susimokėti reikia tik už nuleidimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nerijus

Nerijus portretas
Patiko vedėjai, patiko tiek aviamodelių, tiek akrobatų pasirodymai, bet nuvylė "braliukai". Taip pat, eksponuojamus lėktuvus galėjo bent jau arčiau tvoros pastatyti arba, iš viso tas tvoras nuimti, paliekant atitvertą tik KTT ir vietas, kuriomis juda lėktuvai.. Šventė gal ir buvo, bet- labai "sukomercinta". Be to, gal tik man taip atrodo, tačiau šiam aerodromui trūksta jaukumo...

Močiutė

Močiutė portretas
Norėjau padaryti šventę anūkui. O kas gi berniukam yra įdomiau , negu lėktuvai , lėktuvėliai ir jų krečiami triukai ?!. Pripasakojau , kad pamatys būtent tai...... Neeeee!.. Prasitrynę dvi valandas , išvažiavom namo pavargę , nieko nepamatę ir nusivylę .....

Mokinkytes

Mokinkytes portretas
is Sasnavieciu kaip sventes rengt. Va ten tai aviacijos svente buvo.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių