Metų kauniete 2021 tapo retų ligų specialistė ir visuomenininkė M. Dambrauskienė

Dešimtąja Metų kauniete tapo gydytoja vaikų neurologė, besigilinanti į retų ligų sritį, daugkartinė kraujo donorė ir donorystės aktyvistė, daug prasmingų iniciatyvų įgyvendinusio Kauno moterų LIONS klubo prezidentė Milda Dambrauskienė.

M. Dambrauskienė, laikydama Metų kaunietės 2021 statulėlę ir gėlių puokštę, dėkojo visiems už palaikymą, o veiklų bendraminčiams – už bendradarbiavimą.

Antrąją vietą šiame projekte užėmė akušerė, gyvensenos medicinos specialistė, edukacinio tėvystės portalo „Sumani mama“ vystytoja ir edukacinių knygų autorė Marija Mizgaitienė. „Kad uždegtum kitus, turi pats degti ir tikėti“, – sakė kaunietė, priminusi, kad Ukrainos moterys šiomis dienomis gimdo rūsiuose, kad joms ir visiems ukrainiečiams būtina visokeriopa mūsų pagalba.

Tradicijos tęsiamos

Į „Metų kaunietės“ rinkimų dalyvių pagerbimo ir padėkos joms vakarą susirinkę žmonės sakė besidžiaugiantys, kad tęsiama tradicija viešinti gerus darbus, skleisti žinią apie prasmingą veiklą, ja užsiimančias moteris, pagerbti jas, padėti ir kartu kitus įkvėpti imtis prasmingų darbų.

Justinos Lasauskaitės, Eitvydo Kinaičio nuotr.

Tai savo kreipimesi į projekto organizatorius ir finalo dalyves akcentavo ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda. „Kaunas turi gražią tradiciją kasmet pagerbti drąsias, stiprias, talentingas pasiaukojančias ir išskirtines moteris. Gaila, kad šiemet konkurso džiaugsmą temdo Rusijos agresija prieš Ukrainą. (...) Kita vertus, tai mums dar kartą primena, kokios svarbios savybės yra vienybė ir atjauta“, – kalbėjo šalies vadovas. „Noriu nuoširdžiai padėkoti už pastangas, ryžtą vienybę ir nuoširdų norą padėti tiems, kam tos pagalbos labiausiai reikia. Eikite tuo keliu. Veskite juos kitus. Stiprinkite bendruomenę ir visą Lietuvą“, – linkėjo G. Nausėda.

Justinos Lasauskaitės, Eitvydo Kinaičio nuotr.

„Metų kaunietės“ rinkimus organizuojantį dienraštį „Kauno diena“ leidžiančios bendrovės direktorius Tadas Širvinskas neslėpė, kad šiemet per projekto finalinį renginį švęsti norisi mažiau nei bet kada, bet tai neeilinis vakaras, nes jo metu kalbama apie atsidavimą, apie moteris, įkvepiančias gėriui.

„Projekto tikslas nėra išrinkti tą vienintelę, o nusilenkti gėriui“, – sakė T. Širvinskas, pabrėžęs, kad gerumas, vienybė, noras padėti, dalijimasis, tuo ką turime, savo talento ir žinių panaudojimas gelbstint kitus, išradingumas ir entuziazmas yra didžiulė jėga ir gali suteikti stiprų atkirtį net ir pačiam didžiausiam blogiui.

Tadas Širvinskas/Justinos Lasauskaitės, Eitvydo Kinaičio nuotr.

Vakaras, skirtas įkvėpimams

Renginys pradėtas pagerbiant žuvusius Ukrainos žmones. „Kaip tik dabar reikia kalbėti apie įkvepiančius darbus ir tai daryti garsiai. Šis vakaras skirtas tvirtybei, drąsai ir įkvėpimams“, – kalbėjo renginio vedėjas aktorius Vytautas Rumšas.

Justinos Lasauskaitės, Eitvydo Kinaičio nuotr.

„Metų kaunietės“ apdovanojimų vakarą buvo pagerbtos visos šešios projekto finalo dalyvės. Kiekviena jų buvo iškilmingai pristatyta, renginio svečiai galėjo čia pat išvysti apie kiekvieną jų sukurtus vaizdo siužetus, kuriuose – akimirkos iš jų pasiaukojančios, kuriančios, kitus gelbstinčios, aplinkiniams viltį ir džiaugsmą suteikiančios kasdieninės veiklos.

Metų kaunietei 2021 apie laimėjimą primins garsaus Lietuvos karikatūristo ir stiklo dizainerio Edmundo Unguraičio sukurta unikali vardinė statulėlė bei rėmėjų prizai. Likusios penkios finalo dalyvės taip pat apdovanotos vardinėmis E.Unguraičio statulėlėmis, rėmėjų prizais. Floristas Marijus Gvildys pasirūpino gėlių puokštėmis, skirtomis kiekvienai finalo dalyvei.

Justinos Lasauskaitės, Eitvydo Kinaičio nuotr.

Didelės širdies užtenka visiems

Pirmąją „Metų kaunietės“ rinkimų finalo dalyvę – Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos atstovę Moniką Straupytę, kuri didžiulę kauniečių pagarbą pelnė dėl išmąstytų ir įgyvendintų originalių būdų, kaip sudominti žmones knygų skaitymu, pristatė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto rektorius Rimantas Benetis ir čia pat pakvietė visus pasižiūrėti apie ją sukurtą vaizdo siužetą.

Darykime, matykime gerus darbus, švęskime ir tikėkime rytojumi.

M. Straupytė ragino remti Ukrainą, nes nėra per mažos paramos – veiksmu, žodžiu, simboliu. Ypatingą palaikymą ji išreiškė Ukrainos kolegoms bibliotekininkams, nes ten net ir karo metu veikia bibliotekos, įžvelgdamos tame didelę naudą visuomenei tokiu sunkiu metu.

Iniciatyvos „Niekieno vaikai“ savanorę Vaidą Rudminienę, savo dėmesį, meilę ir laisvą laiką skiriančią vienišiems vaikams ligoninėse, į sceną gražiausiai žodžiais pakvietė  Lietuvos šaulių sąjungos Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės vadas atsargos kapitonas Vytautas Žymančius ir dienraščio „Kauno diena“ vyriausiojo redaktoriaus pavaduotoja, šaulė Aušra Garnienė.

V. Žymančius dėkojo „Kauno dienos“ redakcijai, kad ši mato gerus darbus, skatina juos daryti visuomenę bei teikia objektyvią informaciją. „Darykime, matykime gerus darbus, švęskime ir tikėkime rytojumi“, – ragino Šaulių sąjungos atstovas.

„Kai širdis didelė, jos užteka visiems. Darykime viską, kad būtume stiprūs ir tvirti“, – kvietė A. Garnienė, pristatydama V. Rudminienę.

Vytautas Žymančius ir Aušra Garnienė/Justinos Lasauskaitės, Eitvydo Kinaičio nuotr.

Jai ir kitoms finalo dalyvėms nuo scenos skambėjo melodijos iš žymiausių operečių, dainos iš pasaulinio garso miuziklų, atliekamos Martyno Kavaliausko, Andriaus Apšegos, Marijos Arutiunovos, Egidijaus Bavikino, Akvilės Garbenčiūtės, Karinos Krysko, Roko Laureckio, choro ir teatro simfoninio orkestro (dirigentas – Jonas Janulevičius, renginio režisierė – Viktorija Streiča). Viena kitą keitė choreografinės miniatiūros, atliekamos teatro baleto trupės artistų. Renginį vedė aktorius Vytautas Rumšas jaunesnysis.

Justinos Lasauskaitės, Eitvydo Kinaičio nuotr.

Gražiausi žodžiai

Kai širdis didelė, jos užteka visiems. Darykime viską, kad būtume stiprūs ir tvirti.

Vytauto Didžiojo universiteto rektoriui Juozui Augučiui patikėta pristatyti pernai savo vaidmenimis itin sužibėjusią Kauno valstybinio muzikinio teatro solistę Gabrielę Bukinę.

Dar viena finalo dalyvė – VDU Muzikos akademijos vokalo katedros docentė, Kauno A. Kačanausko muzikos ir M. Petrausko scenos menų mokyklų klasikinio dainavimo mokytoja ekspertė Nomeda Vilkanauskaitė-Kukulskienė Kauno valstybiniame muzikiniame teatre taip pat jaučiasi kaip namuose. Ji  – viena garsiausių ir iškiliausių šio teatro solisčių, sukūrusi daug įsimintinų vaidmenų Lietuvoje ir užsienyje.

Ją pristačiusi  Lietuvos raudonojo kryžiaus draugijos generalinė sekretorė Kristina Meidė neslėpė, kad žodis „Ukraina“ buvo tikriausiai vienintelis žodis jos gyvenime ir dienotvarkėje. Lietuvą jau yra pasiekę tūkstančiai žmonių, daugiausiai vaikai ir moterys, prieš bėgdamos nuo karo spėjusios pasiimti vos po vieną kitą daiktą iš viso užgyvento turto. Ji džiaugėsi būdama Kaune, nusprendusi bent trumpam atsitrūkti nuo pagrindinės savo veiklos. „Džiaugiuosi pristatydama Nomedą, nes kai žmogus džiaugiasi tuo, ką daro, myli savo darbą, jis džiaugsmu užkrečia ir kitus“, – kalbėjo K. Meidė, pasigėrėjusi, kiek Kaune daug moterų, kuriančių gėrį ir grožį.

Kristina Meidė/Justinos Lasauskaitės, Eitvydo Kinaičio nuotr.

N. Vilkanauskaitė-Kukulskienė kalbėjo, kad aplinkinių, visuomenės palaikymas labai motyvuoja, bet ji atkreipė dėmesį, kad dėmesio, apkabinimo, gero žodžio labai reikia visiems žmonėms, kiekvienam šalia esančiam. Savo mokiniams linkėjo vieningumo ir nešti gėrį, būti pakantiems, atlaidiems, kantriems ir meilės savo šaliai.  

Siūlo ir renka visuomenė

Dienraštis „Kauno diena“ jau dešimtus metus organizuoja rinkimus, kurių metu miestiečiai, organizacijos pateikia labiausiai, jų manymu, praėjusiais metais Kaunui socialinėje, visuomeninėje, akademinėje, kultūros ar kurioje nors kitoje srityje nusipelniusių moterų kandidatūras.

Šešios finalo dalyvės

Dienraštyje „Kauno diena“ ir portale kaunodiena.lt kaip ir kasmet buvo pristatyta kauniečių ir įvairių organizacijų „Metų kaunietės“ projektui pasiūlytų 20-ies moterų, sulaukusių didžiausio palaikymo, veikla.

Iš pradžių kauniečiai balsuodami išrinko projekto dalyvių dešimtuką, vėliau išrinktas finalinis kandidačių šešetukas. Nugalėtoją lėmė kauniečių balsai, atiduoti balsuojant internete, užpildant specialius kuponus „Kauno dienos“ laikraštyje bei siunčiant SMS.

Į „Metų kaunietės 2021“ titulą pretendavo šios šešios dalyvės:

Gabrielė BUKINĖ – Kauno valstybinio muzikinio teatro solistė, 2021 m. sužibėjusi pagrindiniais vaidmenimis „Traviatoje“ (Violeta) ir „Turkas Italijoje“ (Dona Fiorila). Kol mokėsi Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Muzikos akdemijoje, jai du kartus buvo skirta Prezidento Antano Smetonos stipendija. Šiuo metu pati moko užsienio studentus dainavimo.

Marija MIZGAITIENĖ – akušerė, gyvensenos medicinos specialistė, edukacinio tėvystės portalo „Sumani mama“ vystytoja. Parengė bestseleriu tapusią knygą „Nėštumo ir vaiko priežiūros vadovas“ ir analogo Lietuvoje neturintį leidinį „Būsimo tėčio vadovas“. Analizuoja problemas, su kuriomis susiduria nėščiosios ir jaunos mamos, aktyviai dalijasi savo žiniomis, patarimais, kita edukacine informacija, atsako į kylančius klausimus.

Milda DAMBRAUSKIENĖ – gydytoja vaikų neurologė, visuomenininkė. Gilinasi į retų ligų sritį, suteikdama daugiau vilties ir gelbėdama pacientus nuo nežinomybės. Ji yra gerais darbais garsėjančio Kauno moterų LIONS klubo prezidentė, prisideda prie neatlygintinos kraujo donorystės idėjos sklaidos, jai suteiktas Lietuvos donorystės žymūnės vardas.

Monika STRAUPYTĖ – nepaprastai kūrybinga asmenybė, ieškanti ir randanti originalių būdų, kaip sudominti žmones knygų skaitymu, ir ne tik. Jos, Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos darbuotojos, dėka mieste atsirado tokių iniciatyvų kaip skaitymai su šunimi, pirmoji Lietuvoje „Emocijų biblioteka“, pirmoji Kaune žaisloteka, kuri buvo išrinkta įsimintiniausia Kauno kultūros iniciatyva.

Nomeda VILKANAUSKAITĖ-KUKULSKIENĖ – viena garsiausių ir iškiliausių Kauno valstybinio muzikinio teatro solisčių, sukūrusi daug įsimintinų vaidmenų Lietuvoje ir užsienyje. Ji – ir VDU Muzikos akademijos vokalo katedros docentė, Kauno A.Kačanausko muzikos ir M.Petrausko scenos menų mokyklų klasikinio dainavimo mokytoja ekspertė, kuriai 2021 m. suteiktas Kauno Metų mokytojos vardas. Jos auklėtiniai yra respublikinių, tarptautinių festivalių, konkursų laureatai.

Vaida RUDMINIENĖ – nuoširdi iniciatyvos „Niekieno vaikai“ savanorė, jau daugiau kaip treji metai skirianti savo dėmesį ir laiką vienišiems vaikams ligoninėse. Tai moteris, kupina meilės žmonėms ir visiems aplinkui.

Globoja Prezidentas

Pernai Metų kaunietės titulą pelnė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Akių ligų klinikos klinikos profesorė, visuomenininkė Jūratė Jankauskienė, užpernai – šešiolikmetė Andrėja Veličkaitė, kuri, pamačiusi viešojo transporto stotelėje susmukusį ir, kaip vėliau paaiškėjo, netekusį sąmonės bei nebekvėpuojantį vyrą, nesutriko ir darė viską, kad jo gyvybė būtų išgelbėta.

Kiek anksčiau Metų kaunietėmis yra tapusios Kauno klinikų Kardiologijos klinikos Išeminės širdies ligos skyriaus vadovė profesorė Olivija Gustienė, tuometinė Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkė, humanitarinių mokslų daktarė, Lietuvos kultūros tarybos narė ir pasaulinės ICOMOS organizacijos Lietuvos biuro viceprezidentė Ingrida Veliutė.

Metų kaunietės titulą taip pat jau yra pelniusios olimpinė čempionė Rūta Meilutytė, tekstilininkė, kalėdinių eglių kūrėja Jolanta Šmidtienė, Kauno apskrities vyrų krizių centro viena iš steigėjų ir vadovė psichologė Dovilė Bubnienė, Kauno senamiesčio draugijai vadovavusi Aistė Grybauskienė, profesionali vargonininkė ir J.Gruodžio konservatorijos dėstytoja, viena iš seniausių Lietuvos istorinių vargonų restauravimo iniciatorių Dalia Jatautaitė.

Į „Metų kaunietės“ rinkimus įsitraukė ne tik kauniečiai, bet ir kitų miestų, rajonų gyventojai, net šalies vadovai. Eidama Prezidentės pareigas renginį globojo Dalia Grybauskaitė, o pastaraisiais metais renginį globoja Prezidentas Gitanas Nausėda.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Mano būstas“, pagrindiniams rėmėjams „Vikonda grupė“, „Kauno tiltai“, „Bosca/be alkoholio“, rėmėjams „Etapas group“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „SDG“, partneriams „Clinic DPC“, „East Island SPA“, „Centro kredito unijai“, „Jaukūs namai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gera gydytoja

Gera gydytoja portretas
Labai maloni, visada apziuri, nuosirdziai domisi, pataria, nusiuncia galvytes echoskopijai. Tikrai rekomenduoju!

Barbora

Barbora portretas
Piaro specialistė.

Vaizdas

Vaizdas portretas
Skaniai atrodo moteriškė.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių