Pereiti į pagrindinį turinį

Prieškarinis fordas užminė daug mįslių

2015-09-27 09:39

Sekmadienį visuomenei buvo parodytas apleistame Kauno garaže atrastas prieškarinis automobilis "Ford T". Nors tokių 1908-1927 m. buvo pagaminta 15 mln., jie Lietuvoje yra retenybė.

Šiuo metu Istorinės, karinės technikos muziejuje, S.Dariaus ir S.Girėno g., eksponuojama grožybė yra vienintelė šalyje.

Galimybe pabendrauti su automobilio restauratoriais čia vykusios "Retro mugės" metu pasinaudojo nemažai istorinių automobilių gerbėjų. Smalsiai apžiūrėję radinį, jie turėjo nemažai klausimų.

Šį senąjį fordą restauravęs automobilistas Romualdas Mažuolis pasakojo, kad automobilį rado jo draugas prieš daugybę metų. Garažą, kuriame tūnojo paslėpta ir išardyta mašina, vyras paveldėjo iš senelio. Iki tol kauniečiui niekada net nebuvo užsiminęs, kad garaže gali būti tokia istorinė vertybė.

Daugelį metų automobilis garaže pratūnojo net ir tada, kai buvo rastas naujojo savininko. Į R.Mažuolį draugas kreipėsi, nes jį pažinojo kaip automobilių sporto aistruolį. Iš pradžių buvo patikrinta, ar šio automobilio niekas neieško. "Interpolas" patvirtino, kad nėra paskelbta mašinos paieška. "Net ir aš iš pradžių nelabai tikėjau, kad jį pavyks restauruoti", - sakė R.Mažuolis. 

"Ford T" buvo palyginti gana gerai išsilaikęs, tačiau jam atnaujinti reikėjo įdėti nemažai darbo, laiko ir pastangų. Pavyzdžiui, motoras buvo prišiukšlintas pelių, kai kurios automobilio dalys buvo perpjautos. "Kreipėmės į JAV esantį "Ford" automobilių klubą, tapome jo nariais. Ten gavę reikiamos informacijos ir žinių, pradėjome restauruoti. Visos detalės yra originalios. Trūkstamas siuntėmės iš JAV, kai kurių reikėdavo laukti net ir po pusmetį", - pasakojo kaunietis.

Jis akcentavo, kad net visi varžtai, veržlės, kniedės yra originalūs.

Automobilio savininkas ir jam padedantis R.Mažuolis domėjosi, kaip šis fordas atsidūrė Lietuvoje. Vyrams pavyko sužinoti tik tiek, kad gamintojai šią mašiną 1927 m. gegužę iš JAV išplukdė į Italiją jo naujajam savininkui italų verslininkui. Tolimesni jos keliai - nežinomi.

Šio fordo kaina aukcione galėtų siekti 180-200 tūkst. JAV dolerių. "Pagal autentiškumą jam ekspertai, manau, skirtų 4,5 žvaigždučių iš 5 įvertinimą", - spėjo R.Mažuolis.

Žinovai kalbėjo, kad "Ford T" unikalus tuo, kad jis yra techniškai nesudėtingas, todėl jį įpirkti galėjo ne tik labai pasiturintieji. Dviejų vietų "Ford T" 1924 m. metais kainavo 265, o keturvietis - 295 JAV dolerius, kai kvalifikuoto darbuotojo metinės pajamos tuo metu JAV siekė apie 1300 JAV dolerių. 

Restauruoto automobilio pristatymą organizavusios asociacijos „Retromobile“ vadovas Ramūnas Kardelis teigė, jog tiek automobilio atradimo istorija, tiek jo viešas pristatymas visuomenei organizuojami pirmą kartą Lietuvos istorijoje ir tai gal būt paskatins visuomenės didesnį domėjimąsi senovine technika, mūsų tėvų bei senelių techniniu palikimu.

Anot jo, "aktyviai pamišusių" dėl istorinių automobilių žmonių šalyje priskaičiuojama apie 2 tūkst. Veikia septyni klubai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų