Protiniai dantys: šalinti ar palikti? (1 dalis)

  • Teksto dydis:

Protiniai dantys – tai tretieji krūminiai dantys, kurie išdygsta paskutiniai, jų turėtų būti keturi – po du abiejuose žandikauliuose. Tai dažniausiai raunami dantys – tyrimai rodo, jog apie 90 proc. žmonių susiduria su protinių dantų keliamais nemalonumais ir dažniausiai jie pasibaigia dantų šalinimu. Tačiau, verta pastebėti, jog protiniai dantys gali ir neišaugti – apie 2 proc. žmonių gimsta be protinių dantų užuomazgų.

Retinuoti protiniai dantys

Retinuoti (įstrigę arba nedaigūs) dantys – tai visiškai susiformavę, bet dėl tam tikrų priežasčių neišdygę dantys. Galima išskirti du retencijos laipsnius – pilna arba dalinė retencija.

* Pilna retencija – kai protinis dantis yra visiškai padengtas kaulu ar gleivine. Tokiam dančiui išdygti nėra jokių galimybių. Pilnai retinuotas protinis dantis dažnai pastebimas tik atsitiktinai atlikus rentgeno nuotrauką. Nors toks dantis gali atrodyti kaip nekeliantis problemų, aplink jį gali formuotis cistos, kurioms didėjant ardomas aplinkinis kaulas, pažeidžiami gretimi dantys ir nervai. Cistai supūliavus, gali išsivystyti rimti uždegimai.

* Dalinė retencija – kai protinis dantis yra nepilnai išdygęs. Tokie protiniai dantys sukelia daugiausia komplikacijų. Aplink juos esančiose dantenų kišenėse gali kauptis bakterinės apnašos, susidaro palankios sąlygos vystytis dantų ėduoniui, dantenų ir periodonto ligoms. Tokie pažeidimai gali paveikti ne tik retinuotus, bet ir gretimus dantis.

Kodėl protiniai dantys dažniausiai sukelia įvairius nemalonumus?

Protiniai dantys auga vėlyvoje paauglystėje, kai jau visi kiti 28 dantys yra išdygę, todėl žandikaulyje neužtenka vietos dar papildomiems dantims ir jie išauga netinkamai. Dėl vietos trūkumo protiniai dantys pradeda augti ne ten, kur turėtų, remiasi į greta esančius dantis ir negali išaugti pilnai. Priežastis, kodėl išaugę protiniai dantys gali kelti nemalonumų, yra ta, jog jie yra tolimiausi dantys ir juos sunkiau pasiekti dantų šepetuku ar dantų siūlu. Taip pat žmonės dažnai pamiršta kruopščiai juos išsivalyti.

Ignas Antanavičus

Dažniausiai protinių dantų sukeliamos problemos

Burnos chirurgijos procedūras atliekantis Kauno odontologijos klinikos „Denticija“ gydytojas odontologas Ignas Antanavičius teigia, jog esant protinių dantų retencijai yra rekomenduojama juos šalinti. Nepašalinus gresia tokios problemos kaip:

* Ėduonis. Kadangi protiniai dantys yra tolimiausi dantys, juos sunkiau pasiekti valantis dantų šepetėliu ar dantų siūlu. Tai lemia apnašų ir nešvarumų kaupimąsi ir gesti gali pradėti ne tik protiniai dantys, bet ir šalia esantys krūminiai.

* Dantų migracija. Kadangi protiniai dantys pradeda augti, kai kiti dantys jau yra išaugę, augdami jie pradeda stumti šalia esančius krūminius dantis, gali pradėti kisti sąkandis.

* Aplinkui esančių minkštųjų audinių pažeidimas. Nepilnai išdygus protiniam dančiui, aplink jį susiformuoja gleivinės kišenė, dengianti likusią danties dalį. Po ja gali kauptis maisto likučiai, bakterijos, tikėtinas pūlingas audinių pažeidimas, kuris negydomas gali išplisti į burnos dugną arba gerklę.

* Skruosto gleivinės traumos. Netaisyklingai, kreivai išdygę protiniai dantys traumuoja skruosto gleivinę. Nuo to gali atsirasti žaizdos ir opos, žmogus kramtydamas jaučia diskomfortą.

* Aplinkinio kaulo ir gretimų dantų šaknų tirpimas. Pasitaiko atvejų, kai netaisyklingai išaugęs protinis dantis remiasi į gretimo danties šaknį, pažeidžia sveikus gretimus dantis ir kaulą. Nesiimant jokių priemonių, tenka šalinti ir šalia esančius dantis.

Šalinti ar gydyti?

Norite sužinoti, koks būtų teisingas sprendimas su protiniais dantimis? Daugiau apie protinių dantų šalinimą ir kada jis rekomenduojamas, skaitykite antroje straipsnio dalyje.

Turite klausimų? Norite pasikonsultuoti?

Visada jūsų laukiame Kauno odontologijos klinikoje „Denticija“, kurioje dirba visų odontologijos sričių ekspertai. Kreipkitės į mus www.kaunodenticija.lt arba tel. nr. +370 37 220202.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O man visai naudingas straipsnis buvo paskaityti kodėl reiktų traukt tuos protinius, niekur nemačiau, kad rašytų, kad tik pas juos eit, kas uždraus kitur?

Anonimas

Anonimas portretas
18-35 € Konsultacija 404 € Plokštelė iki 10 dantų 454 € Pilna plokštelė 563 € Metalo keramikos vainikėlis ant implanto 796 € Cirkonio keramikos vainikėlis ant implanto 3498 € Hibridinis dantų protezas ant 4 implantų (lietas karkasas, akrilinė apdaila) 6488 € Hibridinis dantų protezas ant 4 implantų (frezuotas karkasas, keramikos vainikėliai) 3935 € Hibridinis dantų protezas ant 6 implantų (lietas karkasas, akrilinė apdaila) 7135 € Hibridinis dantų protezas ant 6 implantų (frezuotas karkasas, keramikos vainikėliai

jiems viska tik salinti))

jiems viska tik salinti)) portretas
jei protiniai dantys geri nereikia salinti,protezuojant galima karunele uzdeti,vietoj implantu
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių