Salmoneliozės protrūkis vaikų darželyje: kaip užsikrėtė mažieji – kol kas neaišku

Šį rudenį salmonelioze susirgo septyni kauniečiai, tarp jų – penki mažamečiai, lankantys vaikų darželius.

Nacionalinio visuomenės centro (NVSC) Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Kristina Rudžinskaitė "Kauno dieną" informavo, kad rugsėjį Kauno mieste nustatyti du salmoneliozės atvejai, spalį – jau penki.

Rugsėjį ši infekcinė liga nustatyta trejų ir penkerių metų mažiesiems kauniečiams, lankantiems skirtingus darželius. Spalį salmoneliozės diagnozė pasiekė tris mažamečius ir du pensinio amžiaus žmones. Du iš minėtų vaikų, kaip nurodė NVSC, lanko tą patį darželį ir tą pačią grupę.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba, kalbėdama apie protrūkį, pateikia šiek tiek kitokius susirgusiųjų skaičius. Tarnybos Kauno departamento patarėjas Petras Tarvydas "Kauno dienai" teigė, kad spalį buvo tirtas vienas pranešimas apie Kauno lopšelyje-darželyje "Kregždutė" įtariamą apsinuodijimo maistu protrūkį.

"Pagal iš tėvų gautą informaciją sunegalavo trys šį darželį lankę vaikai. NVSC vėliau patvirtino, kad visi trys ūmios žarnyno infekcijos atvejai šiame darželyje yra epidemiologiškai susiję, o vienam iš susirgusių vaikų nustatytas salmoneliozės sukėlėjas", – teigė P.Tarvydas.

Pagal iš tėvų gautą informaciją sunegalavo trys šį darželį lankę vaikai.

Tarnybos atstovai patikslino, kad maistu ir per aplinką plintančios infekcinės ligos protrūkiais vadinami atvejai, kai ta pačia liga suserga du ar daugiau asmenų ir  atvejai susiję su tuo pačiu infekcijos šaltiniu.

"Teisės aktai numato, kad pagal kompetenciją protrūkių tyrimus koordinuoja ir vykdo asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros įstaigų specialistai, pagal kompetenciją dalyvaujant kitoms institucijoms", – komentavo P.Tarvydas

VMVT Kauno departamento specialistai, gavę informacijos apie įtariamą protrūkį, spalio 7 d. "Kregždutėje" atliko neplaninį maisto tvarkymo skyriaus patikrinimą.

"Tikrinimo metu maisto tvarkymo skyriuje grubių teisės aktų pažeidimų nenustatyta. Tikrinimo metu atrinkti mėginiai nuo paviršių, darbuotojų aprangos ir rankų, kiaušinių, naudotų 2020 m. rugsėjo 29–spalio 1 d. gaminant patiekalus, bei geriamojo vandens iš virtuvės čiaupo mėginiai mikrobiologiniams tyrimams. Mėginius ištyrus Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje, nei aplinkos, darbuotojų ar maisto produktų mėginiuose salmonelių neaptikta, geriamasis vanduo atitiko Lietuvos higienos normos reikalavimus", – teigė inspektorius.

Šios VMVT Kauno departamento atlikto patikrinimo ir laboratorinių mėginių tyrimų išvados pateiktos NVSC Kauno departamentui. "Kol kas informacijos apie galutines tyrimo išvadas VMVT nėra gavusi", – sakė P.Tarvydas.

Darželio vadovė Genovaitė Gradauskienė "Kauno dienai" taip pat teigė dar neturinti tyrimo išvadų. Pasitikslinome, ar salmonelioze sirgę vaikai jau pasveikę.

"Dėl salmoneliozės pirmiausia neturime išvadų. Tyrimas yra tęsiamas. Be to, aš turiu nedarbingumo pažymėjimą. Kada tyrimas bus pabaigtas, tada galėsime kažką ir atsakyti", – komentavo darželio atstovė, kurią suradome paskambinę darželio vietiniu telefonu.

Vaikams viskas gerai? "Turiu pasiklausti viršininkų pirmiausia dėl to pokalbio. Kada tyrimas bus užbaigtas, tada pasikalbėsime", – sakė direktorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Šiame straipsnyje skelbiama INFORMACIJA YRA NETIKSLI. DARŽELYJE "KREGŽDUTĖ" VIENOJE GRUPĖJE BUVO NUSTATYTI ––– NET 3 VNT. ––SALMONELIOZĖS ATVEJAI — "Pagal iš tėvų gautą informaciją sunegalavo trys šį darželį lankę vaikai. NVSC vėliau patvirtino, kad visi trys ūmios žarnyno infekcijos atvejai šiame darželyje yra epidemiologiškai susiję, o vienam iš susirgusių vaikų nustatytas salmoneliozės sukėlėjas", – teigė P.Tarvydas."

As

As portretas
Kad patvirtinti buvo 3 vaikai vienoja grupeja mes lankom ta grupe

Oi, čia tai geras :) :) :)

Oi, čia tai geras :) :) :)  portretas
Citata iš str. "Be to, aš turiu nedarbingumo pažymėjimą. Kada tyrimas bus pabaigtas, tada galėsime kažką ir atsakyti", – komentavo darželio atstovė, kurią suradome paskambinę darželio vietiniu telefonu." Tai kokios sankcijos direktorei už tai, kad su nedarbingumu būna darbe???? Kiek žinau, negalima eiti į darbą turint nedarbingumo pažymėjimą. O dėl "protrūkio", tai vienas salmoneliozes atvejis jau protrūkis????? Ir kokios baisios nuotraukos prie straipsnio... gal koks santechnikas str kūrė?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių