Sausio 13-oji paminėta ant Veršvų piliakalnio

Etninio paveldo bendruomenė „Kauno Veršva“ Vilijampolėje, ant Veršvų piliakalnio, surengė sausio 13-osios minėjimą. 37 metrų  aukštyje, degant  aukurui, pagerbti tie, kurių dėka jau 29 metai esame savo šalies šeimininkais.

Poetės Teresės Varnagirienės eiles Lietuvai pagerbti deklamavo Etninio paveldo bendruomenės „Kauno Veršva“ pirmininkė, šio renginio organizatorė Stasė Mickutė. 

Mintimis dalijosi už nepriklausomybę kovojęs savanoris   Antanas Guoga, kuris pačiu sunkiausiu perversmo Lietuvoje metu saugojo Aukščiausiąją Tarybą ir už tai yra gavęs valstybinį  sausio 13 - osios apdovanojimą.

Kaunietis yra dirbęs Lampėdžių paplūdimio gelbėjimo stoties viršininku. Dabar jis yra žinomas plaukikas,  įveikęs 95 plaukimo maratonus. Vyras yra plaukęs Naujojoje Zelandijoje, Kanadoje, Ispanijoje, rugpjūčio mėnesį planuoja vykti į Korėją. Jo tikslas nuplaukti 100 - ąjį maratoną,

Patys atkakliausi  kauniečiai, nepabijoję žiemiško oro drėgmės ir lietaus,  atvyko į šventinį  Sausio 13 -osios minėjimą. Jie įdėmiai klausėsi istorinių įvykių dalyvio A. Guogos  pasakojimo apie potyrius, sunkumus ir baimes, slėgusius žmones, buvusius pastato viduje tuometinėje Aukščiausiojoje Taryboje. Tuo metu kai kuriems iš jų  nuo tvyrančios nežinomybės ir įtampos suprastėjo sveikata ir reikėjo kreiptis į medikus.

O ir patiems ten buvusiems medikams pasitaikė sveikatos sutrikimų. Iš pasakojimų sužinojome ir apie A. Guogos sunkiais momentais nepalaužiamą ištvermę, sugebėjimą  nepasiduoti „jedinstvininkų“ keliamam maištui.

Būdamas 71-erių plaukimo maratonininkas A. Guoga jaučiasi stebėtinai sveikas, žvalus ir ištvermingas.

Renginyje dalyvavo patys pilietiškiausi ir patriotiškiausi visuomenės atstovai. Etninio paveldo bendruomenės „Kauno Veršva“ valdybos narys Virginijus Spaičys su dukra atskubėjo nešinas valstybine vėliava ir šventiniais skanėstais. 

Iš Aleksoto atvyko Lietuvos moterų lygos Kauno skyriaus pirmininkė dr. Meilutė Asanavičienė, iš Šilainių – „Senojo Kauno“ draugijos pirmininkas, buvęs savanoris prie Aukščiausios Tarybos ir Kaune Rimvydas Žiliukas.

Iš Žaliakalnio atvykę Etninio paveldo bendruomenės  „Kauno Veršva“ narys Medardas Kadelskas su sūnumi Egidijumi rūpinosi piliakalnio aukuru.  Visi  draugiškai nusiteikę  su lampėdiškiu Algirdu Pupkevičiumi, Vida Juškiene ir Nijole Neverauskiene  minėjome  Sausio  13 -osios šventę.

Dvelkiant vėjeliui ir keičiantis  žiemiškoms darganoms su lietumi, nesušalome. Mat buvome vaišinami karšta kava ir sveikuoliška žolelių arbata, surinkta nuo piliakalnio. Netilo Sąjūdžio laikų dainos: „Oi neverk motušėle“, „Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos“, „Lopšinė gimtinei ir motinai“, „Mažam kambarėly“, „Ant kalno mūrai“.

                                                                                                     



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nikodemas

Nikodemas portretas
Pasaulis bando kovoti su oro tarša ir klimato šiltėjimu, o čia laužus tuščiai kūrena. Barbarai!

venta

venta portretas
Šaunūs žmonės! Tikri Lietuvos patriotai!

BAISU...

BAISU... portretas
Nu ir prisirinko zmoniu.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių