Pereiti į pagrindinį turinį

Savivaldybė leido perlaidoti žydų palaikus

2014-10-03 10:40
BNS inf.
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Kauno savivaldybės komisija penktadienį davė sutikimą perlaidoti prieš trejus metus VII forte rastus per holokaustą nužudytų žydų palaikus.

Komisija nusprendė remtis Lietuvos žydų bendruomenės pasiūlytu sprendimu ir palaidoti palaikus jų radimo vietoje. Tai planuojama padaryti spalio 24 dieną.

LŽB taip pat norėtų, kad būtų apribojamas automobilių stovėjimas ties įėjimu į VII fortą, atsirastų nuorodos į kapavietę.

„Aš siūlau tą nuomonę imti už pagrindą. Ne visi punktai galbūt priimtini savivaldybei – pavyzdžiui, kai kuriuos punktus, ypatingai ten, kur stovėti mašinoms, reikėtų iš naujo nagrinėti. Bet kaip už pagrindą mes tą raštą priimkime. Siūlyčiau priimti sprendimą, kad derinant su žydų religine bendruomene ir, jei yra galimybės, ieškoti galimybių anksčiau kiek įmanoma pagal žydų tradicijas, tuos, kurie yra surinkti kaulai, kad jie atgultų prie likusiųjų“, – sakė posėdžio pirmininkas Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Jonas Jučas.

Pasak VII forto vadovo Vladimiro Orlovo, kaulai forte rasti pačiame žemės paviršiuje, nes kapavietė buvusi atvira. Šiuo metu ant jos paviršiaus užpiltas tik keliolikos centimetrų grunto sluoksnis.

Iki planuojamo palaikų perlaidojimo kapavietės teritorijoje grunto lygis bus pakeltas vienu metru – šiuos darbus, pasak V.Orlovo, pavyks padaryti iki mėnesio vidurio.

Vykstant Antrajam pasauliniam karui naciai Lietuvoje, dažnai padedami vietos kolaborantų, išžudė 90 proc. iš maždaug 208 tūkst. Lietuvos žydų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų