Muzikiniame projekte dalyvaujančiai kaunietei padeda ir plaukimas

Kaip ir jūsiškėje, trylikametės Vytautės paroje tik dvidešimt keturios valandos – mokslams, vokalo pamokoms, plaukimo treniruotėms ir svajonėms, kam dar galėtų skirti neišnaudotą laiką.

Muzika jos kraujyje

Ištikimiausi muzikinių projektų žiūrovai, veikiausiai, jau įsidėmėjo Vytautę Gaižauskaitę. Trylikametė kaunietė scenoje dėmesį kausto ne tik savo įspūdingu ūgiu, stipriu, jos amžiui nebūdingu balsu, bet ir netradicinių kūrinių pasirinkimu. Ne veltui moksleivės lūpose suskambusi Fredžio Merkurio daina "Somebody To Love", kurią kovą į savo "Youtube" ir "Facebook" kanalus įkėlė "Got Talent Global", jau sulaukė beveik milijono peržiūrų.

Paklausta, kada ir kaip atėjo į muzikos pasaulį, paauglė akimirkai susimąstė – dainos jos gyvenime taip seniai, kad sunku ir beprisiminti pradžią.

"Turbūt penkerių. Tada pas Nijolę Švagždienę pradėjau lankyti pirmąsias vokalo pamokas", – tai, anot Vytautės, jai niekuomet nebuvo kančia ar tuščias laiko leidimas.

Prabėgę metai nieko nepakeitė – į Aleksandro Kačanausko muzikos mokyklą ir vokalo užsiėmimus, tiesa, jau pas kitą mokytoją, Milikonių progimnazijos aštuntokė skuba su didžiausiu entuziazmu, o su muzika nesiskiria nei tada, kai ant sumuštinio tepa sviestą, nei kai į kuprinę krauna knygas. Niūniuoja ji ir važiuodama autobusu, ir valydama dantis.

"Muzika man labai daug reiškia", – šviesiaplaukė mergina susisuko į šiltą šaliką.

Penktas projektas

Vytautei dabar kaip niekada svarbu saugoti savo balsą – muzikinio projekto "X Faktorius" dalyvės, įveikusios kėdžių iššūkį ir užnugaryje palikusios eilę konkurentų, jau kitą savaitę laukia tiesioginės transliacijos išbandymas.

Jei viskas klostysis sėkmingai, jų bus ir daugiau. Į redakciją dukrą atlydėjęs tėtis Vytautas Gaižauskas juokavo, kad vaikas, kuris bent kartą dalyvavo tiesioginėje transliacijoje, nustoja būti vaiku. Panašiai esą kalbėjo Jackas Londonas, tik jo frazėje paminėti vaikai dirba naktinėje pamainoje.

Tiesioginė transliacija – didelis išbandymas. Be abejonės ir jaudulys.

"Tiesioginė transliacija – didelis išbandymas. Be abejonės ir jaudulys", – V.Gaižauskas džiaugėsi, kad dukra pakankamai lengvai dorojasi su emocijomis.

Vidinė stiprybė? Ne paskutinėje vietoje ir ji, tačiau pirmuoju smuiku, anot mergaitės tėčio, groja patirtis.

"X Faktorius" – ne pirmasis muzikinis projektas, kuriame dalyvauja kaunietė. Lenkdama pirštus Vytautė jų suskaičiavo penkis. 2017-aisiais moksleivė debiutavo "Lietuvos talentuose" ir pasiekė pusfinalį. Netrukus po to jėgas išbandė "Ukrainos vaikų balse". 2018-aisiais Vytautė dalyvavo projekte "Du balsai – viena širdis", iš kart po to vėl stojo priešais "Lietuvos talentų" komisiją. 2019-uosius moksleivė palydi su "X Faktoriumi". Taip toli kaip šįsyk, Vytautei nebuvo pavykę nueiti. Ji – finale, geriausiųjų dvyliktuke.

Vytautė Gaižauskaitė

Užsikrėtusi visa šeima

Projektai – Gaižauskų šeimos kasdienybė, įtraukusi ne tik tėtį Vytautą ir mamą Editą – didžiausią jaunėlės sirgalę, bet ir seserį Justę.

"Tiksliau tai nuo jos viskas ir prasidėjo", – pasakojo V.Gaižauskas.

2015 metais užlipusi į "X Faktoriaus" sceną, mergina tąkart pateko į finalines kovas. Deja, pergalė išsprūdo iš jos rankų. 2018-aisiais drauge su Vytaute Justė dainavo muzikinėje pramoginėje programoje "Du balsai – viena širdis". Seserys ėjo toli, tačiau ne iki galo. Galbūt šįsyk šeimos pagrandukei pavyks užkopti ant nugalėtojos pakylos?

"Nežinau, kaip viskas klostytis toliau. Dabar tiesiog džiaugiuosi vieta, kurioje esu", – Sauliaus Prūsaičio vedamos paauglių grupės atstovė vylėsi, kad kitas savaitgalis jai nebus paskutinis ant didžiosios scenos.

Todėl dabar ji įtemptai dirba ir viena, ir padedama mokytojų. Šiuo metu vokalo pamokas aštuntokė lanko pas "Lietuvos balso" 2016 metų antros vietos laimėtoją Dainių Griesių. Mudviejų susitikimo dieną, Vytautė buvo besiruošianti kelionei į Vilnių, kur jos laukė gerai žinomas atlikėjas, vienas "X Faktoriaus" dalyvių vokalo mokytojų Povilas Meškėla.

"Naujos pažintys ir naujos patirtys, o ir už vokalo pamoką nereikės mokėti", – dirsčiodamas į laikrodį, V.Gaižauskas skaičiavo laiką, kurio paskutiniu metu vis pristinga kitai mergaitės aistrai – plaukimui.

Įkvėpė olimpietė

Bene labiausiai dėl praleistų treniruočių pyksta vienas iš dviejų sportininkės trenerių Ramojus Anicetas Kalytis. Ne vieną talentą išugdęs, olimpine žvaigžde pagerbtas kaunietis įsitikinęs, kad puikiais plaukikės duomenis apdovanota paauglė turėtų susikoncentruoti į vieną veiklą, o treniruotes "Vilijos" baseine lankyti bent jau penkis kartus savaitėje. Tuo metu dabar baseino bičiuliai Vytautės veidą dažniau mato televizoriaus ekrane ar internetiniuose portaluose nei vandenyje.

"Kaip Vytautė atsidūrė baseine? Čia dar viena istorija", – į pergalingus 2012-uosius persikėlė merginos tėtis.

Tiesa, pergalingi jie buvo plaukikei Rūtai Meilutytei, Londone vykusiose olimpinėse žaidynėse pasipuošusiai aukso medaliu. Vytautei 2012-ieji buvo lemtingi. Rugsėjo 1-ąją mokykloje sutikusi olimpietę, kuri atvyko pasveikinti progimnazijos bendruomenę su naujais mokslo metais, pirmokė tėvams pareiškė norinti lankyti plaukimo treniruotes. Kartą įmerkusi kojas į vandenį, smarkuolė iš jo neišlipo.

"Vytautė plaukia gerai, tačiau už ją yra greitesnių mergaičių", – dukros pasiekimais džiaugėsi tėtis. Antai, šių metų pradžioje moksleivė varžėsi atviro Lietuvos moterų plaukimo čempionato B finale, čempionate ją lenkė vienuolika Lietuvos plaukikių ir keturios viešnios iš Lenkijos. Kelios jų – Europos čempionatų medalininkės ir dalyvės.

Vytautės arkliukas – plaukimas krūtine, vadinamasis brasas. 100 m nuotolį trumpame 25 m baseine ji įveikia maždaug per 1 min. ir 19 sek. Minėtą distanciją plaukdama 50 m baseine sugaišta 3 sek. ilgiau.

Įžvelgia daug panašumų

Vytautė juokavo, kad baseinas ir scena turi nemažai panašumų. Prieš startą sportininkai privalo apšilti raumenis, atlikėjai prieš lipdami į sceną – balso stygas.

"Jaudinuosi ir tada, kai ruošiuosi šokti į vandenį, ir tada, kai einu dainuoti. Pirmuoju atveju bijau, kad imsiu plaukti ne taip ar neišgirsiu starto, antruoju – kad sumaišysiu žodžius, per vėlai įstosiu ar šiaip kokią nesąmonę padarysiu", – kalbėjo moksleivė.

Dainavimui padeda tai, kad yra plaukikė.

Paklausta kaip pavyksta suderinti dvi visai skirtingas veiklas, Vytautė tikino, kad tai nėra sunku. Artistiškumas, kurį atsineša iš scenos, baseine nekliudo, tuo metu fizinis pasirengimas jai padeda atlikti kūrinius, kurių kiti nepajėgūs imtis.

"Dainavimui padeda tai, kad yra plaukikė. Reikia iš arčiau susidurti su dainavimu, kad suvoktum, kaip atlikėjui padeda fizinis pasirengimas", – pagyrų negailėjęs V.Gaižauskas negalėjo atsakyti.

Nepaisant sėkmės vandenyje ir trenerių pagyrų, didesnė Vytautės dalis lieka ten, kur krypsta žiūrovų akys ir ryškios apšvietėjų lempos. Žinoma, yra ir daugiau veiklų, kuriose jaunoji maksimalistė save norėtų išbandyti. Tarkim, jodinėjimas, tačiau šiam užsiėmimui paprasčiausiai nelieka laiko.

"Dar prieš kelias dienas su Vytaute kalbėjome, kad galbūt reikėtų ko nors atsisakyti. "Lengva tau kalbėti", – atsakė ji man. Nors kartais ir pati sako, jei neplauktų, galėtų tą ir aną daryti. Taip ir gyvename. Bėgame, lekiame, o prieš kiekvieną rugsėjį drauge su mokytojais dėliojame grafikus", – apie jaunėlės kasdienybę, menančią ilgų nuotolių plaukimą, kalbėjo V.Gaižauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: "Muzikiniame projekte dalyvaujančiai kaunietei padeda ir plaukimas" - o gal labiau kojyčių praskėtimas?.. :s

Ilona Kovalevskaja-Maciulevič

Ilona Kovalevskaja-Maciulevič portretas
Sezoniniai sveikinimai visiems mano draugams, mano vardu Ilona Kovalevskaja-Maciulevič iš Vilniaus, Lietuva. Aš esu medicinos gydytojas pagal profesiją, 47 metai. Maloniai perskaitykite mano tikrąjį gyvenimo liudijimą, turiu tvirtą ketinimą, kad ši informacija padės kažkam, skaitančiam šį straipsnį dabar, atkurti sugrąžintą santuoką ir susigrąžinti prarastus meilės santykius per 2 dienas. Ilgus metus bendravęs su Sadiq Elyer, jis išsiskyrė su manimi. Aš padariau viską, kad jis vėl mane mylėtų, bet viskas, ką dariau, buvo veltui, aš labai norėjau jo sugrįžti dėl meilės, kurią aš jam turiu, Aš jo paklausiau su viskuo, ką turiu, pažadėjau, bet jis atsisakė. Aš paaiškinau savo problemą savo kolegai darbe ir ji pasiūlė verčiau susisiekti su meilės rašytoju, kuris galėtų padėti man tai išsiaiškinti, bet aš esu tas žmogus, kuris niekada nemanė, kad meilės rašybos dalis egzistuoja ar veikia, aš neturėjau pasirinkimo bet norėdamas išbandyti, nusiųstu elektroninio pašto kanalą „Spellcaster“ ir j

Šaunuolė.

Šaunuolė. portretas
Va kokia vykusi ir graži mergyčka..Sėkmės tau.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių