Pereiti į pagrindinį turinį

Seniausias Kauno vyras vedė 102-ejų metų

2013-07-29 08:00

100 metų – ne kliūtis džiaugtis gyvenimu. Seniausiai Kauno moteriai – jau 111 metų, tačiau Monika Savickienė tebemėgsta skaityti. Seniausias Kauno vyras Stasys Grigas, atšventęs šimtmetį, dar spėjo pabūti jaunavedžiu.

Laukia 120 metų jubiliejaus

Kaip reikėtų gyventi, norint sulaukti 100 metų? Išgirdęs tokį klausimą, Kaune gyvenantis seniausias Lietuvos vyras – 108-erių Stasys Grigas akivaizdžiai nusivylė. "Ką čia 100 metų! Reikia gyventi ilgiau", – patarė ilgaamžis, gimęs 1905 m. vasario 7 d.

Tokį požiūrį puikiai iliustruoja ir faktai iš jo gyvenimo. S.Grigas antrą kartą vedė būdamas 102-ejų. Tiesa, jau spėjo palaidoti ir antrąją sutuoktinę. Abu sūnūs ir pirmoji žmona mirė dar prieš kelis dešimtmečius.

S.Grigo planuose – 120 metų jubiliejus. "Reikėtų sulaukti. Dar noriu pagyventi", – nusiteikęs vyras.

S.Grigu besirūpinantis Žilvinas Vagonis, penkerius metus senolio nuosavame name besinuomojantis kambarį, pasakojo, kad šimtamečio gydytojai nelanko.

"Jis vaikšto, mato, girdi, neserga jokiomis ligomis. Tiesa, prieš metus ėmė prasčiau girdėti. Galvojo, kad viskas, senatvė, ir ima blogėti klausa. Bet užteko ausis prapūsti ir klausa pagerėjo", – prisiminė Ž.Vagonis.

Turėjo savo verslą

Kokia jo ilgaamžiškumo paslaptis? "Sveikata yra dovana. Gal ją gavau iš tėvų? Gyvenau beveik taip, kaip visi, tik kad man visada labai sekėsi", – kalbėjo S.Grigas.

"Jo tėvai irgi buvo ilgaamžiai. Be to, negėrė, nerūkė", – įsiterpė Ž.Vagonis.

"Kaip negėriau? Negėrus neįdomu gyventi. Bent lašo reikia. Vien tik pinigus kalti – negerai", – paprieštaravo senolis.

S.Grigas pasakojo gimęs Ukmergės rajone. Čia ir užaugo, o suaugęs pačioje Ukmergėje įkūrė karšyklą. "Norėjau būti turtingesnis", – neslėpė vyras. "Klientų turėjo tiek, kad jie rikiuodavosi ir naktimis", – pridūrė Ž.Vagonis.

Kam jaunystėje leisdavo pinigus? Daugiausia – buičiai gerinti, bet "taupomoji kasa būdavo pas žmoną".

"Jis yra pasakojęs, kad pirmasis kaime nusipirko motociklą, po to – automobilį", – pastebėjo Ž.Vagonis.

Užsuka ir į daržą

Kaip sekasi sutarti abiem vyrams? "Dėl visko sutariam. Neatsimenu, kad kada būtume pykęsi. Kalbant apie maistą, Stasys neišrankus. Stengiuosi, kad lėkštėje būtų ir daržovių. Suvalgo viską", – pasakojo Ž.Vagonis.

Jei pačiame jėgų žydėjime laisvalaikio S.Grigas beveik neturėjo, dabar dienas jis leidžia klausydamasis muzikos, žiūrėdamas "Žinių" laidas.

Tiesa, vaikščiodamas lauke negali praeiti pro bent vieną sklype išdygusią piktžolę. "Nupešu pamatęs", – sakė vyras.

S.Grigo rytas prasideda apie 5–7 val. Pabudęs jis eina tikrinti, gal jau atsikėlęs ir Ž.Vagonis, ir laukia pusryčių. Vėliau jo laukia pietūs ir pietų miegas. Senolis ilgai vakaroti nemėgsta, miegoti eina apie 9 val. vakaro.

Pati atėjo atsiimti paso

Vasario 8 d. savo 111-ąjį gimtadienį atšventusi Monika Savickienė yra vyriausia Kaune gyvenanti moteris. Nors jos sveikata šiek tiek prastesnė nei S.Grigo, bet į Migracijos skyrių atsiimti asmens dokumento atėjo pati, lydima vienintelio savo sūnaus Petro.

Anot jo, mama ir girdi, ir mato. Su akiniais dar ir skaito,  tačiau nepažįstamų žmonių kompanija ją labai trikdo.

"Visa mamos giminė yra ilgaamžė. Bet, manau, kad mama gyvena taip ilgai ir todėl, nes yra užgrūdinta gyvenimo", – pasakojo Petras Savickas. Moteris atlaikė ne tik tremties išbandymą, nelaimių jai netrūko ir sugrįžus į Lietuvą.

"Du kartus ją beveik laidojome. Prieš 35-erius metus ji per avariją žemyn galva nukrito nuo vežimo. Jau galvojome, kad neatsigaus. Prieš penkerius metus dėl erkinio encefalito tris paras nieko aplink neatpažino. Galvojome, kad jau bus nekas. Bet abu kartus atsigavo, o atminties jai galima tik pavydėti", – džiaugėsi sūnus.

Šypsosi, bet daro savo

M.Savickienė išsiskiria tuo, kad turi tik vieną atžalą – tais laikais šeimos paprastai būdavo gausios. P.Savickas pasakojo, kad mama jo susilaukė jau būdama brandžiame amžiuje.

"Kai man buvo penkeri, visa šeima buvo ištremta. Sibire praleidome aštuonerius metus. Ten tėtis ir mirė. Vis dėlto ir grįžus į Lietuvą, mamai teko sunkiai dirbti. Tikriausiai nė neįsivaizduojate, ką reiškia plušti fermose. Mama – labai maža ir smulkutė, bet jėgos turi daug", – pasakojo P.Savickas.

Mamą sūnus apibūdino kaip labai darbščią, kantrią ir užsispyrusią. "Šypsosi, bet daro savo", – juokėsi kaunietis.

Atmintimi nesiskundžia

M.Savickienę amžiumi vejasi ir Kaune gyvenanti Ona Bacevičienė. Jai sausio 1 d. sukako 109-eri. Moteris atmintimi nesiskundžia, tačiau akys skiria tik šviesą nuo tamsos, o kojos nebelaiko.

Tad dienas ilgaamžė leidžia gulinėdama ar sėdėdama ir klausydama muzikos, religinių laidų, bendraudama su giminaičiais.

Ona vardijo, kad gyvenime yra dirbusi skalbėja, tabako fabriko darbuotoja. Vėliau su vyru supirkdavo pieną ir veždavo jį priduoti.

Gal ilgaamžiškumas jos giminės genuose? "Jos mama mirė jauna, apie 40 metų. Mano mamai tada buvo vos penkeri", – pasakojo Onos sūnus Antanas Bacevičius. Iš viso ši ilgaamžė užaugino du sūnus ir dukrą.

Kaip apibūdintų mamą? "Labai gera. O kaip kitaip galėčiau apie ją atsiliepti, jei ji manęs jauno iš panų grįžtančio laukdavo iki 2 val. nakties, o sulaukusi kepdavo bulvinius blynus?" – prisiminė A.Bacevičius.

Yra dar vyresnių

Žiniasklaidoje kaip seniausi pasaulio gyventojai minimi 115, 116 metų vyrai ir moterys.

Gyventojų registro duomenimis, seniausiai Lietuvos moteriai birželio viduryje sukako 121 metai. Ji – iš Šalčininkų rajono.

"Sodros" Šalčininkų skyriuje žurnalistams teigė, kad apie tokio amžiaus sulaukusią moterį nėra girdėję. Atstovai spėjo, kad tai gali būti klaida.

"Visi šie asmenys turi galiojančius dokumentus, tačiau gali būti, kad kai kurie yra išvykę iš Lietuvos Respublikos, bet nedeklaravę išvykimo ir mirę užsienyje, todėl ši informacija gali būti netiksli", – perspėjo Gyventojų registro tarnybos direktorė Marija Norkevičienė.

Antra pagal ilgaamžiškumą mūsų šalies moteris (112 metų), anot registro tarnybos, gyvena Utenos rajone, tad M.Savickienė iš Kauno galėtų būti mažiausiai trečia pagal amžių šalyje.
Sodros" duomenimis, dar du vieni seniausių gyventojų Kaune yra gimę 1908 m. ir trys 1909 m.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų