Pereiti į pagrindinį turinį

Sunkiai sergantis V.Muntianas teisme vėl nepasirodė (papildyta)

Sunkiai sergantis V.Muntianas teisme vėl nepasirodė (papildyta)
Sunkiai sergantis V.Muntianas teisme vėl nepasirodė (papildyta) / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Antradienį Kauno apygardos teismas ir vėl nesulaukė piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimu kaltinamo Viktoro Muntiano. Buvęs Seimo pirmininkas teismo posėdžiuose negali pasirodyti dėl sunkios sveikatos būklės.

Teismo raštinę pasiekė Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos medikų pažyma, kurioje teigiama, kad V.Muntiano sveikatos būklė yra sunki ir jis teismo posėdžiuose dalyvauti negali. Dėl tos pačios priežasties V.Muntianas nepasirodė ir pirmajame posėdyje kuris vyko rugsėjo 2 d. Tada teisėjų kolegijai buvo pateikta medikų pažyma, kad kaltinamasis į posėdį negalėjo atvykti dėl jam atliekamos chemoterapijos procedūros.

Kaltinamai šioje byloje taip pat pateikti buvusiam Kauno apskrities viršininko pavaduotojui Virginijui Vizbarui, buvusiam Kauno miesto vicemerui Antanui Adlofui Balučiui, Kauno verslininkėms Laimai Baranauskienei ir Birutei Jablonskienei.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų skyriaus prokuroro Aido Mažeikos teigimu, bylos nagrinėjimą bus galima pradėti tik tada, kai posėdyje pasirodys V.Muntianas. Tam pritarė ir visų kaltinamųjų advokatai.  

Buvusio Seimo pirmininko gynėjas Juozas Gaudutis sakė, kad V.Muntiano sveikata pastaruoju metu labai pablogėjo, todėl rekomendavo teismui bylą išskaidyti ir su jo ginamuoju susijusius epizodus nagrinėti atskirai. J.Gaudutis vadovaujasi medikų rekomendacijomis į teismo posėdžius V.Muntiano nekviesti kol nesibaigs gydymo procesas. O jo trukmė yra neprognozuojama.

Dėl bylos išskaidymo teismo kolegija žadėjo apsispręsti kito posėdžio metu. Iki to laiko tikimasi iš medikų gauti dar vieną pažymą, kurioje turėtų būti dar labiau detalizuota kaltinamojo sveikatos būklė ir planuojama gydymo proceso pabaiga.

Kitas teismo posėdis numatytas spalio 6 d., bet dėl šios datos teismo posėdžių salėje kilo sumaištis. Keli advokatai pareiškė, kad tądien posėdyje dalyvauti negalės, nes turės ginti klientus kituose teismuose.

„Gynėjai, perskaitykite bylą prieš gindami kaltinamuosius. Spalio 6 d. bylos nagrinėjimas buvo numatytas iš anksto. Jei neatvyksite, aš jus bausiu“, - advokatams pagrasino teisėjų kolegijos pirmininkas Valdas Vitunskas.

„Sumokėsime, bet dalyvauti negalėsime“, - karščiavosi gynėjai.

„Kam reikia šaukti? Teisėjas pasakė ir viskas“, - ginčą bandė malšinti teisėjų kolegijos narys Gytis Večerskas.

Iš viso šią baudžiamąją bylą sudaro trys epizodai, kuriuos sieja V.Vizbaro nusikalstama veikla. V.Muntianas minimas tik viename iš šių epizodų.

Tuo metu V.Vizbaras kaltinamas kyšio priėmimu ir didelės vertės kyšio priėmimu, verslininkės - didelės vertės kyšio davimu ir dokumentų klastojimu, A.A.Balutis - pagalba duodant kyšį.

Pareigūnų duomenimis, V.Muntianas įtariamas 2007 m. birželį-gruodį organizavęs valstybės tarnautojo - Kauno apskrities viršininko pavaduotojo V.Vizbaro - piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, siekiant asmeninės naudos dėl jam faktiškai priklausančio sklypo.

Be to, būdamas Seimo pirmininku V.Muntianas esą organizavo neteisėtą blokų įkasimą faktiškai jo valdomame sklype, taip siekiant imituoti neva senus pamatus, kad vėliau galėtų toje vietoje pradėti statybas.

V.Muntianas visą laiką neigė kaltę. Tačiau esą nenorėdamas kompromituoti Seimo ir Pilietinės demokratijos partijos, kuriai tuomet vadovavo, politikas 2008 m. pavasarį atsistatydino iš parlamento pirmininko ir partijos lyderio pareigų.

V.Vizbaras kaltinamas priėmęs didelės vertės, 100 tūkst. litų, kyšį už neteisėtą veikimą, o L.Baranauskienė, B.Jablonskienė ir A.A.Balutis - papirkę V.Vizbarą. A.A.Balutis, pasak prokuroro, vienintelis iš visų kaltinamųjų kaltę pripažįsta.

V.Vizbarui gresia laisvės atėmimas iki 8 metų, jam skirta kardomoji priemonė pasižadėjimas neišvykti ir 50 tūkst. litų užstatas. Likusiems kaltinamiesiems gresia nelaisvė iki 4 metų, jiems skirti pasižadėjimai neišvykti.

Teismui perduotą baudžiamąją bylą sudaro 21 tomas dokumentų. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų