Pereiti į pagrindinį turinį

Per šventes mieste – dar daugiau pareigūnų: būkite sąmoningi, elkitės atsakingai!

2020-12-24 11:00

Gražiausias metų šventes šiemet sutiksime kitaip, tačiau svarbiausia, kad jos būtų saugios. Ir kalbama ne tik apie grėsmę užsikrėsti COVID-19.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Be masinių vakarėlių

Kalėdos, Naujieji metai, su jais susijusios tradicijos, viltys ir nusivylimai gali išprovokuoti įvairių nelaimių, kai prireikia ir ugniagesių, ir policijos pareigūnų, ir medikų pagalbos. Pastaroji koronaviruso fone gali būti sunkiau prieinama dėl sveikatos sistemos perkaitimo.

Šiais metais švęsime be masinių renginių ir vakarėlių, tačiau sunkoka tikėtis, kad artimiausios kelios savaitės praeis ir be fejerverkų, petardų. Jos gali tapti ne tik džiugiu švenčių akcentu, bet ir traumų ar net tragiškų mirčių priežastimi, jau nekalbant apie žalą turtui.

Pareigūnai, linkėdami saugių ir jaukių švenčių, per jas ragina gyventojus būti sąmoningus. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Dega konteineriai

Kauno ugniagesių atstovė Džiuginta Vaitkevičienė, remdamasi ilgamete patirtimi, pasakojo, kad nelaimių pasipila dar prieš Kalėdas, kai nebeištveriama ir neretai nesėkmingai išbandomos šventėms įsigytos pirotechnikos priemonės. Padariniai – skaudūs: sužalotos akys, nutraukti pirštai, apdegę delnai ir pan.

Metai iš metų skubėdami gesinti pleškančių atliekų konteinerių ugniagesiai gyventojams pataria automobilius bent per šventes statyti atokiau nuo jų, nes šis laikotarpis paprastai išsiskiria atliekų konteinerių gaisrų gausa.

Vienos šių nelaimės – tyčinės, kitos kyla per neatsargumą, pavyzdžiui, išmetus dar įkaitusią pirotechnikos gaminio po sprogimo likusią pakuotę.

Rekomenduojama konteinerius atitraukti nuo pastatų, nes iš jų besiraitantys liepsnų liežuviai gali pridaryti nemažai žalos netoliese esantiems automobiliams ar pastatams. Prieš šventes patariama apžiūrėti savo balkonus ir iš jų išsinešti degius daiktus, kad į balkoną įskriejusi fejerverko žiežirba pridarytų kuo mažiau žalos.

Miesto viešosios erdvės ir toliau akylai bus stebimos vaizdo stebėjimo kameromis.

Sustiprintos pajėgos

Šventinis laikotarpis pastaruosius kelerius metus buvo palyginti ramus kalbant apie viešosios tvarkos užtikrinimą, tačiau visame mieste, ypač didžiausioms žmonių traukos vietoms, vis tiek būdavo skiriamas didesnis pareigūnų dėmesys, pavyzdžiui, naujametę naktį daug jų budėdavo Rotušės aikštėje.

Kaip bus šiemet, žinant, kad daug pareigūnų pajėgų prireiks prie išvykimo kelių iš miesto gyventojų mobilumo ribojimui kontroliuoti?

Kauno policijos atstovė Odeta Vaitkevičienė teigė, kad šiemet sustiprintos policijos pareigūnų pajėgos intensyviai dirba jau nuo gruodžio 16 d. Ne išimtis bus ir visas šventinis laikotarpis.

Praėjusią savaitę pajėgos sustiprintos dėl sugriežtinto karantino siekiant suvaldyti COVID-19 pandemiją. "Natūralu, kad dėl galiojančių reikalavimų tikimasi, jog šventinis periodas viešose vietose bus kur kas ramesnis, nei įprastai. Bet kokiu atveju pareigūnų pajėgas tam skirti numatyta, miesto viešosios erdvės ir toliau akylai bus stebimos vaizdo stebėjimo kameromis", – kalbėjo O.Vaitkevičienė.

Nepataria būriuotis

Anot jos, gyventojai turėtų jaustis saugiai, nes policijos pajėgos yra paskirstomos taip, kad "būtų pasirengusios reaguoti į kiekvieną iškvietimą bet kuriuo metu, padėti kiekvienam žmogui, kuriam reikia mūsų pagalbos, nepaisant to, kad reikalingi papildomi pajėgumai užtikrinti dėl karantino įvestus ribojimus".

"Didelis dėmesys skiriamas ne tik prižiūrėti, kad būtų laikomasi LR Vyriausybės priimtų nutarimų, bet ir užtikrinti žmonių saugumą, visuomenės rimtį, reaguoti į daromas nusikalstamas veikas ar teisės pažeidimus", – dėstė policijos atstovė.

Tradiciniams medikų patarimams prieš šventes, galiojantiems ir šiais metais, pritaria ir policijos pareigūnai bei ugniagesiai gelbėtojai: nepersivalgyti, ypač nepadauginti alkoholio, kuris neretai tampa ne tik traumų priežastimi, bet ir turi įtakos įvairių konfliktų gausai.

"Pareigūnai, linkėdami saugių ir jaukių švenčių, ragina gyventojus per jas būti sąmoningus, elgtis atsakingai, laikytis karantino reikalavimų, saugoti savo ir artimųjų sveikatą, netrikdyti viešosios rimties, saugiai elgtis su pirotechnikos priemonėmis, o Naujųjų naktį – nesibūriuoti kiemuose", – akcentavo O.Vaitkevičienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų