Tibeto skvero Kaune Dalai Lamai geriau nerodyti

Jei Lietuvoje viešintis Dalai Lama panorėtų užsukti į Kauną, jam geriau būtų nerodyti Tibeto garbei pavadinto, bet mažai kam apie tai žinomo mažo skverelio. Ten nėra nė menkiausio ženklo apie laisvės siekiantį kraštą.

Jei Lietuvoje viešintis Dalai Lama panorėtų užsukti į Kauną, jam geriau būtų nerodyti Tibeto garbei pavadinto, bet mažai kam apie tai žinomo mažo skverelio. Ten nėra nė menkiausio ženklo apie laisvės siekiantį kraštą.

Tibeto vardu pavadintų skverų yra ir Kaune, ir Vilniuje. Šie vardai suteikti prieš trejus metus. Sostinėje Malūnų g. esančiame skvere vyko ne viena akcija, skirta Tibetui. Vakar Dalai Lama sostinės skvere atidengė Rimanto Sakalausko skulptūrą "Mandala" ir dalyvavo Užupio meno inkubatoriuje rengiamoje smėlio Mandalos sugriovimo ceremonijoje.

O Kaune net Tibeto kultūros tyrinėtojai nežino, kur galėtų rasti šios šalies vardu pavadintą skverą. "Apie tai nieko nežinau, matyt, Kaune mažiau entuziastų nei Vilniuje, kurie garsintų skverą", – svarstė tibetologas Algirdas Kugevičius.

Tibeto skveras yra Trakų ir Krėvos g. sankryžoje esančioje salelėje. Čia nėra nė menkiausios užuominos apie Tibetą.

Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo komisijos pirmininkas Gediminas Budnikas sakė, kad komisija ne tik suteikia vardus gatvėms, aikštėms, skverams, bet ir pasirūpina informacinėmis lentomis. "Dėl Tibeto skvero niekas neparodė iniciatyvos, todėl ten nieko nedaroma", – bandė aiškinti politikas.

Šiai komisijai 2010 m. vadovavęs Stasys Žirgulis prisimena, kad tuo metu netrūko diskusijų dėl Tibeto vardo suteikimo skverui, nes Kaunas giminiuojasi su Kinijos miestu Siamenu. "Kai kas sakė, kad gal geriau nereikia pyktis su kinais, kurių delegacijos lankėsi ir mūsų mieste", – pasakojo S.Žirgulis.

Jo nuomone, savivaldybė turėtų būti nuosekli ir neapsiriboti tik formaliu vardo suteikimu. "Būtina pastatyti bent mažą informacinę lentą ar kitą žymą, o ne palikti plyną laukelį, apie kurį niekas nežino", – įsitikinęs S.Žirgulis.

Tibetui skirti skverą siūlė Tibeto kultūros paramos ir labdaros fondas. Su jo vadovu, Kauno apskrities archyvo direktoriumi Gintaru Dručkumi susisiekti nepavyko, archyvo darbuotojai sakė, kad jis išvykęs į komandiruotę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Durnių kompanija

Durnių kompanija portretas
Čečėnijos aikštė, tibeto skveras....

www

www portretas
nevaidinkit /demokratus/ pries kito mastymo kitataucius nes jie irgi nori laisves tik ne tokios kokia pas mus...

Marijona

Marijona portretas
Skveras kaip skveras, nereikia daryti sensacijos. O Tibeto paramos fondo veikėjai galėtų padaryti talką ir kiek aptvarkyti. Arba pasamdyti bedarbius, jei patys dirbti nenoti...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių