Vaikų vasaros stovyklos – nuo mokyklos suolo iki cirko

Vaikų dienos stovyklose moksleiviai keliauja, sportuoja, kuria ir net mokosi cirko numerių. Tokias vasaros stovyklas dažnai organizuoja mokyklos.

Vaikų dienos stovyklose moksleiviai keliauja, sportuoja, kuria ir net mokosi cirko numerių. Tokias vasaros stovyklas dažnai organizuoja mokyklos.

Mokėsi neužsisklęsti

Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijoje praėjusią savaitę netilo šurmulys. Čia rinkosi ne tik laikantieji egzaminus, bet ir 5–8 klasių moksleiviai iš socialines pašalpas gaunančių šeimų. Gimnazijoje vyko jiems skirta dienos stovykla "Renkuosi teisingai". "Ši tema apima ir pokalbius apie sveiką gyvenimo būdą, ir žalingų įpročių prevenciją, ir net patriotizmą. Ką raginame rinktis? Natūralumą, sveiką gyvenimo būdą, žmones, su kuriais gera būti. Stovyklos metu keliaudami po Lietuvą, renkamės Lietuvą", – vardijo stovyklos vadovė ir gimnazijos psichologė Kamilė Antanaitytė.

11–14 metų vaikus stovyklai psichologė pasirinko pastebėjusi, kad tokio amžiaus paaugliams dažniausiai prireikia psichologo pagalbos. "Jiems sunku bendrauti, kalbėti. Šio amžiaus paaugliai labai jautrūs, reaguoja į kiekvieną jiems repliką. Jie dažnai varžo save, yra linkę užsisklęsti. Čia mes mokomės bendrauti, neužsisklęsti. Reikia nebijoti kalbėti apie tai, kaip aš jaučiuosi, nebijoti atskleisti savęs", – ragino K.Antanaitytė.

Žaisdami komandinius žaidimus, dalyvaudami bendroje kūrybinėje veikloje, žiūrėdami filmus ir juos aptardami stovyklos dalyviai per keletą dienų susigyveno vieni su kitais, šioje grupėje jiems tapo nesudėtinga bendrauti, kalbėti apie patiriamas emocijas, jausmus. "Tai, kas liūdna, bloga, esame linkę kaupti savyje, slėpti. Bet apie tai būtinai reikėtų išsipasakoti draugams ar tėvams, pasakyti – šiandien aš blogai jaučiausi", – užsiminė psichologė.

Tyrė pirštų atspaudus

Pokalbius grupėje keitė susitikimai su atvykstančiais lektoriais. Mums lankantis stovykloje vaikai susibūrė aplink Kauno rajono policijos komisariato (PK) Noreikiškių policijos nuovados nepilnamečių reikalų specialistę Ievą Čiuprinskaitę. Po kelių žaidimų buvo atvertas nuo pat pradžių žvilgsnius traukęs lagaminas. "Tai yra kriminalisto lagaminėlis. Jame – priemonės, kuriomis naudodamiesi ištiriame įvykio vietą", – pasakojo policijos atstovė. Susipažinta su lagaminėlio turiniu, ištyrinėti visų stovyklos dalyvių pirštų atspaudai, žiūrėtas narkotinių ir psichotropinių medžiagų prevencijai skirtas filmas.

Psichologė džiaugėsi, kad vaikai į stovyklą rinkosi labai noriai – kai kurie prie gimnazijos durų būriuodavosi likus valandai iki veiklos stovykloje pradžios. "Auksiniai vaikai: smalsūs, norintys dalyvauti", – gyrė K.Antanaitytė. Stovyklaudami šie moksleiviai nemažai keliavo. Paklausti, kas stovykloje jiems labiausiai patiko, vieni per kitą pasakojo: kelionė į Trakus, šokolado fabriką.

Kita savivaldybės finansuota dienos stovykla vyko Neveronių gimnazijoje. Stovykloje "Žengiu žingsniuką platų 2" dalyvavo 1–5 klasių moksleiviai. "Vaikai buvo užimti edukacine, sveikatingumą skatinančia veikla, tenkinančia jų pažinimo, saviraiškos, bendravimo poreikius. Vyko edukaciniai užsiėmimai: "Gyvenu sveikai", "Puodynės, puodynėlės, molinukai", "Ugnis – mūsų draugas ir priešas". Mokiniai galėjo susipažinti ne tik su policininko, bet ir ugniagesio profesija", – pasakojo stovyklos vadovė Neveronių gimnazijos mokytoja Rasa Kaušpėdienė. Mažieji stovyklautojai Lapių sąvartyne domėjosi, kaip tvarkomos ir rūšiuojamos atliekos, apsilankė amatininkų dirbtuvėse, lipdė gaminius iš molio. Pasak R.Kaušpėdienės, vasaros stovyklose puikiai atsiskleidžia vaikų kūrybiškumas.

Treniravosi cirke

Bene daugiausia vasaros poilsio programų moksleiviams parengė Kauno rajono sporto mokykla – iš viso keturias. Viena jų – praėjusią savaitę Šakių cirko studijoje vykusi sportinė ir kūrybinė stovykla "Vasara su cirku". Joje šios sporto mokyklos mažosios gimnastės – pradinių klasių mergaitės – mokėsi cirko numerių. "Mergaitės treniravosi su cirko įranga: dirbo su pakabinamais lankais, ant kabančių virvių, medžiagų, mokėsi oro akrobatikos triukų. Studijos nariai mums atskleidė cirko užkulisius. Mergaitėms tai buvo didžiulė pramoga. Be to, lankėmės Lekėčių miško muziejuje, Zyplių dvare", – pasakojo stovyklos vadovė Kauno rajono sporto mokyklos gimnastikos trenerė Inga Gliožaitienė.

Kitose vasaros stovyklose Kauno rajono sporto mokykla organizuos kelionę į Lenkiją, stovyklą kaimo turizmo sodyboje, rankininkams – aktyvų poilsį Šventojoje.

Šią savaitę pradeda stovyklauti Ąžuolų tunto skautai iš Vilkijos. Medaus slėnyje Jurbarko rajone su palapinėmis apsistosiantys skautai gamins maistą ant laužo, leisis į naktinius žygius, tyrinės gyvąją gamtą. "Bitininkas mus iš arčiau supažindins su bitėmis, jų gyvenimu. Skautai turi pažinti ir gamtą, ir Lietuvos istoriją. Šiemet stovykloje dalyvaus šauliai, susipažinsime su šia organizacija, jų gyvenimo principais", – pasakojo Ąžuolų tunto tuntininkė, Vilkijos gimnazijos mokytoja Irena Valatkevičienė. Pasak jos, tokiose stovyklose kai kurie vaikai ir bulves skusti, ir indus išplauti išmoksta. Užduotis pastatyti palapinę ar užuovėją nakčiai vien iš gamtos priemonių tampa išbandymu daugeliui.

Bendravo su slovėnais

Mokyklose vasarą įgyvendinami ir tarptautiniai projektai. Pirmąją birželio savaitę Kulautuvoje vyko tarptautinis jaunimo mainų projektas "Finding opportunities". Jame dalyvavo 14–15 metų moksleiviai iš Lietuvos (Kulautuvos) ir Slovėnijos (Šalovci miestelio devynmetė mokykla).

Dauguma abiejų šalių moksleivių pirmą kartą dalyvavo tarptautinėje jaunimo mainų programoje, įgijo patirties, veikdami tarptautinėje komandoje (net skrydis lėktuvu didžiajai daliai moksleivių iš Slovėnijos buvo visiškai nauja patirtis). Projektų metu neformaliai mokantis stiprintas jaunimo pasitikėjimas savimi, ieškota galimybių plėsti akiratį ir veiklas, susipažinta su Lietuvos mokyklomis (Kulautuvos mokykla, keliauta į Vilniaus Jėzuitų gimnaziją), ugdytos mokymosi kompetencijos, tobulintos vokiečių, anglų, lietuvių, slovėnų kalbų žinios.

Minėdami tarptautinę vaikų gynimo dieną projekto dalyviai – abiejų šalių moksleiviai – smėlyje sukūrė kompoziciją, kurią pristatydami linkėjo vaikams turėti draugų, maisto, pramogų, būti sveikiems.

Projekto metu moksleiviai dalijosi patirtimi, kaip galima užsidirbti vasarą, svarstytos galimybės bendradarbiauti ateityje vystant savo verslą. Lietuviai ir slovėnai džiaugėsi susiradę naujų draugų, įveikę bendravimo užsienio kalba baimes. Pasibaigus mokymams projekte dalyvavę moksleiviai užpildė vadinamąjį Youthpass’ą – sertifikatą, liudijantį, kokias kompetencijas jie patobulino. Projektas, kurį įgyvendino neformalaus mokymosi klubas MES ir Šalovci miestelis, finansuotas ES programos jaunimui Erasmus+ lėšomis.


Komentaras

Irena Marcinkevičienė

Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja

Vaikų ir jaunimo socializacijos, vasaros poilsio, alkoholio, tabako ir kitų psichotropinių medžiagų vartojimo prevencijos programoms finansuoti savivaldybėje kasmet organizuojamas konkursas.

Šiemet šioms programoms finansuoti iš savivaldybės biudžeto skirta 14,5 tūkst. eurų, iš jų vasaros poilsiui – beveik 9 tūkst. eurų. Mokyklos pateikė 35 vaikų socializacijos bei prevencijos ir 34 vasaros poilsio programas. Tik dviems iš jų neskirtas dalinis savivaldybės finansavimas.

Vasaros metu mokyklų parengtose programose, kaip įprasta vadinti – stovyklose – bus užimta 1 040 vaikų, iš jų 617 – socialiai remtinų šeimų. Džiaugiamės, kad mokyklos parengia vis daugiau vaikų vasaros poilsio programų ir užimama daugiau vaikų (pernai šiose programose buvo užimta 300 vaikų mažiau nei šiemet) ir dėkojame mokytojams, kurie jas parengia be jokio papildomo užmokesčio.

Negalėčiau pasakyti, kad šiemet vaikų vasaros stovyklose užimama daugiau socialiai remtinų šeimų vaikų – pasikeitus pašalpų mokėjimo tvarkai, tokių šeimų ir vaikų skaičius rajone sumažėjo. Anksčiau socialiai remtinų šeimų vaikams išpirkdavome kelialapius į stacionarias komercines vaikų vasaros stovyklas. Tačiau šios praktikos esame atsisakę, nes, visų pirma, dažnai reikėdavo surasti šeimą, kuri tokį vaiką stovyklai paruoštų: nupraustų, pasirūpintų švariais drabužiais. Be to, ir vaikui išvykus dažnai tėvai būdavo nepatenkinti, kad vaikas ne namie, ne daržuose, ir kai kuriems vaikams būdavo sunku laiku keltis, praustis, laikytis kitų dienotvarkės reikalavimų.

rganizuojamos įvairių krypčių stovyklos: pažintinės, kūrybinės, turistinės ir sportinės, sveikatinimo, laisvalaikio užimtumo ir jaunimo organizacijų. Teikdami finansavimą prioritetą skiriame toms stovykloms, kuriose ilgesnį laiką užimamas didesnis moksleivių skaičius. Taip pat toms, kuriose kuo mažiau būnama mokykloje. Nėra gerai, kai vaikas vasarą sodinamas į tą patį mokyklos suolą piešti ar kitoms veikloms.

Vidutinė vasaros poilsio stovyklų trukmė – penkios dienos. Savivaldybės biudžeto lėšos skiriamos stovyklose numatytoms veikloms įgyvendinti: bilietams, kanceliarinėms priemonėms įsigyti, kelionių išlaidoms padengti ir kt. Socialiai remtinų šeimų vaikams skiriamas nemokamas maitinimas. Už stovyklose organizuojamas ekskursijas, jei organizatoriai neranda kitų finansavimo šaltinių, šiems vaikams kartais tenka sumokėti. Kiti finansavimo šaltiniai – rėmėjai, kartais įvairias veiklas stovyklose organizuoja savanoriai. Šiais metais vaikų vasaros poilsio stovyklos vykdomos bendradarbiaujant su Kauno rajono PK prevencijos poskyriu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių