Pereiti į pagrindinį turinį

Vėl rikiuojami vandentvarkos darbai

2017-04-04 04:50
DMN inf.

Kauno rajone kasmet įgyvendinama nemažai vandentvarkos projektų, tačiau, keičiantis finansavimo tvarkai ir galimybėms, jų eiles tenka peržiūrėti.

Elijaus Kniežausko nuotr.

Aptarė atrankos kriterijus

Kauno rajono savivaldybėje vykusiame pasitarime aptarti projektų atrankos kriterijai ir vietovės, kuriose darbai turėtų būti atliekami pirmiausia.

"Reikia kruopščiai išsiaiškinti poreikius, žinoti problemines vietas ir racionaliai planuoti lėšas", – pabrėžė Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Antanas Nesteckis.

Bendrovės "Giraitės vandenys" direktorius Gitis Urbelis pastebėjo, kad yra nemažai vietovių, kur vandentiekio ir nuotekų tinklai susidėvėję. Viena tokių – Vilkijos Vydūno gatvė. "Svarbiausi kriterijai, rikiuojant darbų eilę, yra gyventojų prašymai ir fiksuotų avarijų skaičius", – sakė Kauno rajono vandens ūkį tvarkančios įmonės vadovas.

Laukia dideli iššūkiai

Dalis Ramučių, Kulautuvos, Piliuonos, Šlienavos, Žiegždrių gyventojų taip pat dar neturi galimybės prisijungti prie centralizuotos vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemos. Žmonės priversti naudoti šachtinių šulinių vandenį, kuris neretai būna užterštas. Vietinės nuotekų kaupimo ir valymo sistemos dažnai būna nesandarios ir teršia gamtą.

"Giraitės vandenų" bendrovė įgyvendina projektą "Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros atnaujinimas ir plėtra Kauno rajone (2014–2020 m. I etapas)". Juragiuose, Zapyškyje ir Padauguvoje jau yra įrengti gręžiniai ir pastatyti vandens gerinimo įrenginiai, lieka tik sutvarkyti formalumus.

Dideli darbai planuojami Kulautuvos miestelyje, kur numatyta nutiesti 7,226 km vandentiekio ir 9,095 km nuotekų tinklų. Piliuonoje – 5,6 km nuotekų tinklų ir pastatyti valymo įrenginius.

Ramučiuose po žeme turėtų nusidriekti 4,2 km vandentiekio ir 5,788 km nuotekų tinklų.

Šlienavoje planuojama rekonstruoti 8,278 km senų ir nutiesti 0,52 km naujų vandentiekio tinklų. Žiegždriuose – 1,29 km naujų vandentiekio tinklų.

Gerėja vandens kokybė

"Svarbu siekti, kad kuo daugiau gyventojų prisijungtų prie naujų tinklų. Kitas uždavinys – užtikrinti tinkamą vandens spaudimą", – pabrėžė A.Nesteckis.

G.Urbelis pastebėjo, kad daug kur vandens spaudimą būtų galima didinti, bet dėl senų tinklų didėja avarijų tikimybė.

"Giraitės vandenų" aptarnaujamoje teritorijoje gyvena apie 60,2 tūkst. gyventojų, geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugomis naudojasi apie 40 tūkst. gyventojų. Kasmet vartotojų skaičius didėja ir dėl infrastruktūros plėtros, ir dėl naujų gyvenamųjų kvartalų statybos.

G.Urbelio teigimu, "Giraitės vandenų" aptarnaujamoje teritorijoje 94 proc. tiekiamo vandens yra geros kokybės ir atitinka higienos normą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų