Vietoje milijono eurų – milijonas ačiū

Milijono eurų premiją keičia kita. Taip pat milijoninė, tačiau ne tokia apčiuopiama – siūloma surengti padėkos akciją ir per socialinį tinklą surinkti milijoną ačiū profesoriui Liudui Mažyliui.

Staigmena profesoriui

Dar praėjusių metų pavasarį Kauno miesto taryba vieningai sutarė Vytauto Didžiojo universiteto profesorių L.Mažylį, Berlyne radusį Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalą lietuvių kalba, paskelbti Kauno miesto garbės piliečiu. Šį titulą nuspręsta suteikti simbolinę dieną – 2018 m. vasario 16-ąją. Tikėtina, kad tądien, be Garbės piliečio medalio, į profesoriaus rankas papuls dar vienas įvertinimas. Tiesa, ne miesto aukščiausiųjų, o eilinių Lietuvos žmonių.

"Idėjos sumanytojais pavadinčiau tuos, kurie už Nepriklausomybės Akto radybas žadėjo sumokėti 1 mln. eurų, tačiau kol kas to nepadarė", – kaunietis Kęstutis Tarnauskas beldėsi į pažadukų sąžinę. Klystate manydami, kad jaunas vyras – milijonierius, pinigus pasišovęs traukti iš savo kišenės. K.Tarnauskas – valstybės tarnautojas, Nacionalinės žemės tarnybos Kauno žemėtvarkos skyriaus direktoriaus pavaduotojas, o skolą profesoriui jis planuoja atiduoti ne eurais, bet virtualiais "patinka" paspaudimais.

"Kol kažkas žadėjo milijoną eurų, padarykime didelę bangą ir spausdami "patinka" puslapyje "Milijonas ačiū Mažyliui", – padaryti staigmeną profesoriui ir galbūt pasiekti naują rekordą žmones kvietė K.Tarnauskas.

Plinta kaip virusas

Socialiniu tinklu "Facebook" praėjusiais metais naudojosi 2 mlrd. žmonių visame pasaulyje. Anot sociologų, Lietuvoje šis skaičius siekė 1,4 mln. Maždaug 1,1 mln. interneto vartotojų buvo aktyvūs.

Kol kažkas žadėjo milijoną eurų, padarykime didelę bangą ir spausdami "patinka" puslapyje "Milijonas ačiū Mažyliui".

"Nei aš asmeniškai, nei visi kartu 1 mln. eurų nesurinksime. To visai ir nesiekiu. Tačiau milijoną ačiū, tikiu, kad realu surinkti, – prisijungti prie iniciatyvos ir spustelėti "patinka", "dalintis" mygtukus virtualioje erdvėje kvietė K.Tarnauskas. Pirmadienį socialiniame tinkle "Facebook" sukurtas puslapis "Milijonas ačiū Mažyliui" sparčiai populiarėja. Savaitės pradžioje, anot sumanytojo, jis skaičiavo vos kelias dešimtis puslapį pamėgusių internautų, o po kelių dienų jų jau buvo dešimt kartų daugiau – iki penktadienio ryto puslapiu "Milijonas ačiū Mažyliui" pasidalijo daugiau nei 300 tautiečių, buvo beveik 500 "patinka" paspaudimų, 200 "ačiū" , puslapį mėgo ir jį sekė kone 800 žmonių.

"Pranešimą išsiunčiau į Žemės ūkio, Susisiekimo ministerijas. Kalbėjau ir su Užsienio reikalų ministerija. Jos atstovė bandys įtraukti ir išeivijos lietuvius", – kaunietis galvą suko ne tik dėl skaičių, bet ir dėl dovanos pateikimo.

Internetinis puslapis – ne daiktas, į popierių jo neįvyniosi, raudonu kaspinu neperriši, nepaisant to, strategas jau turi planą, kaip tautos didvyriui perduos milijoną ačiū.

"Bandysime kreiptis į agentūrą "Factum", kad ši registruotų rekordą. Gautą dokumentą ir padovanotume L.Mažyliui, – K.Tarnauskas tikino į rekordus registruojančią agentūrą kreipsis ir tuo atveju, jei puslapį pamėgtų mažiau žmonių. – Kiek žinau, vienintelis puslapis "Delfi" šiuo metu turi apie 464 tūkst. žmonių. Būtų nuostabu, jei surinktume dar daugiau."

Ramina skeptikus

Naujam puslapiui išvydus dienos šviesą, kaipmat atsirado skeptikų. Vieni svarstė, ar tokia iniciatyva reikalinga profesoriui, kiti abejojo puslapio skaidrumu ir tolesne jo veikla.

"Labiau esu linkusi manyti, kad kažkas nori pasipelnyti. Surinkti milijoną "patinka" puslapiui yra labai sunku. O čia sukuri patriotinį puslapį su visai Lietuvai aktualia ir jautria tema ir štai – turi milijoną. O tada tokiam puslapiui jau pats "Facebook" padeda uždirbti pinigus. Abejoju, ar puslapio pavadinimas vėliau nebus pakeistas", – svarstė internautė Angela.

K.Tarnausko žmonių įtarumas nenustebino. Kurdamas puslapį jis tikėjosi sulaukti įvairių vertinimų.

Vaizdo įraše – K.Tarnauskas.

"Galiu užtikrinti, kad socialinio tinklo puslapis tikrai nebus skirtas komercijai – akinių parduotuvei, apatiniam trikotažui ar nusiplauti automobilį švariau, bet kažką socialaus su juo darysime", – skeptikus ramino idėjos sumanytojas.

Tiesa, ketvirtadienio vakarą bent kelis kartus puslapio turinys internautams buvo neprieinamas. Ar nežlugs dar vienas milijoninis planas?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mes

Mes portretas
Ačiū Ačiū

Birutė vilčinskienė

Birutė vilčinskienė portretas
AČIŪ!

Irena

Irena portretas
Ačiū
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių