Pereiti į pagrindinį turinį

V.Muntianas teisme nepasirodė (papildyta)

2009-09-02 16:55
V.Muntianas teisme nepasirodė (papildyta)
V.Muntianas teisme nepasirodė (papildyta) / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Kauno apygardos teismas trečiadienį nepradėjo nagrinėti baudžiamosios bylos, kurioje vienas kaltinamųjų - Viktoras Muntianas. Jo advokatas pranešė, kad buvęs Seimo pirmininkas sunkiai serga. 

V.Muntiano gynėjas Juozas Gaudutis Kauno apygardos teismo teisėjų kolegijai pateikė Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų medikų pažymą, kurioje teigiamas, kad į posėdį V.Muntianas negalėjo atvykti dėl trečiadienį jam atliekamos chemoterapijos procedūros.

Teisėjai nusprendė pirmąjį posėdį atidėti rugsėjo 22 d. Iki to laiko ketinama kreiptis į medikus, kad šie detalizuotų kaltinamojo sveikatos būklę ir konkrečiai nurodytų planuojamas dienas, kada jis negalės dalyvauti teismo posėdyje.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų skyriaus prokuroras Aidas Mažeika dėl neįvykusio teismo posėdžio pernelyg nesisielojo ir vylėsi, kad ateityje nesklandumų nepasitaikys.

V.Muntianui pateikti kaltinimai dėl piktnaudžiavo faktine tarnybine padėtimi, siekiant asmeninės naudos, ir dėl dokumentų klastojimo. Už tai politikui gresia laisvės atėmimas iki 6 metų.

Kaltinimai šioje byloje taip pat pateikti buvusiam Kauno apskrities viršininko pavaduotojui Virginijui Vizbarui, buvusiam Kauno miesto vicemerui Antanui Adolfui Balučiui, Kauno verslininkėms Laimai Baranauskienei ir Birutei Jablonskienei.

Jei paaiškės, kad V.Muntianas bylos nagrinėjime dažnai arba išvis negalės dalyvauti, prokurorai žadą ją išskaidyti ir buvusį Seimo pirmininką teisti atskirai.

Tuo metu V.Vizbaras kaltinamas kyšio priėmimu ir didelės vertės kyšio priėmimu, verslininkės - didelės vertės kyšio davimu ir dokumentų klastojimu, A.A.Balutis - pagalba duodant kyšį.

Iš viso šią bylą sudaro trys epizodai, kuriuos sieja V.Vizbaro nusikalstama veikla. V.Muntianas minimas tik viename iš šių epizodų.

Pareigūnų duomenimis, V.Muntianas įtariamas 2007 m. birželį-gruodį organizavęs valstybės tarnautojo - Kauno apskrities viršininko pavaduotojo V.Vizbaro - piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, siekiant asmeninės naudos dėl jam faktiškai priklausančio sklypo.

Be to, būdamas Seimo pirmininku V.Muntianas esą organizavo neteisėtą blokų įkasimą faktiškai jo valdomame sklype, taip siekiant imituoti neva senus pamatus, kad vėliau galėtų toje vietoje pradėti statybas.

V.Muntianas visą laiką neigė kaltę. Tačiau esą nenorėdamas kompromituoti Seimo ir Pilietinės demokratijos partijos, kuriai tuomet vadovavo, politikas 2008 m. pavasarį atsistatydino iš parlamento pirmininko ir partijos lyderio pareigų.

V.Vizbaras kaltinamas priėmęs didelės vertės, 100 tūkst. litų, kyšį už neteisėtą veikimą, o L.Baranauskienė, B.Jablonskienė ir A.A.Balutis - papirkę V.Vizbarą. A.A.Balutis, pasak prokuroro, vienintelis iš visų kaltinamųjų kaltę pripažįsta, tačiau buvęs konservatorius vakar tuo nebuvo tikras.

“Nežinau kaip, kas mano tą bendradarbiavimą traktuoja. Į visus klausimus atsakys teismas”, - sakė A.A.Balutis.

V.Vizbarui gresia laisvės atėmimas iki 8 metų, jam skirta kardomoji priemonė pasižadėjimas neišvykti ir 50 tūkst. litų užstatas. Likusiems kaltinamiesiems gresia nelaisvė iki 4 metų, jiems skirti pasižadėjimai neišvykti.

Teismui perduotą baudžiamąją bylą sudaro 21 tomas dokumentų. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų