Žemės ūkio parodoje apsilankęs G. Nausėda apžiūrėjo ir išbandė techniką

Vakar prasidėjo tris dienas truksianti tarptautinė žemės ūkio paroda „Ką pasėsi... 2022“. „Kauno diena“ šiai parodai išleido specialų priedą AGRO, kuris kartu su dienraščiu dalijamas parodos lankytojams.

Išbandė kombainą

Parodoje apsilankęs Prezidentas Gitanas Nausėda pabendravo su jos organizatoriais, dalyviais. Įlipęs į kombaino kabiną, domėjosi, kaip jį valdyti. Užkalbino ir lietuviškų trąšų gamintoją.

„Jūs ką, tiekiate Lenkijos rinkai? Čia viskas lenkiškai“, – stabtelėjęs prie „Biodinamiko“ stendo ir apžiūrėdamas organinių trąšų talpyklą, užmetė akį į etiketę G.Nausėda.

Bendrovės direktorius vėliau „Kauno dienai“ pasakojo, kad eksportuojama apie 70 proc. įmonės produkcijos. Daugiausia – į Lenkiją, Vokietiją.

Organinių trąšų poreikis labai išaugęs. Per pastaruosius penkerius metus paklausa šoktelėjo kelis kartus. „Ūkininkai pamatė, kad vien mineralinių trąšų naudojimas neatneša norimų rezultatų“, – teigė „Biodinamikos“ vadovas Artūras Vasiljevas. Kaišiadorių rajone įsikūrusi bendrovė per metus pagamina apie 1 mln. l skystų trąšų produktų ir apie 0,5 mln. t birių, granuliuotų trąšų.

Fermai robotizuoti

Parodos eksponatų spektras – labai platus. Lankytojų poreikiai – įvairiausi.

„Gerai. 149 tūkst. eurų. Ką už tai gaunu?“ – klausė vienas ūkio robotizavimu susidomėjęs ūkininkas iš Kelmės. „Viską. Vienu žodžiu, raktas ant stalo, ir jūs varote karves“, – atsakė bendrovės atstovas. Tiesa, dar reikia turėti pastatą. Statyti naują fermą arba pertvarkyti senąją.

Jis siūlė nuvykti į kurią nors tokią jau veikiančią robotizuotą fermą ir pasižiūrėti. Tokioje fermoje sumontuoti melžimo robotai, pieno aušintuvas, guoliavietės, automatizuota klimato kontrolė, šepečiai, girdyklos, mėšlo šalinimo sistema ir kt.

Kitas prie šio bendrovės „Agromerz“, užsiimančios fermų įrangos prekyba, stendo sutiktas ūkininkas „Kauno dienai“ pasakojo planuojantis plėsti savo ūkį. Šiuo metu augina 150 karvių. Norėtų įsigyti dar 50. Kol kas turi tik melžimo aikštelę. Melžimo robotas, pasakojo, labai praverčia.

Įrengimai ir technologijos leidžia atsisakyti darbo jėgos. Vyro ūkyje šiuo metu darbuojasi iki dešimties žmonių, bet robotizavus procesus jiems atsirastų darbo kitur, nes ūkį planuoja plėsti.

Bendrovės atstovas Saulius Pekeliūnas „Kauno dienai“ pasakojo, kad jų produkcija domisi ne tik dideli ūkiai. „Dabar labai populiarėja šeimos ūkiai, kuriuose laikoma iki 150 karvių. Jiems taip pat svarbi robotizacija, nes kaimuose trūksta darbo jėgos“, – teigė S.Pekeliūnas.

Didžiulė pasiūla

Didžiausia žemės ūkio paroda Baltijos šalyse vyksta 26-ąjį kartą. Parodą organizuojančio Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos Verslo ir socialinės partnerystės centro direktorius dr. Virginijus Venskutonis džiaugėsi geru oru ir puikia galimybe lankytojams susipažinti su įvairiausiomis inovacijomis, kurioms parodoje ir skiriama daugiausia dėmesio.

Įvairovė: „Ką pasėsi... 2022“ – didžiausia žemės ūkio paroda Baltijos šalyse. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Tai įvairios žemės ūkio, miškų ir komunalinio ūkio technikos, derliaus apdorojimo ir sandėliavimo įrangos, sėklų, augalų apsaugos priemonių ir trąšų, produktų ir įrangos gyvulininkystei, paukštininkystei, žuvininkystei, sodui ir daržui, statybos vandentvarkos, šilumos ūkio ir kenkėjų prevencijos, skaitmeninių technologijų žemės ūkiui ir kt. naujovės. Jas pristato verslo, mokslo subjektai.

Iš viso parodoje dalyvauja keli šimtai įmonių iš Lietuvos ir užsienio, panašiai tiek smulkiųjų amatininkų, sodininkų, tautinio paveldo puoselėtojų. Parodą kaskart aplanko apie 80 tūkst. lankytojų iš Lietuvos, ir ne tik.

Dabar labai populiarėja šeimos ūkiai, kuriuose laikoma iki 150 karvių. Jiems taip pat svarbi robotizacija, nes kaimuose trūksta darbo jėgos.

Įvairūs gamintojai, jų atstovai teigė, kad šis renginys yra svarbiausias metų įvykis. Paroda įmonėms suteikia galimybę pristatyti save, inovacijas, kurioms atstovauja, akis į akį per kelias dienas susitikti su daugybe esamų ir potencialių klientų.

Parodos metu galima ne tik apžiūrėti, išbandyti eksponatus, bet ir dalyvauti čia pat vykstančiuose seminaruose, apsilankyti sodinukų ir amatų mugėje.

Parodoje galima apsilankyti dar ir šiandien bei šeštadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

spaliukas

spaliukas portretas
po prezidento kadensijos gael sesti prie traktoriaus vairo ,o mane gal gales primti prikabinetoju prie traktoriaus plugo

>>>o aš išbandžiau \\\\\.../////

>>>o aš išbandžiau  \\\\\...///// portretas
>Kietas Tavo tas.Vasarą važiuok į Palangą,dirbt nereiks,o pinigų jūra.

vatnykai

vatnykai portretas
triedžia toliau, bet liliputkinui vistiek 3,14zdA !
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių