Išpuolis prieš antstolius: paaiškėjo naujos šokiruojančios aplinkybės

Paaiškėjo, kad išniekintos per Pirmąjį pasaulinį karą žuvusių vokiečių kareivių kapinės yra akmeninių kryžių vagyste iš jų įtariamo 39-erių Bernardo Bučo močiutės Salomėjos Nėries gimtinėje – Alvito (Vilkaviškio r.) apylinkėse. O jais Kauno antstolius terorizavusiam poetės anūkui prieš penkis mėnesius buvo nutrauktas priverstinis gydymas, paskirtas jam po visos eilės išpuolių prieš muziejininkus, paveldosaugininkus, antstolius ir policiją.

Policija nusikaltimo neįžvelgė

Šiandien minėtam vienam iš šešių S.Nėries ir skulptoriaus Bernardo Bučo anūkui, pavadintam senelio vardu, buvo pareikšti trys įtarimai dėl pastaruoju metu vykdyto psichologinio smurto prieš Kauno antstolius.

Pirmiausiai – dėl trukdymo J.Gruodžio gatvėje kontorą turinčios antstolės veiklai. Pastaroji, turinti vykdomąją bylą dėl B.Bučo skolų, dar balandžio pradžioje rado savo elektroniniame pašte vaizdo įrašą su šio skolininko nuotrauka, kurioje jis laikė rankose, pirminiais duomenimis, kažkokį antikvarinį ginklą. Įraše skambėjo ir vyriškas balsas, kuris anglų kalba, pirminiais duomenimis, reikalavo, peržiūrėjus jį, skubiai ištrinti.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Antstolei pranešus apie tai Kauno policijai, ši tada pradėti ikiteisminį tyrimą atsisakė. Tačiau, šį jos sprendimą peržiūrėjusi Kauno apylinkės prokuratūra jį panaikino. Ir po dvylikos dienų pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl grasinimų antstolei bei trukdymui jos veiklai.

Trims antstoliams  išskirtinis dėmesys

Kaip jau rašyta, prie minėtos antstolės kontoros, kaip ir dar keturių jos kolegų buveinių, sekmadienį buvo rastas akmeninis kryžius su vokišku užrašu.

Tokie patys kryžiai buvo aptikti ir prie kitų Kauno centre – Vasario 16-osios, Gedimino, Kęstučio ir A.Mickevičiaus gatvėse esančių antstolių kontorų. Kaip įtariama, visose jose taip pat buvo vykdomųjų bylų dėl B.Bučo skolų.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Tačiau, patikslintais duomenimis, tik ant trijų minėtų kontorų sienų dar buvo išpieštas ir trikampis, kuris, anot teisėsaugininkų, taip pat yra grasinamojo pobūdžio.

Dėl šių sekmadienio radinių B.Bučui ne tik pareikštas įtarimas trukdymu penkių Kauno antstolių veiklai, bet ir prie šio ikiteisminio tyrimo prijungta jau minėta dar balandį dėl to paties pradėta byla, susijusi su ankstesniu vienos iš jų terorizavimu.

Seniūnija vandalizmą pražiopsojo

B.Bučui šiandien pareikštas įtarimas ir dėl vandališko senųjų Saugonių kaimo kapinių, esančių Vilkaviškio rajono Šeimenos seniūnijos Alvito kaime, išniekinimo ir penkių jose buvusių Pirmojo pasaulinio karo aukų paminklų pasisavinimo, turint tikslą psichologiniu smurtu trukdyti antstolių veiklai.

Šias kapines prižiūrinčios Šeimenos seniūnijos seniūnas Gintas Bakūnas portalui kauno.diena.lt šiandien prisipažino sužinojęs apie jų išniekinimą tik vakar. Jis pasakojo, kad šiose senosiose kaimo kapinėse buvo išskirtas plotas ir per Pirmąjį pasaulinį karą žuvusiems vokiečių kariams. Tačiau, išnykus kaimui, šios kapinaitės atsidūrė ties Kiršų ir Alvito kaimų riba. Ne per toliausiai nuo jų šiandien gyvena ir vienintelio iš šių apylinkių kilusios S.Nėries sūnaus žmona, t.y. jų išniekinimu įtariamo B.Bučo mama.

Seniūnas teigė, nuvykęs į šias nuošalioje miškingoje vietoje esančias kapinaites, teradęs vieno jose stovėjusių akmeninių kryžių čia palaidotiems vokiečių kariams fragmentą. Kultūros paveldo departamento Marijampolės skyrius dėl pavogto kultūros paveldo rengiasi rašyti pareiškimą jį suradusiems Kauno teisėsaugininkams.

Kauno policijos nuotr.

Žmogžudystės šešėlis

Kaip jau ne kartą rašyta, prieš porą metų nepakaltinamu pripažintas B.Bučas yra Kauno teisėsaugininkų galvos skausmu jau ne vieneri metai.

2008-aisiais jis buvo įtariamas sukčiavimu. Tačiau, šis ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, pirminiais duomenimis, susitaikius su nukentėjusiuoju. 2012-aisias panašus likimas ištiko ir ikiteisminį tyrimą, pradėtą B.Bučo atžvilgiu dėl vagystės. Tik jis buvo nutrauktas dėl mažareikšmiškumo.

Tačiau, 2013-aisiais dėl vienos vagystės B.Bučas buvo nubaustas baudžiamuoju įsakymu 390 litų bauda, kurią sumokėjo.

Po to prasidėjo jau ne kartą aprašytų įvairių nusikaltimų, su kuriais sietas B.Bučas, virtinė. 2015-aisiais jis buvo suimtas ir už benamio, kurio palaikai buvo aptikti vienos Kauno senamiesčio dykvietės kanalizacijos šulinyje, nužudymo. Toks sprendimas buvo priimtas, suradus juos iškėlusius liudytojus. Šie teigė padarę tai policijos pareigūnu jiems prisistačiusio B.Bučo nurodymu. Tačiau, šis ikiteisminis tyrimas, neįrodžius jo kaltės, buvo nutrauktas.

Pasveiko ar iš viso nesirgo?

B.Bučas buvo įtariamas ir jau minėtais išpuoliais prieš muziejininkus, paveldosaugininkus, vieną Kauno antstolį bei policiją – padegęs buvusį Santakos policijos komisariato pastatą Kauno senamiestyje.

Tačiau, tada pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl grasinimų, viešosios tvarkos pažeidimo bei svetimo turto sugadinimo visuotinai pavojingu būdu baigėsi priverstinių medicinio poveikio priemonių šias nusikalstamas veikas, kaip 2018-ųjų vasarį konstatavo Kauno apylinkės teismas, padariusiam B.Bučui taikymo.

Remiantis jį tyrusių psichiatrų išvada, B.Bučas tada buvo pasiųstas priverstiniam gydymui į Rokiškio psichiatrijos ligoninę. Tačiau, po pusmečio Rokiškio teismas, taip pat remdamasis psichiatrų – tik jau gydžiusių B.Bučą išvadomis, pakeitė jam skirto priverstinio gydymo režimą į ambulatorinį. T.y. 2018-ųjų rugpjūtį jis buvo iš minėtos ligoninės išleistas.

Dar po pusmečio jau Kauno apylinkės teismas, kaip ir privalėjo, vėl peržiūrėjo kolegų iš Rokiškio sprendimą ir priverstinį ambulatorinį gydymą B.Bučui pratęsė dar pusmečiui. Tačiau, šiam pasibaigus, jau jį nutraukė – taip pat remdamasis psichiatrų išvadomis greičiausiai apie šio jų paciento pasveikimą.

Bernardas Bučas/Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Vėl prašyta suimti

Sulaikius vakar B.Bučą dėl jam inkriminuojamų naujų išpuolių, šiandien vėl kreiptasi į Kauno apylinkės teismą dėl jo suėmimo.

Kitas Kauno teisėsaugininkų veiksmas greičiausiai bus – naujas kreipimasis į psichiatrus, kad šie įvertintų šiandieninę B.Bučo sveikatos būklę.

Portalo kauno.diena.lt duomenimis, B.Bučas iš esmės pripažįsta jam inkriminuojamus nusikaltimus. Tačiau, linkęs teigti, kad tai – ne nusikaltimai, o jo saviraiškos laisvė.

Panašiai jis linkęs aiškinti ir, ką reiškia ant trijų Kauno antstolių kontorų išpieštas trikampis. Esą tai – triada. Vikipedijoje triada apibūdinama, kaip bendras kinų kriminalinių organizacijų pavadinimas.

Kauno apylinkės teismo posėdis, kuriame spęsta, ar tenkinti prokuroro Juozo Bagdonavičiaus prašymą skirti B.Bučui griežčiausią kardomąją priemonę –suėmimą, užtruko apie pusantros valandos, nes jo advokatas Aidas Venckus pareiškė norą susipažinti su bylos medžiaga.

Pats B.Bučas dalyvavo šiame posėdyje nuotoliniu būdu – surengus vaizdo konferenciją su Kauno policijos areštine.

Teismo argumentai

Prokuroro prašymą suimti B.Bučą maksimaliam leistinam trijų mėnesių terminui nagrinėjęs Kauno apylinkės teismo teisėjas Dominykas Rusonis, paskirtas į šias pareigas vos prieš keturis mėnesius, neleido pratęsti įtariamojo išpuoliu prieš antstolius bei kapinių išniekinimu laikymo už grotų.

Pasak Kauno apylinkės teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Indrės Cvilikaitės, toks sprendimas priimtas, konstatavus, kad B.Bučo suėmimui nėra pagrindų – jo dalyvavimas ikiteisminiame procese gali būti užtikrintas ir švelnesnėmis priemonėmis. 

„Nenustatyta aplinkybių, leidžiančių manyti, kad jis galėtų bandyti paveikti šio proceso dalyvius ar sunaikinti, paslėpti ar suklastoti daiktus ir dokumentus, turinčius reikšmės nusikalstamai veikai tirti bei nagrinėti teisme“, – cituojama teisėjo D.Rusonio nutartis minėtos Kauno apylinkės teismo atstovės pranešime žiniasklaidai.

Jame teigiama, kad nėra pagrindo manyti ir, kad B.Bučas gali daryti naujas nusikalstamas veikas.

Taigi, šiandien B.Bučas turėtų būti paleistas iš Kauno policijos areštinės, skiriant jam švelnesnes kardomąsias priemones. Nors prokuroras dar turi teisę per tris dienas apskųsti šią D.Rusonio nutartį Kauno apygardos teismui. Ar tuo pasinaudos, prokuroras teigė galėsiantis atsakyti tik išsamiau susipažinęs su nutarties atmesti jo prašymą argumentais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dievas

Dievas portretas
Lietuva valdo kgb banditai

Dievas

Dievas portretas
tikras ir teisingas vyras..bezdziione isprievartavo vietine kiurvike, todel tai yra izeidimas visai Lietuvai..arba kiurvike turi buti ismesta is Lietuvos i afrika pas bezdziones arba susaudyta uz Tevynes isdavyste ir padejima Lietuvos priesams naikinant Lietuva ir Lietuviu taute bei net baltaja rase

Anonimas

Anonimas portretas
hahaha 'Stalinas', Dirbk taip kad pensijos nesulauktum, o ka beuzdirbsi sumokek mokiasciams, kad daugiau 'auksiniu tuoletu' atsirastu ir tik pamegink nemoket! tik pamegink... pamatysi ko nemates!
VISI KOMENTARAI 43

Galerijos

Daugiau straipsnių