Kaunietė įspėja vairuotojus: vyras krenta automobiliams po ratais

Kaunietei Jovilei (tikras vardas redakcijai žinomas) vidury dienos teko matyti ją nustebinusį įvykį: anot pašnekovės, prie pėsčiųjų perėjos stoviniavęs vyras, pamatęs atvažiuojantį automobilį, krito tiesiai jam po ratais. Ji įspėja vairuotojus būti budrius.

Staigiai įšoko į perėją

Kaunietė pasakoja, kad trikdančią situaciją prieš daugiau nei  savaitę ji pamatė Panerių ir A. Stulginskio gatvių sankirtoje.

„Raudona striuke apsirengęs vyras stoviniavo prie pėsčiųjų perėjos ir pamatęs atvažiuojantį automobilį staigiai įšoko į perėją. Vyras trenkėsi šonu ir ranka į berods moters vairuojamo automobilio šoną tarsi būtų jo partrenktas ar kliudytas“, – anot incidento liudininkės, automobilis iš šalutinės, A. Stulginskio, gatvės suko į dešinę ir judėjo itin lėtai. – Vyras ant perėjos net rimtai nepargriuvo, tik priklaupė ant vieno kelio.“

Anot Jovilės, gana aukšto ūgio ir vidutinio kūno sudėjimo vyro, vilkinčio raudoną striukę, vairuotoja galėjo ir nematyti, nes jis stovėjo už medžio.

Vyras trenkėsi šonu ir ranka į automobilio šoną tarsi būtų jo partrenktas ar kliudytas.

„Aš šį vyrą pastebėjau gerokai anksčiau – jis atkreipė dėmesį, nes stoviniavo prie pėsčiųjų perėjos, o kadangi ir pati vairuoju, tai tokie žmonės man nepatinka. Kai sustoji juos praleisti, jie per perėją dažniausiai neina. Šis vyras per pėsčiųjų perėją iki tol nėjo, nors automobilių gatvėje ir nebuvo“, – prisimena pašnekovė.

Po incidento, anot pašnekovės, vairuotoja iškart sustojo ir įjungė avarinį šviesos signalą. „Pėsčiasis atsistojo, atidarė automobilio keleivio dureles, trumpai šnektelėjo su vairuotoja, įsėdo į automobilį ir nuvažiavo. Kadangi viskas įvyko labai greitai, o automobilio vairuotoja net neišlipo apžiūrėti transporto priemonės, tai spėju, kad vyras pasinaudojo jos šoko būsena“, – Jovilė teigė paspartinusi žingsnį, mojavusi, kad atkreiptų dėmesį ir perspėtų vairuotoją, tačiau automobilis nuvažiavo.

Svarbu kviesti ne tik policiją

Policijos pareigūnai teigia pastaruoju metu sulaukiantys pranešimų apie įvairius eismo įvykius, tačiau apie inscenizuotus – ne. Tačiau, anot pareigūnų, tokia informacija gali išryškėti tyrimo eigoje.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Kelių policijos valdybos Eismo įvykių registravimo skyriaus viršininkė Rasa Baltaševičienė teigia, kad vadovaujantis Kelių eismo taisyklėmis (KET) reikia sustoti ir praleisti pėsčiuosius, einančius per pėsčiųjų perėją. Pareigūnė taip pat primena, kad įvykus eismo įvykiui, jei sužeistas žmogus, apie incidentą privaloma pranešti policijai ir pasilikti eismo įvykio vietoje, suteikti asmeniui pirmąją pagalbą ir iškviesti medikus.

Eismo įvykio inscenizavimą eismo dalyviams „susitarus“, policijos pareigūnams išaiškinti nėra sudėtinga.

„Visada reikia vadovautis KET ir nesusipratimų bus išvengta, –  ragina pareigūnė. – Jeigu eismo įvykis sukeliamas tyčia, tai jau bus ne eismo įvykis, o tyčinė nusikalstama veika. Eismo įvykis – neatsargi veika. Dažnai eismo įvykiai fiksuojami nekviečiant policijos pareigūnų, o pildant eismo įvykio deklaracijas. Eismo įvykio inscenizavimą eismo dalyviams „susitarus“, policijos pareigūnams išaiškinti nėra sudėtinga, kadangi pareigūnams atvykus į įvykio vietą fiksuojami ne tik liudytojų parodymai, eismo dalyvių paaiškinimai, bet visi „nebylūs įrodymai“. Tuomet apžiūrima eismo įvykio vieta, braižoma mastelinė eismo įvykio schema, kad bet kada galima būtų atkurti eismo įvykio aplinkybes ir transporto priemonių padėtį kelyje stacionarių objektų atžvilgiu, užfiksuojami trasologiniai pėdsakai, atliekama transporto priemonės apžiūra, o ant automobilio visada matosi apgadinimo pobūdis, aukštis, dažų likučiai. Tiriant eismo įvykį, kilus neaiškumams, pagal surinktus duomenis, skiriama autotechninė ekspertizė, o Lietuvos teismo ekspertizės centro ekspertai, atlikdami tyrimą, naudodami kompiuterinę programą, atkuria eismo įvykio kilimo mechanizmą.“

Pamena keletą atvejų

Per savo karjerą pareigūnė pamena keletą atvejų, kai vyras, siekdamas „pasipelnyti“ iš vairuotojų, „inscenizuodavo“ eismo įvykius pėsčiųjų perėjose. Jis krisdavo po ratais vairuotojams ir reikalaudavo pinigų už patirtus sužalojimus, kad nekviestų policijos. Dar vienas vyras stovėdavo prie perėjos, dažniausiai posūkyje, o kai automobilis sukdavo, trenkdavo lazda ir krisdavo prie mašinos, o tuomet reikalaudavo pinigų už „patirtus sužalojimus“.

Policijos atstovė dar kartą primena, kad tokiose situacijose vairuotojai privalo kviesti policijos pareigūnus, dėl sužaloto eismo dalyvio privalo kviesti medikus į eismo įvykio vietą bei pats pasilikti eismo įvykio vietoje, nepatraukti automobilio  ir taip išsaugoti eismo įvykio pėdsakus. Eismo įvykio vietą vairuotojui galima palikti tik tuomet, kai policija tai leido padaryti arba jeigu iškviesti greitosios medicinos pagalbos ar nukentėjusiųjų nuvežti į asmens sveikatos priežiūros įstaigą kitu transportu neįmanoma. Tuomet vairuotojas sužeistąjį turi nuvežti į artimiausią asmens sveikatos priežiūros įstaigą savo transporto priemone, išskyrus tuos atvejus, kai tai sukeltų pavojų nukentėjusiųjų gyvybei ar sveikatai.

R. Baltaševičienė taip pat pataria eismo įvykį nusifotografuoti, jokiu būdu nepatraukti transporto priemonių iš eismo įvykio vietos, kol nesutarėte dėl kaltės, nepasitikrinote tiek asmens, tiek transporto priemonės dokumentų.


Šiame straipsnyje: pėsčiųjų perėjakrenta po automobilio rataisavarijaskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Rūta

Rūta  portretas
internete skaičiau petrašiūniškio komentarą,kad tokiu " verslu" užsiima "mamos nr. 1" saugomos už mūsų pinigus, tėtušis.

ona

ona portretas
rusijoj senai tokie dalykai vyksta,net tai per televizija rode. lysdami po masina taip zmones bando uzsidirbti.,kaulina dideles pinigu sumas. tai naujas dykaduoniu verslas

Toks atvejis buvo

Toks atvejis buvo portretas
Bet kai "nukentėjusį"pakėliau nuo žemės ir pasakiau"dabar bl... tai prisidirbai,tuoj kviečiu policiją"nespėjau net tel.atsiversti,o "nabagas"jau buvo dingęs iš akiračio.
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių