KEKS'ui karą paskelbęs piromanas paliktas laisvėje, tačiau padarytą žalą teks atlyginti

Už sudegintą vieną iš programos „Kaunas 2022“ biuro meninių instaliacijų – lygtinis laisvės atėmimas su aibe jos apribojimų. Tokį teismo nuosprendį išgirdo kaunietis Mindaugas Borisa.

Išsišokimų serija

30-metis M.Borisa kaltintas ne tik šiuo svetimo turto sunaikinimu visuotinai pavojingu būdu. Vyras siautėjo ir Kauno policijos areštinėje, kurioje atsidūrė praėjus kelioms valandoms po padegimo. Čia jis sudaužė vaizdo kamerą.

Išpuolis prie Kauno tardymo izoliatoriaus surengtas šįmet, kovo 15-osios naktį – 3.57 val. Tuomet buvo padegta į programą „Kaunas  – Europos kultūros sostinė 2022“ įtraukta nepriklausomam vizualinių eksperimentų teatrui „Kosmos Theatre" priklausanti meninė instaliacija – automobilis, pastatytas A.Mickevičiaus gatvėje, šalia įkalinimo įstaigos tvoros.

Reakcija: kariškas vaizdelis tarpukelyje tarp Kauno apygardos teismo ir Kauno tardymo izoliatoriaus šįmet kovo 15-osios rytą šokiravo ne vieną. (E.Ovčarenko / BNS nuotr.)

Nustatyta, kad M.Borisa šį automobilį padegė būdamas neblaivus, tačiau, nepaisant to, jis atvažiavo į nusikaltimo vietą dviračiu. Jam nustatytas 0,61 promilės girtumas.

Beje, laiškanešiu dirbęs ir įvairiose meno srityse reiškęsis M.Borisa jau iki šio įvykio buvo teistas už panašų išpuolį prieš biurą „Kaunas 2022“ Laisvės alėjoje: už tai jam buvo skirtas laisvės apribojimas – naktimis būti namuose.

Nevykęs spektaklis

M.Borisa savo kaltę pripažino, todėl jo byla, pritaikius sutrumpintą įrodymų tyrimą, išnagrinėta Kauno apylinkės teisme per vieną posėdį ir neapklausiant liudytojų.

Neslėpdamas, kad turi tam tikrų sveikatos problemų, nors, anot specialistų, šie netrukdo jam suvokti savo veiksmų, M.Borisa teigė, kad minėta instaliacija jam kėlė neigiamas emocijas, nes jo tėvas žuvo avarijoje. Todėl ir nusprendė šį automobilį padegti. Spontaniškai – grįždamas tąnakt iš šalia Soboro esančio baro, kur gėrė alų. Išpuoliui reikalingo benzino turėjo gertuvėje, nes išvakarėse šio išsivalyti dviračio grandinei jam davė draugas. Tačiau tądien grandinės nevalė. Šią gertuvę buvo prisirišęs prie kuprinės petnešų ir visur vežiojosi su savimi. Kaip ir savadarbį kardą, kurį rado nuomojamo buto rūsyje. Taip apsiginklavęs atvyko tąnakt prie minėto automobilio. Jį padegė ir pasislėpęs vienoje tarpuvartėje, esančioje greta esančios Miško gatvės, laukė pasirodant ugniagesių.

Iš šios savo slėptuvės išlindo tik tada, kai policijos pareigūnai nusikaltimo vietoje rinko įkalčius. Vos jis priėjo ir, apsimetęs pilietišku kauniečiu, pasiteiravo, kas čia įvyko, buvo sulaikytas.

Teko suimti

Sulaikiusieji jau galėjo būti matę Kauno tardymo izoliatoriaus, kurio pareigūnai ir iškvietė specialiąsias tarnybas, vaizdo įrašus arba apie juos girdėję.

Dėl išpuolio Kauno policijos areštinėje, kurioje atsidūrė, M.Borisa teisinosi, kad buvo sunervintas jos darbuotojų, atsisakiusių atnešti jam į kamerą kartu su asmeniniais daiktais likusio tabako ir žiebtuvėlį.

Anot areštinės darbuotojų, iš pradžių, nevykdant šio M.Borisos reikalavimo, jis užklijavo nuotolinio stebėjimo kamerą tualetiniu popieriumi. Vėliau uždengė ją rankšluosčiu. Galiausiai – užlipęs ant spintelės, kamerą nutraukė, o ji krisdama trenkėsi į grindis.

Po išpuolių serijos M.Borisa teisinosi: viskas įvyko dėl to, kad,  paūmėjus sveikatos problemoms, jis vartojo ne vaistus, bet alkoholį. Jis buvo suimtas porą mėnesių.

Tapo recidyvistu

Kaltinimą M.Borisos byloje palikęs prokuroras, atsižvelgdamas į ankstesnį jo teistumą dėl 2021-ųjų kovą įvykdyto išpuolio prieš programos „Kaunas 2022“ biurą Laisvės alėjoje, šį kartą siūlė jam lygtinį laisvės atėmimą – įkalinimą vieniems metams ir keturiems mėnesiams, atidedant šios bausmės vykdymą dvejiems metams. Jis įpareigotas visą šį laiką dirbti, nuo 22 iki 6 val. būti namuose, neišvykti iš gyvenamosios vietos be Probacijos tarnybos leidimo, nevartoti alkoholio ir kitų psichiką veikiančių medžiagų ir per metus išdirbti 60 val. nemokamų darbų visuomenės labui.

Situacija: M.Borisa savo kaltę pripažino, todėl jo byla Kauno apylinkės teisme išnagrinėta per vieną posėdį ir neapklausiant liudytojų. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Už jau minėtą 2021-ųjų kovo išpuolį, kai ryte atvykę į darbą programos „Kaunas 2022“ biuro darbuotojai rado prie vitrininio biuro stiklo lipnia juosta pritvirtintas apdegusias lėles, o laiškų dėžutėje – kaukolę, imituojančią kaukę su mįslingais įrašais, Kauno apylinkės teismas tų pačių metų liepą M.Borisai buvo skyręs aštuonių mėnesių laisvės apribojimą. Taigi, naują nusikaltimą jis įvykdė dar neišnykus ankstesniam teistumui.

Naująją M.Borisos bylą nagrinėjusi teisėja Živilė Bliūdžiuvienė šį trečiadienį paskelbė, kad jam skiriamas dešimties mėnesių laisvės atėmimas, atidedant šios bausmės vykdymą vieniems metams ir įpareigojant per minėtą laiką tęsti darbą, būti namuose nuo 22 iki 6 val. ir nevartoti psichiką veikiančių medžiagų.

Po išpuolių serijos M.Borisa teisinosi: viskas įvyko dėl to, kad, paūmėjus sveikatos problemoms, jis vartojo ne vaistus, o alkoholį.

Atsižvelgta į visumą

Be to, iš M.Borisos Kauno apskrities vyriausiajam policijos komisariatui priteistas daugiau kaip 828 eurų ieškinys už sudaužytą vaizdo stebėjimo kamerą ir patvirtintas nuteistojo ir įstaigos, kuriai priklausė sudegintas automobilis, susitaikymo susitarimas, kuriuo M.Borisa įsipareigojo iki 2024 m. rugsėjo 1 d. atlyginti padarytą 3,5 tūkst. eurų žalą, sumokant iki kiekvieno mėnesio pirmos dienos po 435 eurus. Jeigu bus praleistas šis terminas, turės mokėti 1,4 proc. dydžio delspinigius už kiekvieną pradelstą dieną nuo laiku nesumokėtos sumos.

Skiriant bausmę M.Borisai atsižvelgta į tai, kad jis nusikalto neišnykus ankstesniam teistumui, ir susipažinus su byloje esančiais medicininiais dokumentais.

Remiantis tuo, nuspręsta, kad M.Borisos veiksmams galėjo daryti įtaką įvykio metu vyravusi jo sveikatos būklė. Tačiau meninę instaliaciją jis sunaikino visuotinai pavojingu būdu ir specifinėje vietoje. Todėl M.Borisai skirta už tokį nusikaltimą numatyta griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Faktas

Faktas portretas
Prievartautojus ir machinatorius teismas pastoviai išteisina, o rimtai sergantį žmogų siunčia už grotų.

Kuo norit, tuo vadinkit

Kuo norit, tuo vadinkit  portretas
Pažeminama, kai visi teisiat nieko nė nežinodami, o už fasadų ir uždarų durų darot baisius dalykus. Narsuoliai b*. Nejaugi trūko tos instaliacijos? Pasigedot pasifotografuoti ir fasadą parodyti? Abejoju. Skanaus vakarieniaujantiems.

Pilietis

Pilietis portretas
Labai labai gaila.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių