Po „Kauno dienos“ publikacijos sukčiumi susidomėjo policija: puodų pardavėjo laukia sunkūs laikai?

Praėjusią savaitę dienraštyje „Kauno diena“ rašėme apie senjorę, kurią apgavo „nuoširdus“ sukčius. Močiutė tąkart už 320 eurų nusipirko „paauksuotų“ stalo įrankių. Po publikacijos į redakciją parašiusi kaunietė Jurga teigė, kad jai su vyru taip pat teko patekti į šio sukčiaus pinkles, tačiau jo „nuoširdumo“ kerams sutuoktiniai sugebėjo atsispirti. Po paskelbtos informacijos sukčiumi susidomėjo ir Kauno policija.

Praėjusią savaitę aprašyta močiutė anūkams tikino, kad jai pačiai nei puodų, nei stalo įrankių nereikėjo – ji tik norėjo gero savo artimiesiems.

Apie sukčiaus spąstus, į kuriuos pakliuvo močiutė, tąkart pasakojo kaunietė Eglė. „Noriu įspėti dėl sukčių. Močiutė ką tik grįžo iš pasivaikščiojimo prie Nemuno prisipirkusi puodų, peilių ir stalo įrankių rinkinį. Asmuo, sakantis esąs gruzinas (kalbėjo rusiškai, dar siūlė kalbėti angliškai, bet močiutė nemoka) pasakojo istoriją, kad skuba iš konferencijos į skrydį ir puodus iš jo konfiskuos, todėl juos dovanoja ir reiks tik šiek primokėti už „paauksuotus“ stalo įrankius – 650 eurų. Močiutė sakė: „Noriu paskambinti sūnui, nes tiek neturiu“. Tuomet asmuo atsakė: „Ne, ne, neskambink, užteks, kiek turi“. Tuomet močiutė sumokėjo jam 320 eurų. Pasirodo, tokia pati istorija yra nutikusi prieš trejus metus draugės tetai irgi Žemuosiuose Šančiuose, tad būkite atidūs, nes matyt jiems nuolat sekasi, jei taip ilgai vysto veiklą. Papildau istoriją: močiutė pinigų pasivaikščiojimo metu nesinešė, ją parvežė namo ir tuomet ji atnešė pinigus iš namų. Gruzinas buvo su mašina“, – socialiniame tinkle apie apsukrų sukčiaus planą rašė Eglė.

Istorija kartojasi

Mano vyras jau labai norėjo pirkti, nes čia kaip ir pigiai. Bet aš supratau, kad nereikia mums tų puodų ir nieko mes nepirkome.

Kaip minėta anksčiau, perskaičiusi Eglės pasakotą istoriją, į portalo redakciją kreipėsi ir kaunietė Jurga. Kovo 15 dieną Jurgos vyras apsipirkinėjo Kalniečių mikrorajone esančioje parduotuvėje, kur ir buvo užkalbintas.

„Einant pro šoną sako: „Gal galite parodyti, kur yra kelias į Karmėlavą, aš noriu parvažiuoti, bet negaliu“. Mano vyras sako: „Gerai, parodysiu“. Vyras pradėjo aiškinti, bet nepažįstamasis prašė parodyti kryptį, kartu pavažiuoti. Nežinau, kaip jis sugebėjo įlipti, bet vyras sakė, kad jis hipnotizuojančiai, ramiai kalba. Bevažiuojant išsikalbėjo, kad turi dovanų ir vyras sugalvojo, kad gal jų visai reiktų“, – portalo kauno.diena.lt žurnalistams pasakojo Jurga.

Į namus grįžęs Jurgos vyras pakvietė žmoną į lauką, kur laukė ir „dovanos“ ir sukčius. „Taigi, mano vyras išėjo į parduotuvę, o grįžo kartu su tuo vyru ir sako: „Parvežiau tau dovanų“. Jie ten abu išsikalbėjo, labai panašus tekstas, kaip ir „Kauno dienoje“ aprašytas.  Aš nuėjau pasižiūrėti tų dovanų – ten buvo puodai ir peiliai. Mes labai ilgai diskutavome. Nuotraukoje esu aš su vyru, o tas tamsesnio gymio vyras turėjo puodų, visokių šakučių. Jis pradėjo mums tą kalbą, kad iš konferencijos važiuoja, neturi pinigų bilietui ir kad mes nusipirktume. Mano vyras jau labai norėjo pirkti, nes čia kaip ir pigiai. Bet aš supratau, kad nereikia mums tų puodų ir nieko mes nepirkome. Ilgai diskutavę taip ir išsiskyrėme“, – portalo kauno.diena.lt žurnalistams pasakojo Jurga.

Piniginiai manevrai

Sukčiaus būta apsukraus – iš pradžių siūlęs dovanų, vėliau nusprendė už jas paprašyti 600 eurų. „Jis siūlė iš pradžių už 600 eurų, paskui nusileido iki 300 eurų, vėliau – iki 100 eurų. Tačiau mes vis tiek nepirkome“, – teigė kaunietė.

Paklausta, ar iš tiesų tie puodai ir stalo įrankiai atrodė paauksuoti, moteris šyptelėjo: „Ne, jie buvo gražiai supakuoti. Aš iškart supratau, kad čia yra nesąmonė. Ir dar vyrui sakiau: „Kaip tu nebijojai važiuoti?“ Sakė, kad jis labai malonus, nuoširdžiai bendraujantis. Ir tikrai – jis bendravo labai nuoširdžiai.“

Jis siūlė iš pradžių už 600 eurų, paskui nusileido iki 300 eurų, vėliau – iki 100 eurų. Žodžiu, vis tiek mes nepirkome.

„Iš pokalbio suprantu, kad tikrai gali būti tas pats (sukčius, – aut. past.), nuotraukoje matosi mašinos numeriai, jis buvo su baltu automobiliu. Tai gal tas pats? Tai močiutei reikėtų parodyti, gal atpažintų“, – kalbėjo pašnekovė.

Kaip teigė Jurga, į policija ji dėl šio incidento nesikreipė. „Uoj ne... Tik pasijuokiau ir išaiškinau, kad daugiau vyras neprasidėtų su tokiais“, – sakė kaunietė.

Susidomėjo policija

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Vaitkevičienė teigė, kad pranešimo apie sukčiaus apgautą močiutę policija tąkart nesulaukė. „Kadangi į pareigūnus nebuvo kreiptasi dėl to atvejo, po informacijos viešojoje erdvėje pareigūnai pradėjo aplinkybių patikslinimą. Buvo surasta ir susisiekta su senole ir jos artimaisiais. Jie pareiškimo nerašė, pretenzijų neturėjo, todėl ikiteisminis tyrimas nėra pradėtas“, – situaciją komentavo policijos atstovė.

Visgi „nuoširdusis“ sukčius pakliuvo į policijos akiratį. „Tačiau nuotrauka, kurią atsiuntėte, pasidalinome su teritorijoje dirbančiais Kauno miesto Nemuno policijos komisariato pareigūnais, kurie papildomai atkreips dėmesį dirbdami teritorijoje. Taip pat gyventojų parašome, pastebėję įtartinus asmenis, nedelsiant informuoti pareigūnus, įsidėmėti jų išvaizdą ir / ar automobilio markę, valstybinius numerius“, – vardijo Komunikacijos poskyrio vedėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Edvardas

Edvardas portretas
Tai ivyko apie 18 val Senuku prekybis centro aiksteleje Draugystes gatveje.

Edvardass

Edvardass portretas
Šiandiena pakliuvau ant kabliuko tikriiausia tiems patiems Gruzinams ( kaip jis save vadino). Tikrai klause kelio i Karmelava… Ir uz draugiska bendravima norejo atsidekoti puodu bei peiliu rinkiniais, o už stalo irankiu komplekta paprašė užmokeščio…

kaunietė

kaunietė portretas
Gali būti tokie patys "gruzinai" prie Lidlo Pramonės pr. pasirodė. Klausė kelio į Karmėlavą, atsidėkodami pasiūlė puodų, kai nereikia nors stalo įrankių, peilių, "visai nebrangiai".
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių