Skandalistas išbrauktas iš advokatų sąrašo

Skandalingai pagarsėjunsiam advokatui Daliui Gintautui pagaliau uždrausta verstis šia veikla. Iš advokatų sąrašo jį išbraukusi Advokatų taryba paaiškino ir, kodėl to nepadarė anksčiau.

Apgaulės schema

Kaip jau rašyta, Kauno apylinkės teismas kovo pradžioje pripažino D.Gintautą padarius tris nusikaltimus: neteisėtą vertimąsi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla, dokumentų klastojimą ir aplaidų buhalterinės apskaitos tvarkymą.

Šie nusikaltimai, padaryti 2013–2015 m., t.y. tada, kai D.Gintautas buvo Lietuvos teisininkų draugijos Kauno skyriaus pirmininko pavaduotoju, o šiai draugijai tuo metu vadovavo dabartinis Advokatų tarybos pirmininkas Ignas Vėgėlė.

D.Gintauto byla buvo perduota Kauno apylinkės teismui 2017-ųjų gruodį. O ikiteisminis tyrimas joje pradėtas 2015-aisiais – policijai sustabdžius patikrinti transporto priemonę, kurios vairuotojas pateikė pareigūnus šokiravusį dokumentą. Jis buvo išduotas Savadarbių transporto priemonių gamintojų asociacijos, kuriai vadovavo D.Gintautas. Pradėjus ikiteisminį tyrimą paaiškėjo, kad asociacijos vadovas galėjo pasinaudoti įstatymų netobulumu, pasikeitus kai kurių transporto priemonių registravimo tvarkai, t.y. registravo savadarbes transporto priemones ir keturračius, neturėdamas tam Susisiekimo ministerijos išduoto leidimo. Ir ėmė už tai pinigus.

Pirmiausia, užkibusieji už skelbimo apie tokias paslaugas turėjo įstoti į asociaciją ir sumokėti nario mokestį. O po to jiems asociacijos vardu būdavo išduodami transporto priemonės numeriai ir registracijos bei techninės patikros liudijimai. Šiuos gavusiems teigta, kad jie esą galioja porą metų, t.y. tiek laiko su jais galima dalyvauti viešajame eisme.

Dalius Gintautas/Laimio Steponavičiaus nuotr.

Byla karjerai netrukdė

2018-ųjų gegužę D.Gintautui pavyko pasiekti, kad teismas grąžintų jo bylą prokurorei – kaltinimui patikslinti. Tai padarius, 2019-ųjų vasarį byla vėl perduota teismui.

Pasinaudojęs šia pertrauka jos nagrinėjime, D.Gintautas sugebėjo tapti advokatu. Nors prieš pirmą kartą perduodant bylą teismui buvo vos prieš pusmetį tapęs advokato padėjėju. Ikiteisminį tyrimą atlikusiems pareigūnams informavus apie tai Advokatų tarybą, iš šios nesulaukta jokios reakcijos. Maža to – 2019-ųjų spalį Advokatų taryba įtraukė D.Gintautą į naujai įsteigto jos Regionų komiteto sudėtį.

Advokatų taryba priėmė sprendimą nuo birželio 1-osios laikinai išbraukti šį savo kolegą iš praktikuojančių advokatų sąrašo.

D.Gintauto byla nagrinėta Kauno apylinkės teisme beveik trejus metus. Tai lėmė ir įvairūs teisinį išsilavinimą turinčio kaltinamojo trukdymai sklandžiam teismo procesui.

Galiausiai bylą nagrinėjusi teisėja Tatjana Butkienė paskelbė, kad pripažįsta D.Gintautą kaltu dėl visų trijų jam inkriminuojamų nusikaltimų. Ir skyrė už juos visus 15 tūkst. eurų baudą, kurią privalu sumokėti per dvejus metus nuo nuosprendžio įsiteisėjimo.

„Nors kaltinamasis nurodė, kad nėra teisės akto, kuris draustų viešajam juridiniam asmeniui – asociacijai vykdyti veiklą, kuri neprieštarauja įstatymams ir yra numatyta steigimo dokumentuose, be to, savadarbių transporto priemonių, sunkiųjų keturračių motociklų ar panašių transporto priemonių registracija nenumatyta jokiais teisės aktais, tačiau principas „leidžiama viskas, kas neuždrausta“ galioja civilinėje teisėje, tačiau baudžiamojoje ir administracinėje vadovaujamasi priešingu principu – „draudžiama viskas, kas nėra tiesiogiai leidžiama“, – buvo teigiama D.Gintautui paskelbtame nuosprendyje, kurio apimtis – 172 lapai.

Eis iki galo?

Tai, kad D.Gintautas, įrodinėjęs, jog nepadarė jokių nusikaltimų ir turi būti išteisintas, apskundė minėtą nuosprendį, kuriuo pripažinta, kad jis veikė neteisėtai, t.y. viršydamas įgaliojimus, buvo laukta šios istorijos atomazga.

Skundą gavęs Kauno apygardos teismas atnaujino D.Gintauto byloje įrodymų tyrimą. Tačiau savo sprendimo dėl jam paskelbto Kauno apylinkės teismo nuosprendžio dar neišsakė.

Tačiau, remdamasi minėtu D.Gintauto apskųstu nuosprendžiu, Advokatų taryba priėmė sprendimą nuo birželio 1-osios laikinai išbraukti šį savo kolegą iš praktikuojančių advokatų sąrašo. Apie tai dienraštį „Kauno diena“ informavęs Advokatų tarybos pirmininko pavaduotojas Mindaugas Kukaitis paaiškino ir, ką reiškia formuluotė „laikinai“, ir  kodėl toks sprendimas nebuvo priimtas anksčiau, nors, paties pašnekovo teigimu, tokie sprendimai priimami advokatams turint įvairius statusus – tiek įtariamojo, tiek kaltinamojo, tiek nuteistojo.

Anot M.Kukaičio, kurioje iš minėtų stadijų tai padaryti, Advokatų taryba sprendžia atsižvelgdama į nusikaltimą, kuriuo įtariamas, kaltinamas ar už kurį nuteistas kolega. Dažniausiai toks sprendimas priimamas jau pirmojoje stadijoje korupcinių nusikaltimų bylose. Tačiau D.Gintautas kaltintas nusikaltimais, nesusijusiais su jo profesine veikla. Tuo metu jis net nebuvo advokatu.

Be to, pasak M.Kukaičio, jeigu Kauno apygardos teismas paliks galioti Kauno apylinkės teismo nuosprendį arba jį pakeis, tačiau vis tiek pripažįstant D.Gintautą nusikaltus, jis bus išbrauktas iš advokatų sąrašo visam laikui. Nors ir ši formuluotė – nevisiškai tiksli, nes D.Gintautas dar turės galimybę apskųsti ir Kauno apygardos teismo sprendimą, kuris įsiteisės iš karto po paskelbimo. Ir jeigu Aukščiausiasis Teismas, į kurį dar bus galima kreiptis, priimtų D.Gintautui palankų sprendimą, jis vėl galėtų verstis advokato praktika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Julius

Julius portretas
Tikiuosi bus atmestas tas verdiktas. Gėda Kauno dienai, užsisėdo, kai pralaimėjo prieš advokatą bylą
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių