Sukrečiantis išpuolis Nemuno saloje: recidyvistai ugnimi naikino benamio utėles?

Prieš Kauno apylinkės teismą stojo kaltinamieji plačiai nuskambėjusiu išpuoliu, surengtu Nemuno saloje prieš benamį. Vienas jų teistas jau 16 kartų ir vien pernai 49 kartus baustas už administracinius nusižengimus. Kitas teistas – 15 kartų ir pernai baustas administracine tvarka 30 kartų.

Atmintį atgavo išsiblaivęs

Remiantis šia byla, būtent tokie asmenys pernai vasarą įvedinėjo savo tvarką pačiame Kauno centre.

Kaip jau rašyta, apie šį išpuolį, apnuoginusį, kas tada čia vyko, miesto specialiosioms tarnyboms buvo pranešta pernykštės liepos 17-osios ryte – apie 7 valandą. Maždaug tokiu laiku tą rytą ieškoti pagalbos į „Akropolio“ prieigas atėjo 56-erių metų benamis Algimantas Š., nakvodavęs palapinėje, stovėjusioje Nemuno saloje – prie pėsčiųjų tilto, vedančio į „Žalgirio“ areną. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, būtent per konfliktą dėl to, kas turi pirmumo teisę miegoti minėtoje palapinėje, jis ir nukentėjo.

Justinos Lasuskaitės nuotr.

Tą šeštadienio rytą greitosios medikams pristačius šį benamį į Kauno klinikas, jam buvo nustatytas ne tik 1,59 prom. girtumas, bet ir galvos, krūtinės ląstos bei dubens srities sumušimai ir paviršiniai galvos, kaklo, peties bei rankos nudegimai.

Klinikose jį aplankiusiai policijai nukentėjusysis teigė, kad tapo septynių asmenų auka. Tačiau apklausus jį pakartotinai – jau išrašytą iš minėtos gydymo įstaigos ir blaivų, Algimantas Š. savo skriaudiku įvardijo vieną asmenį. Jis teigė, kad parkritęs po šio užpuoliko spyrio į veidą ir trumpam praradęs sąmonę. O atsigavęs, dar jautė smūgius į šoną bei rankas. Po to pajuto karštį nugaroje. O besiverčiant – ir kažkokio skysčio srovę. Ir netrukus suprato, kad dega.

Auka užklupta mieganti

Perduodant šią bylą teismui, kaltinimai dėl fizinio skausmo Algimantui Š. sukėlimo ir jo sveikatos sutrikdymo buvo pareikšti dviem asmenims.

Vienas jų – 43-ejų metų recidyvistas Valerijus Banikovas, kurio teistumai už vagystes ir plėšimus, prasidėję nuo septyniolikos metų, apima keliolika lapų, tik prieš metus buvo grįžęs iš paskutinės įkalinimo vietos. Šį jau šešiolika kartų teistą įtariamąjį Kauno teisėsaugininkams pavyko surasti Marijampolėje, kurioje jis registruotas. V.Banikovas neneigė, kad viešėjo liepos viduryje Kaune – buvo atvykęs pas čia gyvenantį savo draugą, bet po gastrolių po vietinius barus pareidavo pernakvoti į Nemuno salos krūmuose esančią palapinę, kurią pasistatė vos atvykęs į Kauną. Vėliau čia taką pramynė ir paskui jį pramogauti į Kauną atvykę jo draugai iš Marijampolės.

Būtent V.Banikovo, pripažinusio savo kaltę ir esą nuoširdžiai besigailinčio dėl savo veiksmų, parodymais teisėsaugininkai ir rėmėsi, rašydami kaltinamąjį aktą. O jis pasakojo, kad grįžęs kartą su minėta kompanija į savo palapinę, rado šią užimtą. Joje miegojo, jo žiniomis, utėlių turintis Algimantas Š. Dėl to jis, būdamas neblaivus, nesusivaldė ir ištempė akiplėšą už kojų laukan bei surengė jam egzekuciją.

Valerijus Banikovas/Vilmanto Raupelio nuotr.

Sumušė ir padegė

V.Banikovas kaltinamas spyręs Algimantui Š. koja į veidą, o šiam nukritus, spardęs toliau. Tik jau į šonus bei rankas. O vėliau, Algimantui Š., kurį padegė Laimonas Kaufmanas, bėgant į upę – gesinti liepsnų, dar aptalžė jį ir pagaliu.

Anot V.Banikovo, Algimantas Š. buvo padegtas dėl jau minėtų utėlių. Po to, kai jis šį apspardęs, pamatė šalia palapinės puspilnį 1 litro alaus butelį. Tačiau siurbtelėjęs iš šio, suprato, kad jame – greičiausiai dezinfekcinis skystis, kurį vietoj alkoholio gerdavo Algimantas Š. Todėl ir supylęs likusį šio butelio turinį jam ant galvos – kad išsinaikintų utėles. O toks pats, kaip ir jis, neblaivus L.Kaufmanas kišenėje turėtu žiebtuvėliu netrukus, esą dėl tos pačios priežasties, padegė Algimantui Š. galvą.

Pasak V.Banikovo, jis spardęs padegtąjį, norėdamas užgesinti vis labiau beįsiplieskiančią liepsną. Dėl tos pačios priežasties L.Kaufmanas daužęs padegtojo galvą ir stambia eglišakio šaka.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Galiausiai, palikę nukentėjusįjį likimo valiai, jie nuėjo miegoti. O, kai pabudo, pamatė atvažiuojančią policiją. Tada skubiai sutarė, kad nieko, kas čia atsitiko, nematė-negirdėjo. Ir skubiai grįžo į Marijampolę.

Jau penkiolika kartų už vagystes ir plėšimus teistas 35-erių L.Kaufmanas, taip pat minantis teismų slenksčius dar nuo nepilnametystės, kurį teisėsaugininkai surado vėliau, bendrauti su jais atsisakė, pareikšdamas, kad duos parodymus tik teisme. Savo kaltės šis recidyvistas nepripažįsta.

Iškalbingos slėpynės

Perduodant bylą teismui, abu kaltinamieji buvo laisvėje. Tačiau L.Kaufmanas jau skaičiavo joje paskutines dienas, nes ne per seniausiai buvo už eilinę vagystę bei svetimo turto sunaikinimą nubaustas Marijampolės teismo 80 parų areštu. Tačiau ši nuosprendis dar buvo neįsiteisėjęs. Jam, kaip ir V.Banikovui, buvo skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti iš gyvenamosios vietos.

Perduodant bylą teismui, nukentėjusysis, kurį taip pat po išrašymo iš Klinikų buvo sunku surasti – galiausiai jis aptiktas pas gimines kaime, jokio ieškinio savo skriaudikams nepareiškė. Tačiau jo dukra teisėsaugininkams perdavė, kad prieš atverčiant bylą teisme, ieškinys šiam tikrai bus pateiktas.

Į šiandien numatytą pirmą šios bylos posėdį atvyko tik V.Banikovas. Proceso dalyviams pasiteiravus jo, kur L.Kaufmanas, V.Banikovas teigė esą jo draugužis bijo pasirodyti teisme. Panašu, kad L.Kaufmanas slapstosi ir nuo jam skirtos jau minėtos 80 parų arešto bausmės, kurią jis, įsiteisėjus šiam nuosprendžiui, turi atlikti Alytaus pataisos namuose. Tačiau praėjusią savaitę nurodytu laiku į juos taip taip neatvyko.

Į kitą teismo posėdį L.Kaufmaną nuspręsta atvesdinti su policijos pagalba.

Nepasirodė šiandieniniame teismo posėdyje ir nukentėjusysis, kuriam, kaip paaiškėjo, kaip ir L.Kaufmanui, nepavyko įteikti šaukimo į jį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O kiek dar

O kiek dar portretas
tų rusiškų šiukšlių,teistų daugybę kartų,valkiojasi Kauno ir priemesčio gatvėse.Suprantu kriminalistus,sunku išnaikinti šitą brudą.

Lietuve

Lietuve portretas
Mirties bausme BUTINA!!!

Bumerangas

Bumerangas portretas
Būtina gražinti mirties bausmę! Kalėjimas neišgydo išgamų... kodėl mes juos turime šerti ilgus metus, o po to jie ateina mūsų žudyti! Ar jie mums reikalinhi ant šios žemės? Tikrai NE!
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių