Teismui perduota Kauną sudrebinusi politinės korupcijos byla

Teismui perduota beveik penkerius metus tirta politinės korupcijos Kauno rajono savivaldybėje byla, dėl kurios kilęs skandalas tada prilygo bombos sprogimui.

Paslapčių dar liko

Per tą laiką, kol ji tirta, įtariamųjų skaičius sumažėjo trimis asmenimis. Perduodant šią bylą Kauno apygardos teismui, be buvusio Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Ričardo Pudževelio kaltinimai pateikti dar septyniems fiziniams asmenims ir vienam juridiniam.

Sukonkretinti šio sąrašo prokuratūra nelinkusi. Esą minėti asmenys nusikaltimų, kurie jiems inkriminuojami, metu nebuvo vieši. Tepasakyta, kad tarp jų Kęstučio Povilaičio, buvusio Kauno rajono vicemero, kuris tada taip pat buvo sulaikytas, nėra.

Galimai į neviešų asmenų sąrašus pateko ir R.Pudževelio sutuoktinė. Pasiteiravus apie ją, atsakyta, kad tarp įtariamųjų yra moterų. Ir – ne viena.

Kaip jau rašyta, 2016-ųjų pabaigoje kartu su R.Pudževeliu buvo sulaikyta ir jo sutuoktinė bei bendrovės „Roalsa“ vadovas Saulius Bartašiūnas. Dar du asmenys, sulaikyti kartu su jais, nebuvo įvardinti ir tada. Tačiau teigta, kad jie visi yra įtariamieji Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno valdybos atliekamame ikiteisminiame tyrime dėl galimo kyšininkavimo, piktnaudžiavimo ir papirkimo Kauno rajono savivaldybei vykdant viešuosius pirkimus.

Po dviejų parų sulaikymo suimti buvo tik R.Pudževelis ir S.Bartašiūnas. Juos suimti leidęs Kauno apylinkės teismas tada konstatavo, kad, turimais duomenimis, R.Pudževelis 2014-ųjų rugpjūtį susitarė su S.Bartašiūnu, jog pastarojo vadovaujamos įmonės lėšomis bus įsigytos R.Pudževelio ir jo sutuoktinės statomam gyvenamajam namui Kulautuvoje reikalingos statybinės medžiagos. Tačiau įmonės apskaitoje bus nurodyta, kad šios medžiagos bus panaudotos jai renovuojant Kauno rajono savivaldybei priklausančias šilumos katilines. Nusikaltimas truko apie dvejus metus. Įtariama, kad jį inicijavo ir koordinavo S.Bartašiūnas.

Afera išraizgyta

Šiandien pranešta, kad baigus ikiteisminį tyrimą, R.Pudževeliui pareikštas galutinis kaltinimas, kad siekdamas turtinės naudos sau ir sutuoktinei bei pasinaudodamas aukštomis pareigomis ir dėl to turima įtaka, jis galbūt priėmė daugiau nei 10 tūkst. eurų vertės kyšį, iššvaistė didelės vertės svetimą turtą ir nusikalstamu būdu gautą turtą legalizavo.

Kauno apygardos prokuratūros pranešime teigiama, kad dalį šių nusikalstamų veikų R.Pudževelis, įtariama, padarė veikdamas organizuotoje grupėje, jai vadovaudamas ir paskirstydamas konkrečias užduotis kitiems asmenims. Jam pateikti kaltinimai susitarus ir paėmus kyšį iš dviejų Kauno statybos bendrovių direktorių.

R.Pudževelis savo kaltės nepripažįsta. Tačiau, STT atlikto ikiteisminio tyrimo duomenimis, 2012–2013 metais, kai buvo rengiamas jo namo projektas Kulautuvoje ir kruopščiai planuojama šio statyba, R.Pudževelis, atstovaudamas Kauno rajono savivaldybės administracijai kaip šios vadovas, su viena bendrove sudarė materialiojo turto nuomos ir šilumos tiekimo paslaugų sutartis. Jos sudarė sąlygas bendrovės komercinės veiklos tęstinumui, apyvartos ir gaunamų pajamų stabilumui, taip pat – palankias sąlygas ir išimtinę padėtį veikti Kauno rajono savivaldybės ir jos biudžetinių įstaigų šilumos ūkyje. Įtariama, kad už tai bendrovė neatlygintinai pirkdama medžiagas ir paslaugas prisidėjo prie jau minėto Kulautuvoje statomo R.Pudževelio namo. Nustatyta, kad bendrovės lėšomis apmokant už valdininko ir jo sutuoktinės reikmėms pateiktas statybines medžiagas ir darbus bei organizavus jų pristatymą į statybvietę, bendromis organizuotos grupės narių pastangomis iššvaistytas didesnis nei 46 tūkst. eurų vertės bendrovės turtas.

2016 metų rudenį R.Pudževelis, siekdamas įteisinti Kulautuvoje pastatytą gyvenamąjį namą ir žinodamas, kad dalis šio namo statybinių medžiagų, darbų ir paslaugų yra gauta kaip kyšis, slėpė tikrąjį jo finansavimo šaltinį, buvimo vietą, faktines valstybės tarnautojo ir jo sutuoktinės nuosavybės teises į jį. Šį turtą jis įregistravo kaip kito asmens nuosavybę. Tačiau po to sudarė su juo pirkimo-pardavimo sandorį, taip namą įteisindamas savo vardu.

Už nusikaltimus, inkriminuojamus R.Pudževeliui, Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą nuo dvejų iki aštuonerių metų.

Pirmas dublis

Kaip jau rašyta, 2019-ųjų rugpjūtį R.Pudževelis jau stojo prieš Kauno apygardos teismą kartu su buvusiu Kauno rajono vicemeru Kęstučiu Povilaičiu, kuris atsidūrė policijos areštinėje kitą dieną po jo.

K.Povilaičiui buvo pareikšti įtarimai dėl galimų dviejų kyšininkavimo epizodų, padarytų skirtingu laiku. Tačiau abu jie buvo susiję su Viešųjų pirkimų komisijos, kuriai K.Povilaitis vadovavo ankstesnę Kauno rajono savivaldybės tarybos kadenciją – 2011–2015 metais, prieš tapdamas vicemeru.

Byla dėl galimo K.Povilaičio kyšininkavimo atvejo, susijusio su bendrove „Alytaus baldai“, kuriame taip pat figūravo ir R.Pudževelis, buvo nutraukta pritrūkus įrodymų. Tai buvo padaryta po pustrečių metų tyrimo jau perdavus jų bylą teismui.

Atvertus šią bylą teisme, paaiškėjo, kad viešuosius pirkimus, kai jų komisijai vadovavo K.Povilaitis, laimėdavo neegzistuojantys bendrovių direktoriai, o kyšiai už tai imti net per atostogas. Tokius parodymus davė kai kurie liudytojai.

K.Povilaitis prieš Kauno apygardos teismą jau stojo kaip vienos Kauno rajone registruotos bendrovės, užsiimančios daržovių auginimu, direktorius bei Kaune registruotos keleivių pervežimo bendrovės direktorius pervežimams. O R.Pudževelis – kaip vienos Kauno rajono bendrovės, užsiimančia didmenine ir mažmenine prekyba antrinėmis žaliavomis, direktorius plėtrai bei kitos Kauno rajono bendrovės, pirminiais duomenimis, besiverčiančios didmenine prekyba porceliano bei stiklo dirbiniais ir valymo priemonėmis, specialistas.

Senaties šešėlis

Minėta K.Povilaičio ir R.Pudževelio byla remiasi STT tyrimu, nustačiusiu, kad bendrovės „Sportėja“, laimėjusios fiktyviai Vilkijos apylinkių seniūnijos organizuotą viešąjį konkursą, atstovas 2014-ųjų rugpjūčio 13-ąją atsilygino už tai K.Povilaičiui, tuo metu vadovavusiam Kauno rajono savivaldybės Viešųjų pirkimų komisijai, 5 tūkst. litų kyšiu. Tai įvyko pačioje savivaldybėje. Tos pačios dienos pavakarę K.Povilaitis pasidalijo gautu kyšiu su tiesioginiu tuomečiu savo viršininku R.Pudževeliu, pasilikdamas sau 1,4 tūkst. litų. Likusius 3,6 tūkst. litų jis nuvežė R.Pudževeliui į tuomečius pastarojo namus Noreikiškėse. Dėl ko R.Pudževelis kaltinamas kyšininkavimu. O K.Povilaitis – kyšininkavimu ir kišimusi į valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens – Vilkijos apylinkių seniūno, kuriam nurodė imituoti viešojo pirkimo procedūras ir pasirašyti rangos sutartį atbuline data, veiklą.

Remiantis kaltinamuoju aktu, K.Povilaitis su R.Pudževeliu kaltinami priėmę iš „Sportėjos“ atstovo kyšį, kad šiai būtų sudarytos išimtinės sąlygos be viešųjų pirkimų procedūrų atlikti krepšinio aikštelės Vilkijos apylinkių seniūnijos Padauguvos kaime sintetinės dangos įrengimo darbus. Viešųjų pirkimų procedūros buvo imituotos tik po darbų atlikimo, rangos sutartis pasirašyta atgaline data, o už atliktus darbus sumokėta Kauno rajono savivaldybės administracijos lėšomis. „Sportėjai“ buvo pervesti šiek tiek daugiau nei 40 tūkst. eurų.

Kyšį K.Povilaičiui davęs „Sportėjos“ atstovas nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas, nes sutiko bendradarbiauti su teisėsaugininkais. Nei K.Povilaitis, nei R.Pudževelis savo kaltės nepripažįsta.

Ši byla įstrigusi Kauno apygardos teisme iki šiol. Tai lėmė ne tik nesibaigiantys K.Povilaičio ir R.Pudževelio advokatų skundai, dėl pandemijos skelbiami karantinai, bet ir bylą nagrinėjusios teisėjos Danguolės Šiugždinytės išėjimas į pensiją – jau priartėjus prie kulminacijos – pačių teisiamųjų parodymų.

Bylą iš D.Šiugždinytės perėmė pats Kauno apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Darius Kantaravičius. Tačiau šiam teko pradėti ją nagrinėti iš naujo.

Po tokios įvykių sekos sparčiai artėjama prie senaties dėl kišimosi į valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens veiklą. Tai priskiriama nesunkiems nusikaltimams, o senatis už juos – aštuoneri metai. Taigi, jau kitąmet.

Senatis dėl kyšininkavimo, kas aktualu ir teismui šiomis dienomis perduotoje R.Pudževelio byloje, – penkiolika metų. Teigiama, kad joje dar nesuėjusi senatis ir už lengviausius nusikaltimus, nors ši – taip pat jau čia pat.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kada

kada portretas
drebins, kai kas pasigilins į vienos iš trijų politikų susidedančios šeimynos valdų plėtrą Kauno mieste?

Abakumovas

Abakumovas portretas
Koks šito medūzos atlyginimas buvo ? Iki 2 tūkst. eurų į rankas, ne daugiau. Jo boba mokykloje uždirbdavo apie 900 į rankas. Namo vertė apie 1 mln. eurų. Iš ko pasistatė namą ? Stalino laikais jau seniai abu būtu sušaudyti ir užpilti žvyru. O čia šešis metus lietuviška nepriklausoma teisėsauga smaukosi ir nieko. Iš vis nieko.

archyvo darbuotojas

archyvo darbuotojas portretas
kaip gerai kad savivaldybėje yra archyvas ir visi dokumentai išlikę su Bačiūno parašais, suokalbis teisėsaugos ir seniūno kuris sunaikino savo dokumentus nepavyko, aferistai kodėl šių faktų nerašo žurnalistai
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių