N. Venckienė iš Kauno tardymo izoliatoriaus išėjo į laisvę

Buvusi teisėja ir parlamentarė Neringa Venckienė iš Kauno tardymo izoliatoriaus antradienį išėjo į laisvę.

Ji žurnalistams sakė besijaučianti gerai, tačiau į daugiau klausimų neatsakė.

N. Venckienės pasitikti atvyko mama Laimutė Kedienė, teta Audronė Skučienė.

Laisvė už užstatą

Iš JAV pargabenta buvusi teisėja ir parlamentarė N.Venckienė paleista į laisvę už 10 tūkst. eurų užstatą.

Tokį sprendimą antradienio ryte paskelbė Vilniaus apygardos teismas, patenkinęs jos advokatės skundą. Pati N. Venckienė apie tai sužinojo tik prieš pat jai atsiveriant šios įkalinimo įstaigos durims.

„Kol kas apie šį teismo sprendimą mes žinome tik iš žiniasklaidos – oficialaus teismo sprendimo dar nesame gavę. Todėl ir N. Venckienė dar nėra apie jį informuota. O mobiliojo ryšio telefono ji turėti mūsų įstaigoje negali“, – apie 10.30 val. portalui kauno.diena.lt teigė Kauno tardymo izoliatoriaus direktoriaus pavaduotojo funkcijas atliekantis Resocializacijos skyriaus viršininkas Remigijus Aniulis.

Anot jo, N. Venckienė buvo paleista tik sumokėjus teismo skirtą 10 tūkst. eurų užstatą. O po to spręstass ir apykojės uždėjimo jai klausimas, nes teismas nusprendė N.Venckienei skirti ir trijų mėnesių intensyvią priežiūrą.

Emocijos liejosi per kraštus

Garsiosios bėglės pusseserė ir advokatė Sonata Žukauskienė, šio teismo sprendimo taip pat laukusi Kaune, portalui kauno.diena.lt teigė, kad vos jį sužinoję  N. Venckienės tėvai išskubėjo į banką Kaune.

„Gavus iš jų žinią apie pervestą užstatą, nedelsiant apie tai informuosiu teismą“, – pasakojo apie 10.30 val., kas turi įvykti artimiausiomis valandomis, S. Žukauskienė.

O pasiteiravus jos, ar tikėjosi tokio sprendimo, N. Venckienės advokatė prisipažino, kad labai norėjo tokio sprendimo, bet nesitikėjo.

Panašiai S. Žukauskienė komentavo ir N. Venckienės tėvų reakciją į šiandieninį Vilniaus apygardos teismo sprendimą. „Jie labai džiaugėsi – įsivaizduokite: juk matė per tuos šešis metus savo dukrą tik vieną kartą ir tai per stiklą!“ – teigė garsiosios bėglės advokatė.

Padaryta išimtis?

Prieš išleidžiant N. Venckienę jos advokatė teigė, kad ji turėtų išeiti iš Kauno tardymo izoliatoriaus be apykojės. Ir vykti pati į Kauno apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą (AVPK), kuris ir vykdys jos intensyvią priežiūrą, šios apykojės užsidėti. Bent kitais panašiais atvejais buvo taikoma tokia praktika.

Tačiau, anot S. Žukauskienės, N. Venckienės atvejis, kaip rodo faktai, yra išskirtinis.

Iš tikrųjų, kaip paaiškėjo netrukus, N.Venckienė išėjo iš Kauno tardymo izoliatoriaus jau su apykoje. „Kalbėjau su pareigūnu, kuris pats ją ten N.Venckienei uždėjo“, – portalui kauno.diena.lt teigė Kauno AVPK atstovė Justina Kazragytė.

Anot policijos atstovės, po to N.Venckienės artimųjų, išsivežusių ją iš Kauno tardymo izoliatoriaus,  automobilis buvo palydėtas iki tėvų namų, kur buvo pajungta įranga, reikalinga šios apykojės veikimui. 

Kaip portalui kauno.diena.lt sakė N.Venckienės advokatė, policija pirmiausiai patikrino, ar N.Venckienės tėvų bute veikia internetas, o po to pastatė jame kažkokį aparatą. 

Teisėjų komentaras

Šiandieninis Vilniaus apygardos teismo sprendimas paleisti N. Venckienę į laisvę yra neskundžiamas.

Jį paskelbusios teisėjų kolegijos pirmininkė Aušra Bielskė, komentuodama sprendimo motyvus, teigė, kad N. Venckienė įtariama dėl trijų veikų, už kurias gali būti skiriama ne tik laisvės atėmimo bausmė. Be to, prieš išvykstant iš Lietuvos jai nebuvo skirta jokia kardomoji priemonė. Ir nėra pagrindo manyti, kad N. Venckienė slapstysis.

Teismas pasisakė, kad negali vertinti ponios Venckienės išvykimo į JAV kaip slapstymosi, kadangi jai tuo metu jokios kardomosios priemonės nebuvo skirta.

„Pagrindinis teismo motyvas yra tas, kad pagal poniai Venckienei pateiktus įtarimus jai gręsiančios bausmės nėra labai didelės ir suėmimo taikymas yra neadekvačiai per griežtas“, – žurnalistams teismo sprendimą komentavo vienas iš jį priėmusios teisėjų kolegijos narių Audrius Cininas. O paklaustas, ar skirtos priemonės užtikrins, kad N. Venckienė nesislapstytų nuo teisingumo, jis atsakė, jog „teismas neturi laiko mašinos ir negali patikrinti“.

Be to, A.Cininas pabrėžė, kad pagal kaltinimus N. Venckienei, teismai suformavę praktiką skirti nesusijusias su laisvės atėmimu bausmes, o buvusi teisininkė ir politikė jau beveik dvejus metus praleido JAV kalėjime. „Atsižvelgiant į tai, kad ponia Venckienė Amerikos kalėjime ir čia jau išbuvo beveik dvejus metus, tai teismas siekia užkirsti kelią tokiai situacijai, kai jai skirtina bausmė yra mažesnė, nei jos faktiškai kalėjime praleistas laikas. Teismas siekia tam užkirsti kelią, jei dar nebuvo per vėlu“, – pabrėžė A. Cininas.

Jis taip pat akcentavo, kad teismo nuomone, A. Venckienės išvykimo į Jungtines Valstijas prieš šešerius metus negalima laikyti slapstymusi nuo teisėsaugos. „Teismas pasisakė, kad negali vertinti ponios Venckienės išvykimo į JAV kaip slapstymosi, kadangi jai tuo metu jokios kardomosios priemonės nebuvo skirta“, – sakė A. Cininas.

 

 

Nuomonės skyrėsi

Kauno apylinkės teismas lapkričio 8-ąją nusprendė suimti keliais nusikaltimais įtariamą N. Venckienę dviem mėnesiams, motyvuodamas tuo, jog ji gali bėgti ir slėptis.

N. Venckienės advokatė S. Žukauskienė sprendimą apskundė. Taip pat prašė nušalinti skundo nagrinėjimui paskirtos teisėjų kolegijos pirmininkę A. Bielskę ir jos narį – A. Cininą – dėl to, kad šie buvo priėmę sprendimą nagrinėdami Andriaus Ūso bylą.

Tačiau kolegija nusprendė nenusišalinti.

Ikiteisminiam tyrimui dėl galimų N.Venckienės nusikalstamų veikų vadovaujantis Kauno apygardos prokuroras Darius Jakutis, prašydamas Vilniaus apygardos teismo netenkinti įtariamosios advokatės prašymo skirti jos ginamajai švelnesnę kardomąją priemonę, teigė, jog, jo vertinimu, jokia kita kardomoji priemonė, kaip tik suėmimas, nesukliudytų jai ir vėl pabėgti.

Buvę kolegos nusišalino

Vilniaus apygardos teismas šį skundą nagrinėjo po to, kai Kauno apygardos teismas nuo jo nagrinėjimo nusišalino, vengdamas galimų abejonių dėl nešališkumo, nes čia N. Venckienė yra dirbusi.

Buvusi teisėja ir parlamentarė N. Venckienė į Lietuvą iš JAV pargabenta lapkričio 6-ąją.

Jai pareikšti įtarimai dėl teismo sprendimo nevykdymo, pasipriešinimo policijos pareigūnui, trukdymo antstoliui ir sudavimo į veidą Laimutei Stankūnaitei.

N. Venckienė įtarimus neigia ir vadina juos politiškai motyvuotais.

Iš Lietuvos į JAV N.Venckienė išvyko 2013-aisiais. Tais pačiais metais Seimas panaikino ir jos teisinę neliečiamybę.

Kas toliau?

Prokuroras D.Jakutis po Kauno apylinkės teismo sprendimo suimti N. Venckienę dviem mėnesiams žiniasklaidai teigė, kad baigtas ir ikiteisminis tyrimas. Dabar – iki lapkričio 21-osios įtariamoji bei jos gynyba susipažins su bylos medžiaga, po ko galės teikti prašymus. Išsprendus juos, bus rašomas kaltinamasis aktas ir byla bus perduota Kauno apygardos teismui.

 

 

Tačiau, šis, greičiausiai, ir vėl nusišalins nuo šios bylos nagrinėjimo, nes vadinamųjų Garliavos įvykių metu N. Venckienė jame dirbo. 

Vykdant šiandieninį Vilniaus apygardos teismo sprendimą, N. Venckienė turės gyventi intensyvios priežiūros sąlygomis jau minėtame savo tėvų bute Garliavoje, kurį jie įsigijo šią vasarą – pardavę savo namą Klonio gatvėje. Šią savo pusseserės ir ginamosios gyvenamąją vietą advokatė S. Žukauskienė buvo nurodžiusi ir Kauno apylinkės teismui, kurio taip prašė skirti N. Venckienei švelnesnę kardomąją priemonę už suėmimą.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietiska ismata

Kaunietiska ismata portretas
Zudike!

Anonimas

Anonimas portretas
Lietuvos smeizike,,taip dergti valstybe ---tai tik atmata sugeba.,,aptaske purvais musu suvalkijos krasta

onuteTO KAUNIETE TO ŽALGIRYS

onuteTO KAUNIETE TO ŽALGIRYS portretas
SVEIKI PEDOFILU GIMINAIČIAI AR VIS DAR PAPAKOJAT KAD NERINGA KAIŠIOJO MERGAITEM SYSALUS VISAS KAUNAS IR MATE IR GIRDEJO KA MERGAITES PASAKOJO KAD JUS ABIEJU KAUNIETES IR ŽALGYRIO GIMINAITIS SAVO PRASMIRDUSI SYSALA KAIŠIOJO MERGAitem i BURNYTE IR KA NELOTUMET ŽALGIRI IR KAUNIETE SAVO IŠGAMU PURVO NENUPLAUSIT PEKLOJE JUS IŠKRYPUS GIMINELE IR JUMS TEN VIETA BRUDAI
VISI KOMENTARAI 89

Galerijos

Daugiau straipsnių